Maria Hemelvaart

Collectie & bibliotheek

Onze collectie is opgebouwd uit zeven deelcollecties, te weten beeldhouwkunst, schilderkunst, handschriften en oude drukken, textilia, edelsmeedkunst, een cultuurhistorische collectie en een collectie herinneringsverhalen.

Samen vormen zij de belangrijkste kunst- en cultuurhistorische collectie van het christelijk erfgoed in Nederland. Het belang van de collectie ligt zowel in de individuele objecten, als in de samenhang en breedte van de collectie. Kijk voor meer informatie over de collectie in het collectieplan 2017-2020. Bezoek onze catalogus voor een specifiek object of boek.

Uit de vaste collectie

Bibliotheek Museum Catharijneconvent

De bibliotheek van Museum Catharijneconvent bevat ruim 45.000 boeken, tijdschriften en artikelen die betrekking hebben op de kunst- en kerkgeschiedenis van Nederland en aangrenzende gebieden.

U vindt er ook alle publicaties van het museum en extra informatie over de tentoonstellingen en de museumcollectie. De bibliotheekcollectie is te doorzoeken via de catalogus.


Openingstijden

Wilt u een boek inzien of meer weten over een bepaald object? Dan kunt u elke dinsdag, donderdag en vrijdag op afspraak in de bibliotheek terecht. Neem hiervoor contact op met Maartje de Jong. of 030-2313835. Het materiaal ligt dan bij uw bezoek voor u klaar.


Kostbare werken

De kostbare werken (d.w.z. handschriften, incunabelen, postincunabelen en oude drukken) bevinden zich niet in de openbaar toegankelijke bibliotheek. Neem hiervoor contact op met de afdeling Collectiebeheer via collectiebeheer@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.

Beeld aanvragen

Museum Catharijneconvent stelt hoge-resolutiebeeldmateriaal van de museumobjecten (voor 1900) gratis beschikbaar. Ook kunt u een kijkje nemen op Wikipedia, waar ruim 2500 hoge-resolutieafbeeldingen van onze collectie zijn te vinden.

Afbeeldingen lage resolutie

Afbeeldingen in lage resolutie kunt u vinden via zoeken in de collectie (link). Vul uw zoekterm in om de afbeelding te vinden die u zoekt. Op de pagina van het gekozen object ziet u de afbeeldingen die wij hiervan hebben. Ga op de afbeelding staan en klik op de rechtermuisknop om de afbeelding op te slaan.

Afbeeldingen hoge resolutie

Wilt u een foto in hoge resolutie bestellen? Stuur dan uw aanvraag naar Maartje de Jong via m.dejong@catharijneconvent.nl of bel 030-231 38 35. Vermeld bij uw aanvraag:

  • Waarvoor u de foto wilt gebruiken.
  • Waar mogelijk kunstenaar, titel en objectnummer van het object.
  • Waar mogelijk het referentienummer van de afbeelding (zie afbeelding hiernaast).
  • Objectnummers en referentienummers kunt u vinden via zoeken in de collectie.

Nieuwe foto's

Niet van alle museumobjecten zijn foto’s in hoge resolutie aanwezig. Nieuwe foto’s kunnen op aanvraag gemaakt worden. Voor meer informatie over een beeldaanvraag kunt u contact opnemen met Maartje de Jong via m.dejong@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.