Maria Magdalena, museum voor schone kunsten

Lezingen & activiteiten

Meld u aan voor een van de interessante lezingen bij Maria Magdalena of Mystiek Moluks. Of verdiep u vanaf januari alvast in de onstuimige jaren zestig.

Let op: helaas zijn de twee geplande concerten op 2 en 8 januari in de Catharinakathedraal geannuleerd ivm de huidige maatregelen.

Voor het bijwonen van een fysieke lezing of een rondleiding heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Kijk voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs op deze website.

 • Lezing De piring natzar. Een persoonlijk verhaal

  Zaterdag 15 januari om 14.00 uur

  GEANNULEERD - In deze intieme bijeenkomst vertelt Charisma Pical (journalist, filmwetenschapper en medewerker van het Moluks Historisch Museum) over de rol die de piring natzar in haar jeugd speelde.

  Lees meer
 • Online lezing Online lezing Nederland in de jaren zestig

  Vrijdag 21 januari om 16.00 uur

  Bijna geen land ter wereld maakte in de jaren zestig zulke ingrijpende veranderingen door als Nederland. In minder dan een decennium veranderde het van een ouderwetse natie in een samenleving met een uitzonderlijk tolerant en progressief klimaat. Hoe kwam dit en wat maakte het land zo bijzonder? Lezing door prof. dr. James Kennedy.

  Lees meer
 • Online lezing Online lezing De internationale jaren zestig

  Vrijdag 28 januari om 16.00 uur

  Wie aan de jaren zestig denkt, denkt aan The Beatles, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk. Lezing door prof. dr. Geert Buelens.

  Lees meer
 • Lezing The making of Van God los?

  Donderdag 10 februari om 14.00 uur

  Een breuk die de geschiedenis van Nederland meer veranderde dan de Tweede Wereldoorlog, zo wordt het tijdperk van de jaren zestig wel omschreven. Ook op religieus gebied was er sprake van grote veranderingen die doorwerken tot de dag van vandaag. Ruim zestig jaar later blikken we terug met conservator Tanja Kootte.

  Lees meer
 • Lezing Revolution in the air?

  Dinsdag 15 februari om 14.00 uur

  In de jaren zestig broeide het in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), een kerkverband van ruim 100.000 leden. De opgelopen spanning leidde in 1967 tot een scheuring en het ontstaan van de Nederlands Gereformeerde Kerken. Hoe kon dit gebeuren in een seculariserend Nederland en wat zegt dit over het karakter van de jaren zestig? Hoogleraar George Harinck vertelt u hier het fijne over.

  Lees meer
 • Podcasts Online lezingen (audio, opgenomen)

  Altijd te beluisteren

  Luister naar de interessante lezingen en verhalen die het afgelopen jaar door het museum zijn opgenomen. Wat denkt u van een podcast over heilig haar? Of over voeding en religie? Geniet vanuit huis van interessante sprekers!

  Lees meer
 • Lezing Een doorbraak in de tijd.

  Woensdag 23 februari om 14.00 uur

  Gerben Heitink studeerde theologie op de breuklijn van de jaren zestig. In zijn onlangs verschenen boek ‘Een doorbraak in de tijd. Kerk in de spiegel van de jaren zestig’ beschrijft Heitink de veranderingen die de kerk en het geloof doormaakten en de invloed die dit alles op hém had. In deze lezing hoort u het persoonlijke verhaal van een destijds jonge theoloog die te midden van veel verwarring zijn vormende jaren beleefde

  Lees meer