Pandhof met bloeiende boom

Verbouwing

Museum Catharijneconvent kijkt ook in deze lastige tijd naar de toekomst. We hebben ambitieuze plannen om te gaan verbouwen. Dit is nodig vanwege de structurele stijging van het aantal bezoekers de afgelopen 10 jaar. Het huidige museumgebouw heeft capaciteit voor 100.000 bezoekers per jaar (zonder corona-maatregelen) en voldoet niet meer aan de behoeftes van de 160.000 tentoonstellingsbezoekers schoolkinderen, families en toeristen.

We maken ons daarom op voor het grootste project uit geschiedenis van het museum. Na een periode van onderzoek, visievorming en gesprekken met de omgeving, gaat het museum nu op zoek naar een architect.

Directeur Marieke van Schijndel over de verbouwing

Meer weten?

Via een speciale online omgeving vertellen de directeur en andere medewerkers van het museum uitgebreid over de ambities voor het gebouw.

Middeleeuws kloostercomplex, internationale collectie en spraakmakende tentoonstellingen

Relevanter dan ooit

Je kunt de krant niet openslaan of je ziet de rol die religie speelt in de wereld. Religie raakt, direct of indirect. In Nederland zien we de interesse in het erfgoed van het christendom groeien, terwijl de kennis erover bij het publiek steeds minder wordt. Dit maakt Museum Catharijneconvent relevanter dan ooit.

Die relevantie ziet het museum terug in de jaarlijkse stijging van de bezoekersaantallen. Van mensen die komen voor tentoonstellingen, zoals Maria Magdalena of Bij ons in de Biblebelt, tot de duizenden schoolkinderen die het museum bezoeken voor de educatieve programma’s. Tot slot ziet het museum een groeiende interesse in de familietentoonstellingen, waaronder het jaarlijks terugkerende Huis van Sinterklaas en de kerstpresentatie.

Planning en proces

De procedure voor de keuze van een architect tot de start van de verbouwing zal, via een Europese aanbesteding, naar verwachting een flinke tijd duren. Dit jaar worden alle gegadigden terug gebracht tot maximaal 5 architectenbureaus. Voor het voorjaar van 2022 zullen de architecten hun visie op de opgave presenteren, waarna het museum voor de zomer van 2022 de architect kiest.

Wanneer de verbouwing start en het vernieuwde museum af is, is afhankelijk van de verdere uitwerking van de plannen. Het museum streeft ernaar om niet of zo kort mogelijk te sluiten.