Jan Sluijters, De profeet Elia wekt de zoon der Sunamitische vrouw tot leven def, Drents Museum.jpg

Lezingen & activiteiten

Meld u alvast aan voor interessante lezingen en activiteiten bij de tentoonstelling Allemaal Wonderen (te zien vanaf 28 februari).

 • Instaprondleidingen Instaprondleidingen Allemaal wonderen

  diverse data, 14.00 uur

  Ga mee met een instaprondleiding over de tentoonstelling Allemaal wonderen. In gesprek met de museumdocent komt u meer te weten over de expositie en u gaat u dieper in op de tentoongestelde kunstwerken.

  Lees meer
 • Themarondleidingen Themarondleidingen bij Allemaal wonderen

  diverse data

  Sta met een ervaren museumdocent stil bij diverse thema's op de tentoonstelling.

  Lees meer
 • Lezing Het wonder als (literair) verhaal

  Dinsdag 3 maart, 14.00 - 15.00 uur

  Het wondervehaal als communicatiemiddel vraagt om kortheid en eenvoud. De meeste wonderverhalen uit de christelijke oudheid en middeleeuwen voldoen hieraan. Maar er bestaan ook prachtige complexe varianten. Emeritus hoogleraar Burcht Pranger vertelt hierover aan de hand van beroemde auteurs als Gregorius de Grote.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen in de kunst

  Vrijdag 6 maart, 1400 - 15.00 uur

  Wonderen zijn al eeuwenlang een dankbaar onderwerp voor kunstenaars. Hoewel de functie van het verbeelden ervan verandert, proberen alle kunstenaars het wonder zo overtuigend mogelijk te presenteren. Junior conservator Rianneke van der Houwen vertelt u hier meer over aan de hand van kunstwerken in 'Allemaal Wonderen'.

  Lees meer
 • Lezing The making of Allemaal Wonderen

  Dinsdag 10 maart, 14.00 - 15.00 uur

  Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Hoe kwam deze verrassende tentoonstelling tot stand? In deze lezing geeft conservator Marije de Nood u een blik achter de schermen.

  Lees meer
 • Lezing Protestantse wonderen

  Woensdag 18 maart, 14.00 - 15.00 uur

  De Reformatie in de 16e eeuw ageerde tegen veel vormen van heiligenverering en volksvroomheid. Daardoor ontstond het beeld dat protestanten geen traditie van wonderverhalen hebben. Hoogleraar Fred van Lieburg laat u zien dat dit anders zit.

  Lees meer
 • Lezing Wonderlijke verschijningen in de huidige tijd

  David Bowie als Lazarus
  Dinsdag 24 maart, 14.00 - 15.00 uur

  Sinds de vernieuwingen binnen de katholieke kerk vanaf de jaren zestig is het aantal verschijningen, boodschappen en samenhangende miraculeuze verschijnselen explosief gestegen, terwijl er nog nooit zo weinig door de kerk zijn erkend. Hoogleraar Peter Jan Margy vertelt u hoe dit komt.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen en de dood

  Vrijdag 27 maart, 14.00 - 15.00 uur

  Antropoloog Eric Venbrux onderzoekt hoe mensen in uiteenlopende culturen en religies omgaan met de dood. De dood is een algemeen menselijk probleem. Iedereen moet ermee in het reine zien te komen, maar verschillende religies en culturen hebben daar eigen oplossingen voor gevonden.

  Lees meer
 • Lezing Moeder Gods - Wonderdoenster

  Russische afbeelding Maria in de 19e eeuw
  Donderdag 2 april, 14.00 - 15.00 uur

  In de oost-christelijke wereld is al Maria al eeuwenlang de meest vereerde heilige en wonderdoenster. Veel van haar iconen zijn op wonderbaarlijke wijze ontstaan en gekopieerd. Ook leidden de iconen zelf tot wonderbaarlijke gebeurtenissen. Kunsthistorica Désirée Krikhaar belicht een aantal bijzondere verhalen.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen in Azië

  Afbeelding van Krishna
  Dinsdag 7 april, 14.00 - 15.00 uur

  In het Westen denken we bij Hindoeïsme en Boeddhisme vaak allereerst aan meditatie en yoga. Aziaten zouden bovenal naar binnen kijken en weinig bezig zijn met de uiterlijke verschijning van hun religies. De praktijk blijkt anders te zijn: Azië zit vol met wonderen! Hoogleraar Paul van der Velde vertelt u er meer over.

  Lees meer
 • Lezing De populariteit van (het geloof) in wonderen

  Donderdag 16 april, 14.00 - 15.00 uur

  Wat is de betekenis van wonderen in de hedendaagse samenleving en wat maken mensen mee? Hijme Stoffels is emeritus hoogleraar Godsdienstsociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

  Lees meer
 • Workshop Mindfulness Workshop Het wonder van aandacht

  19 april en 12 mei 2020

  Maak in deze workshop kennis met mindfulness! Ga mee op pad door de tentoonstelling Allemaal wonderen en ontdek wat echte aandacht kan doen.

  Lees meer
 • Lezing Gebedsgenezing in pinkstergroeperingen

  Dinsdag 21 april, 14.00 - 15.00 uur

  In de pinksterbeweging - wereldwijd de snelst groeiende christelijke beweging - wordt met veel verwachting gebeden voor zieken. Lezing door religieantropoloog Miranda Klaver over de praktijk van gebedsgenezing in Nederland

  Lees meer
 • Lezing De Catharinawonderen

  Bidprentje uit ca 1930-1959 van de heilige Catharina van Alexandrië
  Donderdag 30 april, 14.00 - 15.00 uur

  In de middeleeuwen was Catharina van Alexandrië een zeer populaire heilige, ook in de stad Utrecht. In deze lezing vertelt Dr. Ton Meijers over haar wonderen.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen in de oude wereld

  Donderdag 7 mei, 14.00 - 15.00 uur

  De oude mediterrane wereld kent vele wonderverhalen. Jezus is de bekendste wonderdoener, maar hij was niet de enige. Zelfs de Romeinse Keizer Vespasianus is met wonderen in verband gebracht. Lezing door emeritus hoogleraar Fik Meijer.

  Lees meer
 • Workshop Workshop De kunst van het verwonderen

  workshop de kunst van het verwonderen, @wikimedia commons
  Vrijdag 8 mei, 11.00-12.30 uur

  Wat is een wonder? Wat is verwondering? Tijdens deze interactieve ochtend gaat u op pad met filosofe Maaike Merckens van bureau Wonderwhy.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen en het brein

  Woensdag 13 mei, 14.00 - 15.00

  Hoe kijken de psychologie en de neurowetenschap tegen wonderervaringen aan? En is het überhaupt mogelijk om er wetenschappelijk onderzoek naar te doen? Lezing door neurowetenschapper Michiel van Elk.

  Lees meer
 • Workshop Fotografie Workshop Verwondering & fotografie

  workshop fotografie wonderen
  Vrijdag 15 mei, 13.30–16.00 uur

  Leer anders kijken, meer zien en zo betere foto's maken!

  Lees meer
 • Lezing Het wonder van Lourdes

  Dinsdag 19 mei, 14.00 - 15.00 uur

  Lezing door antropoloog Catrien Notermans over een Franse familie waarin zich in 1933 een wonder voltrok en de gepassioneerde strijd om dit wonder erkend te krijgen.

  Lees meer
 • Lezing Actuele wonderverhalen in historisch perspectief

  Dinsdag 26 mei, 14.00 - 15.00 uur

  Is de manier waarop we naar wonderen kijken anders dan vroeger? Aan de hand van een grote collectie hedendaagse wonderverhalen laat hoogleraar Anne-Marie Korte zien wat momenteel het meest kenmerkend is voor een wonderverhaal.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen en moderne spiritualiteit

  Donderdag 28 mei, 14.00 - 15.00

  In deze lezing buigt Susan Smit zich over het ervaren van het wonder van de ziel. Dichters, filosofen en geestelijk leiders spreken zich al eeuwen uit over het licht van de ziel en hoe ze zich kenbaar maakt.

  Lees meer