Mahalia Jackson op Palaver

Lezingen & activiteiten

Vind hier het uitgebreide overzicht met lezingen, activiteiten én concerten voor de komende tijd. De activiteiten worden steeds aangevuld, dus houd onze pagina in de gaten.

 • Lezing De geschiedenis van de Napolitaanse kerststal

  De mooiste kerststal detail Dom
  21 en 28 december en 4 januari

  Conservator Pim Arts vertelt u over het fenomeen Napolitaanse kerststal. Natuurlijk komt onze stal ook uitgebreid aan bod.

  Lees meer
 • Lezing Gospel en Voodoo

  14 januari 2023 om 14:00

  In deze muzikale lezing werpt journalist Leendert van der Valk een kritische blik op de ontwikkeling van gospel, gekoppeld aan het slavernijverleden.

  Lees meer
 • Lezing The Underground Railroad

  17 januari 2023 om 14:00

  De Underground Railroad was een geheim netwerk van verschillende routes en verblijfsadressen waar tot slaaf gemaakten gebruik van konden maken om de zuidelijke staten van de VS te ontvluchten op weg naar het vrije noorden of zelfs de grens over naar Canada. Belangrijke hulpmiddelen tijdens deze route waren onder andere de geheime boodschappen die verborgen zaten in de zogenaamde spirituals, de voorlopers van de gospelmuziek.

  Lees meer
 • Lezing Is Black gospel voor iedereen?

  22 januari 2023 om 14:00

  Chesron Ledes is docent, zanger en dirigent van o.a. het Miracles Gospelkoor in Woerden. In deze lezing vertelt hij over zijn ervaringen als dirigent van een gemengd koor: jong en oud, zwart en wit, iedereen is welkom.

  Lees meer
 • Lezing Gospelworkshop (VOL)

  24 januari 2023 om 13:00

  Vol - Ervaar aan den lijve hoe het is om samen gospel te zingen! Onder begeleiding van een professionele gospelzangeres leer je tijdens deze workshop al zingend het genre (beter) kennen. Ervaring of talent is niet nodig, zin in zingen is genoeg.

  Lees meer
 • Bijeenkomst Bijeenkomst Schenken en nalaten

  3 februari 2023 om 14:00

  Uw steun is onmisbaar bij de realisatie van tentoonstellingen, educatieve projecten, restauraties en wetenschappelijk onderzoek. Heeft u weleens overwogen uw betrokkenheid bij Museum Catharijneconvent om te zetten in een blijvende bijdrage aan de unieke collectie? In deze informatieve, vrijblijvende bijeenkomst hoort u meer over de mogelijkheden voor schenken en nalaten.

  Lees meer
 • Lezing The making of 'Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop'

  7 februari 2023 om 14.00 uur

  Conservator Rianneke van der Houwen vertelt u in deze lezing uitgebreid over de totstandkoming van de Gospeltentoonstelling. Voor museum Catharijneconvent een bijzondere tentoonstelling, niet alleen door de vele samenwerkingen, maar ook vanwege de weinige fysieke objecten en het belang van audio- en videofragmenten.

  Lees meer
 • Lezing De ontwikkeling van gospel

  11 februari 2023 om 14.00 uur

  Gospelmuziek is een belangrijke pijler van de moderne popmuziek. In deze lezing schetst Leo Blokhuis zowel de muzikale als de inhoudelijke lijnen waarlangs de gospel zich ontwikkelde. Hij voert ons langs belangrijke artiesten als Mahalia Jackson, Sam Cooke en The Staple Singers.

  Lees meer
 • Lezing Gospel als vreedzaam wapen

  25 februari 2023 om 14:00

  Journalist en historicus Peter Sierksma is onder de indruk van de manier waarop gospel een rol speelde in het geweldloos verzet onder leiding van Martin Luther King in Amerika tijdens de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij vertelt over de invloed die met name Mahalia Jackson op King had om niet op te geven in zijn strijd voor gelijke rechten voor zwart en wit of welke kleur dan ook.

  Lees meer
 • Lezing Gospel hymns in Nederland

  A capella ensemble 'Fisk Jubilee Singers'
  11 maart 2023 om 14:00

  Voordat de Amerikaanse Black gospel in de twintigste eeuw opgang maakte in Europa, werden de zogenoemde gospel hymns uit de Verenigde Staten eind 19de eeuw al bekend op Europese bodem. In deze lezing gaat musicoloog en hymnoloog Jan Smelik in op de introductie en ontvangst van deze liederen in Nederland. Dit liedrepertoire bleef in de 20ste eeuw vooral bekend via de Zangbundel ten dienste van Huisgezin en Samenkomsten (1905) van Joh. de Heer, waarvan in 2004 de dertigste herdruk verscheen.

  Lees meer
 • Lezing EO-jongerendag en het protestantisme in NL

  14 maart 2023 om 14.00 uur

  De EO-jongerendag speelde een belangrijke rol in de Nederlandse kennismaking met gospel. In deze lezing gaat dr. Johan Roeland in op de rol die de EO-jongerendag gespeeld heeft in de ontwikkeling van het Nederlandse protestantisme: een verandering van een sober en ingetogen protestantisme dat in alles gekleurd werd door het Calvinisme, naar een hip, expressief en swingend christendom.

  Lees meer
 • Lezing Wat de tentoonstelling niet haalde

  25 maart 2023 om 14.00 uur

  In het onderzoek naar de gospeltentoonstelling zijn tal van fragmenten, videos en audiosnippets de revue gepasseerd. Slechts een klein gedeelte haalde de tentoonstelling. Willem Driebergen vertelt u in deze muzikale lezing over de fragmenten die niet de selectie haalden, maar zeker de moeite waard zijn.

  Lees meer
 • Lezing Ervaringen met Martin Luther King

  6 april 2023 om 14:00

  Harcourt Klinefelter was jaren lang de perssecretaris van Martin Luther King. Hij nam de speeches van dr. King op op zijn bandrecorder om deze te verspreiden bij de radiostations in de regio. In deze lezing gaat Harcourt in op zijn ervaringen met Martin Luther King, en waarom het gedachtegoed nog steeds zo ontzettend relevant en actueel is.

  Lees meer