Pieter Balten, Sint-Maartensfeest, 1550-1600, Bruikleen Rijksmuseum Amsterdam

Tentoonstellingen & vaste presentatie

Nu te zien

 • Tijdelijke tentoonstelling Christendom en slavernij

  Deze zomer
  29 jun - 22 sep 2024

  Kom deze zomer naar 'Christendom en slavernij. Een Nederlands verhaal'. Aan de hand van historische bronnen, aangevuld met persoonlijke reflecties, onderbelichte perspectieven en hedendaagse kunst biedt de tentoonstelling inzicht in de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden. Het christendom had een cruciale invloed op het denken over slavernij.

  Lees meer
 • Vaste presentatie Altijd te zien

  Afbeelding van een scultuur van de Meester van de Utrechtse stenenen vrouwenkop

  Geniet van middeleeuwse meesterwerken, de schitterende schatkamer en prachtige schilderkunst. Boek nu je tickets voor onze vaste tentoonstelling.

  Lees meer

Afgelopen tentoonstellingen

 • Tijdelijke tentoonstelling De schepping van de wetenschap

  Voorbij
  22 feb - 2 jun 2024

  Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd. De twee hebben innig samengewerkt maar kunnen ook keihard botsen. Ga mee op reis door het verleden en ontdek hoe de duizelingwekkende ontwikkeling van de moderne natuurwetenschappen is verweven met de geschiedenis van religie.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Fashion for God

  Voorbij
  Bezoeker in Fashion for God - Foto Cindy Bakker
  14 okt 2023 - 21 jan 2024

  Deze sfeervolle kleurrijke tentoonstelling gaat alweer de laatste dagen in. Een ideaal uitje voor deze donkere dagen. Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door zalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Ontdek het bijzondere verhaal achter deze kostbare gewaden waarin vrouwen de hoofdrol spelen.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling De mooiste kerststal van Nederland

  Voorbij
  kindjes bij mooiste kerststal. Femke Lockefeer
  14 dec 2023 - 14 jan 2024

  Van 14 dec 2023 t/m 14 januari 2024 was De mooiste kerststal van Nederland weer te zien! Een unieke ervaring - gelukkig ook volgend jaar weer te bewonderen!

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Huis van Sinterklaas

  Voorbij
  Tekening van Charlotte Dematons met het gebouw van Museum Catharijneconvent als Huis van Sinterklaas
  18 nov 2023 - 5 dec 2023

  Sinterklaas logeerde dit jaar weer in Museum Catharijneconvent! We hopen hem in 2024 weer te ontvangen.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Ode aan Antwerpen

  Voorbij
  14 mei 2023 - 17 sep 2023

  In de oogverblindende tentoonstelling Ode aan Antwerpen. Het geheim van de Hollandse meesters. ontdekten bezoekers aan de hand van ruim tachtig Vlaamse en Hollandse topstukken uit de zestiende en zeventiende eeuw de grote invloed van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst. Deze ode was de hoogste tijd, want zonder de religieuze en economische vluchtelingen uit Antwerpen was de bloei van de Hollandse schilderkunst er zelfs niet geweest.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Verhalen van licht

  Voorbij
  14 okt 2023 - 8 nov 2023

  In aanloop naar de Sint Maarten Parade in Utrecht sieren prachtige lichtsculpturen de Sint-Catharinakathedraal naast het museum.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop

  Voorbij
  30 sep 2022 - 10 apr 2023

  Dompel je onder in de geschiedenis én actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Paus Adrianus VI - wereldleider uit Utrecht

  Voorbij
  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  2 jun 2022 - 13 nov 2022

  Wist u dat Nederland een paus uit Utrecht heeft gekend? In 2022 is het 500 jaar geleden dat geheel onverwacht Adrianus naar Rome vertrok als de uitverkoren paus. Een uitgelezen moment om in een speciale presentatie aandacht te geven aan deze historische gebeurtenis.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Van God los? De onstuimige jaren zestig

  Voorbij
  19 feb 2022 - 28 aug 2022

  Welkom in de onstuimige jaren zestig. Een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog zeer groot. Toch ontstonden er barsten.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Vibeke Mascini, Ray

  Voorbij
  19 mrt 2022 - 22 mei 2022

  Ray, een nieuw kunstwerk van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Vibeke Mascini, wordt vanaf 19 maart 2022 in de Utrechtse Sint-Catharinakathedraal gepresenteerd.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Mystiek Moluks

  Voorbij
  23 sep 2021 - 8 mei 2022

  Ongewenst door de koloniale kerk op de Molukken, maar gekoesterd tot vandaag de dag. In de focuspresentatie Mystiek Moluks. Ontmoet de piring natzar belichten we een uiterst intiem religieus fenomeen.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Maria Magdalena

  Voorbij
  @Artbysimon
  25 jun 2021 - 9 jan 2022

  Ondanks de sluiting, laten we u graag online kennismaken met Maria Magdalena. Ontmoet deze mysterieuze en inspirerende vrouw van uitersten. Al ruim 2000 jaar houdt ze de gemoederen bezig.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Body Language

  Voorbij
  25 sep 2020 - 17 jan 2021

  Van wonden in de vorm van vagina’s tot wandelende heiligen zonder hoofd. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. In 'Body Language. Het lichaam in de middeleeuwse kunst' tonen we de meest fascinerende kunst uit 1300-1500.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Verborgen parel

  Voorbij
  De verborgen parel, meester van de bewening
  25 jul 2020 - 20 sep 2020

  Jaar in jaar uit werd het schilderij De kruisiging (ca. 1425) van de Meester van de Bewening van Christus te Lindau over het hoofd gezien, totdat het werd gerestaureerd.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Allemaal wonderen

  Voorbij
  28 feb 2020 - 23 aug 2020

  De tentoonstelling 'Allemaal wonderen' is alweer afgelopen. Wilt u nagenieten van de mooie kunstwerken en bijzondere wonderverhalen? De publicatie bij de tentoonstelling is nog verkrijgbaar in de Museumshop en de boekhandel.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt

  70.000!
  Foto van een zondags geklede dame met een hoedje. Met op de achtergrond een pastelkleurig behang
  7 jul 2019 - 22 sep 2019

  Deze zomer kon u mee op reis naar de Nederlandse Biblebelt, een gebied waar veel orthodoxe christenen wonen. De tentoonstelling trok in 3 maanden tijd ruim 70.000 bezoekers. Daar zijn we trots op!

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling North & South

  paard met koets met drie figuren erop, Altaarfrontaal van Sant Cebria (detail mid onder), 1300-1350. Musée épiscopal de Vic
  25 okt 2019 - 26 jan 2020

  Zowel in het uiterste noorden als in het uiterste zuiden van Europa blijken nog unieke middeleeuwse kunstwerken bewaard gebleven.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Shelter

  Afbeelding van het campagnebeeld van de tentoonstelling Shelter
  1 jul 2018 - 9 sep 2018

  Geweest: Het klooster van Museum Catharijneconvent bestond in de zomer van 2018 vijfhonderdvijftig jaar. Dat vierden we met de tentoonstelling 'Shelter. A contemporary intervention'.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling De Münster Domschat

  8 mrt 2019 - 10 jun 2019

  Al eeuwenlang worden in de Dom van Münster oogverblindende rijkdommen bewaard. Deze schat heeft oorlogen en rampspoed overleefd en verliet voor het eerst de schatkamer om in Utrecht te schitteren…

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Relieken

  Afbeelding van reliekbuste met schedel
  12 okt 2018 - 3 feb 2019

  Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen er duizenden kilometers voor? Maak in deze unieke tentoonstelling kennis met dit fascinerende en eeuwenoude fenomeen.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Magische miniaturen

  Getijdenboek (detail), Afbeelding van Maria Hemelvaart.
  23 feb 2018 - 3 jun 2018

  'Magische miniaturen' was te zien in de winter en het voorjaar van 2018. In de tentoonstelling kon u zich laten verrassen door middeleeuwse miniaturen. Gemaakt in de Zuidelijke Nederlanden en gekoesterd als edelstenen.

  Lees meer
 • Tijdelijke tentoonstelling Luther

  22 sep 2017 - 28 jan 2018

  Op 31 oktober 2017 was het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg bevestigde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. Museum Catharijneconvent sloot bij deze memorabele gebeurtenis aan met dé tentoonstelling over deze veelbesproken ‘man van het jaar’.

  Lees meer