Evangelistarium, Ansfriduscodex

Lezingen & activiteiten

Meld u aan voor de interessante lezingen en activiteiten bij de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt.

 • Zomerconcerten Zomerconcerten in de kloostertuin

  Wekelijks van 14 juli t/m 1 september 2019

  De kloostertuin van het museum vult zich deze zomer met muziek, voor de achtste editie van Catharijn Classique. Strijk neer in de eeuwenoude Pandhof, een oase van rust in het hart van Utrecht en geniet van de mooiste muziek. De toegang is gratis!

  Lees meer
 • Zomerconcert Catharijn Classique: Paulien, Richard & Cees-Willem

  Richard Vos en klavecimbel
  Zondag 21 juli, 13.30-14.00 uur & 15.00-15.30 uur

  Sopraan Paulien van der Werff zingt over een vrolijk uitzien naar de dood en het eeuwige leven dat daarop volgt. De cantate van Bach wordt begeleid door Richard Vos op cello en Cees-Willem van Vliet op het klavecimbel, een geluid dat prachtig tot zijn recht komt in de intieme setting van de kloostertuin. Neem plaats op het gras en geniet!

  Lees meer
 • Lezing Protestants zilver

  Afbeelding van een zilveren doopschotel uit 1658
  Dinsdag 23 juli, 14.00 - 15.00 uur.

  De voormannen van de Reformatie adviseerden om bij de viering van het avondmaal bekers van tin, glas of zelfs van hout te gebruiken. Toch werden al vanaf het begin zilveren avondmaalsbekers gebruikt. Hoe zit dit?

  Lees meer
 • Lezing Gereformeerde heiligen?

  Donderdag 25 juli, 14.00 - 15.00 uur.

  Lezing van historicus John Exalto (Vrije Universiteit) over de bijzondere positie van dominees op de Biblebelt. Ze zijn - zo is de gedachte - bedeeld met bijzondere gaven.

  Lees meer
 • Zomerconcert Catharijn Classique: Rosalía & Jaume

  Violist Jaume Guri Batlle
  Zondag 28 juli, 13.30-14.00 uur & 15.00-15.30 uur

  Deze zondag kunt u luisteren naar een schitterend samenspel tussen klavecimbel (Rosalía) en viool (Jaume). Rosalía en Jaume spelen stukken van C.P.E. Bach, Telemann en Händel. Kom luisteren in de kloostertuin van het museum en laat u verrassen door deze jonge talenten!

  Lees meer
 • Lezing Protestantse orthodoxie in populistische tijden

  Dinsdag 30 juli, 14.00 - 15.00 uur

  In deze lezing beschrijft onderzoeker Ernst van den Hemel hoe de hernieuwde populariteit van 'joods-christelijke wortels' een spagaat oplevert voor bevindelijk gereformeerden.

  Lees meer
 • Lezing De Amerikaanse Biblebelt

  afbeelding van een wapperende Amerikaanse vlag
  Donderdag 1 augustus 14.00 - 15.00 uur

  Hoogleraar James Kennedy vertelt over de overeenkomsten en verschillen tussen de Amerikaanse en de Nederlandse Biblebelt. Wist u dat beide 'Biblebelten' niet zo oud zijn als men vaak denkt?

  Lees meer
 • Zomerconcert Catharijn Classique: De Thuiskomst

  Zondag 4 aug, 13.30-14.00 uur & 15.00-15.30 uur

  Duo De Thuiskomst neemt u mee op reis naar vroegere tijden met werken van de Deens-Duitse componist Dietrich Buxtehude en eigen bewerkingen van psalmmelodieën. Als grote componist in de 17de eeuw wordt Buxtehude vaak gezien als inspiratiebron voor Johan Sebastiaan Bach. Laat u meevoeren door de warme klanken van accordeon en viool in onze schitterende kloostertuin!

  Lees meer
 • Zomerconcert Catharijn Classique: Javier & Luis

  Luis Maria Suarez met viool
  Zondag 11 aug, 13.30-14.00 uur & 15.00-15.30 uur

  Het is een gouden combinatie: de klanken van een viool en een piano. Deze zondag brengen Javier Rameix (piano) en Luis Maria Suarez (viool) de sonate in F major van Mendelssohn naar de kloostertuin van het museum. Het belooft een schitterende muzikale middag te worden. Komt u luisteren?

  Lees meer
 • Lezing Uitverkoren of niet? Dat is de vraag

  Foto van een opengeslagen Statenvertaling in de Hersteld Hervormde Kerk in Bleskensgraaf
  Dinsdag 13 augustus 14.00-15.00 uur

  De Biblebelt is een aanduiding voor zowel een regio als een subcultuur. Diepe theologische overtuigingen bepalen de manier van leven. Een cruciaal begrip is de 'uitverkiezing' of 'predestinatie'. Lezing door hoogleraar Maarten Wisse.

  Lees meer
 • Lezing Oude schrijvers

  Portret van een lezende vrouw met een hoed
  Donderdag 15 augustus, 14.00 - 14.00 uur

  De ‘oude schrijvers’ zijn een bijzonder genre uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw en nog steeds erg populair op de Biblebelt. De werken zijn verrassend intessant! Universitair hoofddocent Joke Spaans (UU) vertelt u hier meer over

  Lees meer
 • Rondleidingen in Gouda Binnenkijken bij een kerk op de Biblebelt

  Foto van de buitenkant van het gebouw van de Gereformeerde Gemeente Gouda
  Zaterdag 17 augustus, 11.00 uur en 14.00 uur

  Benieuwd hoe een kerk op de Biblebelt er van binnen uitziet? Neem een kijkje in de kerk van de Gereformeerde Gemeente Gouda. Een opvallend gebouw uit 2008. In de kerk passen maar liefst 1600 mensen! Architect Mart Ros leidt u graag rond.

  Lees meer
 • Zomerconcert Catharijn Classique: Esther Steenbergen

  Esther Steenbergen speelt gitaar
  Zondag 18 aug, 13.30-14.00 uur & 15.00-15.30 uur

  Deze zondag speelt Esther Steenbergen een suite van Johann Sebastiaan Bach (BMV 1006A). Het stuk is oorspronkelijk geschreven voor luit, maar Esther zal de kloostertuin van het museum vullen met de klanken van haar klassieke gitaar. Strijk neer in de tuin en kom luisteren naar haar spel.

  Lees meer
 • Lezing Religiestress

  Cover van het boek religiestress van Tom Mikkers
  Dinsdag 20 augustus, 14.00 - 15.00 uur

  Kerken krimpen, het spreken van de kerk in politieke vraagstukken wordt nauwelijks gehoord, politieke partijen die zich beroepen op godsdienstige beginselen spreken steeds minder mensen aan. Toch is geloof een hete aardappel. De commotie rond de Nederandse Nashville-verklaring is hier een recent voorbeeld van. Hoe komt dit? Lezing door Tom Mikkers.

  Lees meer
 • Lezing Strenger in de leer. De Biblebelt aangesnoerd

  Foto van een opengeslagen Statenvertaling in de Hersteld Hervormde Kerk in Bleskensgraaf
  Donderdag 22 augustus, 14.00 - 15.00 uur

  Nederland is een seculier land geworden. Onder autochtone Nederlanders is er godsdienstig één grote uitzondering. Het orthodoxe protestantisme, zoals dat wordt beleefd in vooral de ‘Biblebelt’. Lezing door emeritus universiteitshoogleraar Paul Schnabel.

  Lees meer
 • Interview In gesprek met Jan Siebelink

  Zaterdag 24 augustus, 14.00 - 15.00 uur

  Museum Catharijneconvent presenteert in samenwerking met het Literatuurhuis een interview met Jan Siebelink. De veelgelezen schrijver geeft in zijn autobiografische romans een indringende beschrijving van het opgroeien in een streng christelijke omgeving. Komt u luisteren?

  Lees meer
 • Zomerconcert Catharijn Classique: KirstiConsort

  Zondag 25 aug, 13.30-14.00 uur & 15.00-15.30 uur

  Het KirstiConsort neemt u mee naar de 16de en 17de eeuw met stukken van Heinrich Schütz en Sophie Elisabeth van Mecklenburg. Schütz wordt gezien als een van de belangrijkste componisten van de Duitse kerkmuziek. Sophie Elisabeth was een van zijn leerlingen en een van de eerste vrouwelijke componisten in Duitsland. Kom luisteren, laat u meevoeren en geniet van het talent van dit jonge ensemble!

  Lees meer
 • Lezing Homoseksualiteit in reformatorisch Nederland

  Dinsdag 27 augustus, 14.00 - 15.00 uur

  In deze lezing geeft godsdiensthistoricus en socioloog David J. Bos (Universiteit van Amsterdam) een overzicht van de manier waarop Nederlandse protestanten sinds de jaren vijftig hebben gesproken en geschreven over homoseksualiteit.

  Lees meer
 • Lezing Man-vrouwverhoudingen in de Biblebelt

  Afbeelding van een jong echtpaar in hun huiskamer op de Biblebelt
  Donderdag 29 augustus, 14.00 - 15.00 uur

  In deze lezing wordt onderzocht in hoeverre de hedendaagse man-vrouw verhoudingen op de Biblebelt te herleiden zijn tot de Reformatie. Lezing door Mirjam de Baar, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van het Christendom.

  Lees meer
 • Lezing Franca Treur over haar boeken en haar jeugd

  Foto van schrijfster Franca Treur
  Zaterdag 31 augustus, 14.00 (vol) en 15.30 uur

  Vanwege de overweldigende interesse is er op 31 augustus om 15.30 uur een extra lezing door Franca Treur. De lezing van 14.00 uur zit VOL.Lezing door Franca Treur in samenwerking met Het Literatuurhuis. De veelgelezen auteur schreef op een indringende manier over het opgroeien in een streng christelijke omgeving. De rol van vrouwen is een belangrijk thema in twee van haar boeken.

  Lees meer
 • Zomerconcert Catharijn Classique: Teun & Teun

  Zondag 1 sept, 13.30-14.00 uur & 15.00-15.30 uur

  Dit jaar wordt de concertserie Catharijn Classique afgesloten door het duo Teun & Teun. Zij spelen op klavecimbel en blokfluit muziek van Nederlandse psalmcomponisten, zoals Sweelinck en Van Noordt, afgewisseld met werken van Händel. Strijk neer in de schitterende kloostertuin van het museum en kom luisteren!

  Lees meer
 • Lezing The making of Bij ons in de Biblebelt

  Foto van een zondags geklede dame met een hoedje. Met op de achtergrond een pastelkleurig behang
  Dinsdag 10 september, 14.00 - 15.00 uur.

  Het maken van een tentoonstelling over de Biblebelt was een lang gekoesterde wens van Tanja Kootte, Van Oord- conservator van Bij ons in de Biblebelt. In deze lezing geeft zij een blik achter de schermen en vertelt zij over de totstandkoming van deze boeiende expositie.

  Lees meer
 • Lezing Refodomes

  Vrijdag 6 september, 14.00 - 15.00 uur

  In 2008 zijn in Barneveld rondom één kruispunt twee megakerken opgeleverd. Samen bieden zij plaats aan 4500 mensen. Waarom zijn op de Biblebelt zulke grote kerkgebouwen nodig? En hoe verhouden soberheid en luxe zich in deze kerken tot elkaar?

  Lees meer
 • Lezing Hoe oud is de Biblebelt?

  Afbeelding van de kaart van Nederland waarin te zien is in welke gemeente de hoogste percentages SGP-stemers zijn
  Donderdag 12 september, 14.00 - 15.00 uur

  Niet veel mensen weten dat het spreken over een Biblebelt pas zo’n dertig jaar oud is. Soms wordt zelfs gewezen op de Beeldenstorm (1566) of de godsdiensttwisten tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621). Hoogleraar Fred van Lieburg vertelt u hoe dit zit.

  Lees meer
 • Lezing Mode op de Biblebelt

  Foto van een in het zwart geklede jonge vrouw met hoed op zondag
  Zaterdag 14 september, 11:30 - 12:30

  Vanwege de overweldigende belangstelling voor deze lezing is er op zaterdag 14 september nog een lezing 'Mode op de Biblebelt'. In deze lezing zoomt modejournaliste Josine Droogendijk in op de geschreven en ongeschreven kledingregels binnen reformatorisch Nederland. Ze doet dit aan de hand van aansprekend beeldmateriaal.

  Lees meer
 • Lezing Neocalvinisme

  Foto van een opengeslagen Statenvertaling in de Hersteld Hervormde Kerk in Bleskensgraaf
  Dinsdag 17 september, 14.00 - 15.00 uur

  Is Abraham Kuyper ook op de Biblebelt? De strategie van de bevindelijk gereformeerden om in de twintigste eeuw een eigen zuil op te bouwen lijkt ontleend te zijn aan de samenlevingsvisie van Abraham Kuyper. Hoe zit dit? En klopt dit wel?

  Lees meer
 • Lezing Reformatorische jeugdcultuur

  Donderdag 19 september, 14.00 - 15.00 uur

  De subcultuur van de Biblebelt is ontstaan in de jaren zeventig. Aan het begin van dit millennium leek de zuil te zijn geperfectioneerd met eigen scholen, zorginstellingen, consumentenbeurzen etc. Maar werd de reformatorische wereld wel echt een wereld apart? In welke mate verkennen reformatorische jongeren de buitenwereld? En in hoeverre kreeg de emancipatiebeweging toch vat op meisjes?

  Lees meer
 • Instaprondleidingen Instaprondleidingen Bij ons in de Biblebelt

  Vrouwen, waaronder vrouwen in klederdracht, van bovenaf gezien in de kerk.
  Vrijdag 12, 19 en 26 juli

  Op 12, 19 en 26 juli kunt u deelnemen aan een instaprondleiding over de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt

  Lees meer