Shirma Rouse in concert

Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop

Tentoonstelling

Dompel je onder in de geschiedenis én actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle. Met artiesten zoals Mahalia Jackson en Aretha Franklin, maar ook met Martin Luther King, Elvis Presley en Kanye West. Gospel leeft! En niemand leeft gospel zoals de geweldige zangeres én co-curator Shirma Rouse.

Naast de tentoonstelling presenteert het museum spetterende live-optredens in samenwerking met TivoliVredenburg en Gospelfestival Amsterdam. Er komen dus swingende tijden aan!

Wanneer
30 sep 2022 - 10 apr 2023
Waar
Museum Catharijneconvent

Beleef de kracht en hoop van gospel

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs de muziek, lifestyle en boodschap van gospel.

Bijzondere historische video- en audiofragmenten, interviews en concerten van de meest iconische gospelartiesten aller tijden worden getoond naast indrukwekkende objecten als de zogenoemde Slave Bible, de toga van Martin Luther King en een van de eerste Hammond orgels. Via wereldberoemde liederen van artiesten als de Fisk Jubilee Singers en Mahalia Jackson worden niet alleen de geschiedenis en de kracht van Afro-Amerikaanse gospel duidelijk, maar ook hoe deze muziek in Nederland werd ontvangen.

Eeuwenoude geschiedenis

Museum Catharijneconvent toont de oorsprong van gospel binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap en de weg die het muziekgenre aflegde van de kerk in de Verenigde Staten naar de populaire cultuur. Hoewel gospel in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstaat zijn de liederen veel ouder. In Gospel reist de bezoeker naar het slavernijverleden, naar de bakermat van gospel: spirituals. Later, in de burgerrechtenbeweging, werden de liederen als krachtig geweldloos middel ingezet in de strijd voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking in de VS. Wereldwijd is gospel verbonden met de strijd en hoop van de zwarte bevolking in Amerika.

Gospel in Nederland

Ook in Nederland leeft gospel, zowel in kerken als in populaire cultuur. In nieuwe initiatieven zoals het muzikale feelgood programma Amazing Grace van de EO, of de biopic over Aretha Franklin Respect. Maar denk ook aan gevestigde artiesten als Giovanca Ostiana, Berget Lewis, Elvis E en Dwight Dissels. Daarnaast kent Nederland vele gospelkoren. Dagelijks en in het bijzonder op zondag klinkt gospel in vele kerken en daarbuiten.

Co-curator Shirma Rouse

Zangeres Shirma Rouse is co-curator van Gospel. Samen met Rianneke van der Houwen, conservator van het Nederlands protestantisme, heeft zij het verhaal voor de tentoonstelling bedacht en uitgewerkt. Shirma werkte samen met artiesten als Chaka Khan, Alain Clark, Henny Vrienten en Anouk. Gospel zit in haar bloed. Sinds haar vroegste jeugd, toen ze door haar oma die Hammond-organiste was, mee werd genomen naar de kerk, zingt zij gospel. Als ambassadeur voor gospel in Nederland is ze in 2022 als coach betrokken bij het EO-televisieprogramma Amazing Grace.

Live muziek, lezingen en films

Wat is een muziektentoonstelling zonder livemuziek? In samenwerking met het Gospelfestival Amsterdam en TivoliVredenburg presenteert het museum spetterende liveconcerten met onder andere Shirma Rouse, een gospelkorenavond en een Martin Luther Kingday-special. Met verschillende bioscopen stelt het museum een filmprogramma samen over gospel. In het museum is een uitgebreid lezingenprogramma met onder andere muziekkenner Leo Blokhuis, conservator Rianneke van der Houwen en co-curator Shirma Rouse.

'Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop' is een samenwerking met Samen Kerk in Nederland (SKIN)