Maria Magdalena als wildevrouw

Lezingen & activiteiten

Reserveer nu uw tickets voor de interessante lezingen en activiteiten bij Body Language. Het lichaam in de middeleeuwse kunst. Veel plezier gewenst!

 • Lezing The making of ‘Body Language’

  Dinsdag 29 september om 13.45 uur of om 15.00 uur

  VOL. Meer dan twee jaar werkte conservator Annabel Dijkema aan Body Language. Welke keuzes maakte zij? En hoe ontwikkelde de verhaallijn zich? In deze lezing geeft ze een blik achter de schermen en vertelt zij over de totstandkoming van deze fascinerende expositie.

  Lees meer
 • Lezing Heilig haar

  Vrijdag 2 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur

  LEZING 1 IS VOL. In deze intrigerende driedelige lezingenreeks neemt gastconservator Wendelien van Welie drie lichaamsdelen onder de loep. De eerste lezing gaat over 'haar'. In de middeleeuwen vonden ze het maar vies. Tegelijkertijd was men er ook door gefascineerd. Hoe zat het met de transformatie van harig naar heilig?

  Lees meer
 • Lezing Verrassend en verwarrend

  Dinsdag 6 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur

  Theologe Janneke Stegeman laat in haar lezing verrassende en soms verwarrende middeleeuwse perspectieven op het lichaam zien. Hoe verandert deze kunst ons huidige perspectief op gender?

  Lees meer
 • Rondleiding Slow-art rondleidingen: Het lichaam in de vaste collectie

  Sfeerbeeld met sculptuur van de Meester van de Utrechtse Stenen Vrouwenkop
  Diverse data in oktober en november

  Ook in de vaste tentoonstelling van Museum Catharijneconvent is veel 'lichamelijke kunst' te ontdekken. Samen met een museumdocent gaat u een uur lang op ontdekkingsreis. In alle rust en met veel aandacht kijkt u naar eeuwenoude kunst vol bijzondere details.

  Lees meer
 • Lezing Mystieke devotie rondom het lichaam van Christus

  Afbeelding van de Man van Smarten
  Vrijdag 9 oktober om 13.45 uur en om 15.00 uur

  Paul Bröker, voormalig directeur van Helikon, laat zien dat er in de middeleeuwen veel nieuwe thema’s in de beeldende kunst ontstaan waarover de Bijbel niet spreekt, maar die het lijden van Jezus nog sterker invoelbaar maken. Het getormenteerde lichaam van Jezus kwam centraal te staan.

  Lees meer
 • Lezing Concentratie en kijken naar kunst

  Dinsdag 13 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur

  De kunstwerken in Body Language dienden in de middeleeuwen als hulpmiddel bij meditatie en gebed. Dit vroeg om concentratie. Hoe gaan we tegenwoordig met concentratie om? En u helpt concentratie bij het kijken naar kunst? Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht vertelt u hier meer over.

  Lees meer
 • Lezing Het lichaam in de Byzantijnse kunst

  Russische afbeelding Maria in de 19e eeuw
  Donderdag 15 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur

  In de oostchristelijke wereld is het verboden om driedimensionale beelden te maken. Toch wordt soms van deze regel afgeweken. In deze lezing licht Desiree Krikhaar een tipje van de sluier om het lichaam van de oostchristelijke heilige op.

  Lees meer
 • Lezing Vroegchristelijke denkers over het lichaam

  Dinsdag 20 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur

  Het denken over het lichaam was in de middeleeuwen sterk beinvloed door de opvattingen van vroegchristelijke denkers. Aan de hand van de ideeën van de extreem invloedrijke Augustinus (354-430) vertelt Rens Tacoma, onderzoeker oude geschiedenis aan de Universiteit Leiden, hier meer over.

  Lees meer
 • Lezing Borst is best

  Donderdag 22 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur

  In deze intrigerende lezingenreeks neemt gastconservator Wendelien van Welie drie lichaamsdelen onder de loep. In deze lezing worden de meest merkwaardige middeleeuwse afbeeldingen van Maria's borst in context geplaatst.

  Lees meer
 • Lezing Eten voor je zielenheil

  eetverleden Manon Henzen
  Zondag 25 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur

  Culinair kunsthistoricus Manon Hensen geeft een inkijkje in de middeleeuwse keuken. Hoe bepalend was religie voor voedselkeuzes en hoe werd voeding gebruikt om ziektes te behandelen? Tot welke extreme gerechten leidde dit soms? Van kip gekookt in een karaf tot een vuurspuwende pauw met driekleurenvulling: het is echt smullen geblazen in de middeleeuwse kookboeken!

  Lees meer
 • Lezing Memento mori in middeleeuwse kunst

  De verborgen parel, meester van de bewening detail schedel
  Zondag 1 november om 13.45 uur of om 15.00 uur

  Memento mori (gedenk te sterven) heeft zijn stempel gedrukt op de middeleeuwse kunst. De muurschilderingen met dansende doden, sculptuur van lichamen in ontbinding en de meest prachtige en kostbare reliekhouders met hun lugubere inhoud zijn onlosmakelijk verbonden met de dood en de hoop op een beter leven in het hiernamaals. Lezing door kunsthistorica Sanne Frequin

  Lees meer
 • Lezing Het lichaam ná de middeleeuwen

  Zondag 8 november om 13.45 uur of om 15.00 uur

  Lezing door kunsthistorica Evelyne Verheggen over laatmiddeleeuwse vroomheid en mystiek in de religieuze beeldcultuur van de zeventiende en achttiende eeuw

  Lees meer
 • Lezing De (medische) geschiedenis van de huid

  Zondag 13 december om 13.45 uur of om 15.00 uur

  In deze lezing gaat medisch historica Mieneke te Hennepe in op de rol en betekenis van de huid in de geschiedenis.

  Lees meer
 • Lezing Het middeleeuwse lichaam in films

  Zaterdag 9 januari om 13.45 of om 15.00 uur

  Ivo Blom, docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, neemt u mee naar de filmische verbeelding van het middeleeuwse lichaam.

  Lees meer
 • Lezing Lichaam en seks in middeleeuwse literatuur

  Zondag 10 januari om 13.45 uur of om 15.00 uur

  Hoe dachten middeleeuwers over het lichaam? Herman Pleij vertelt over lust als verleidingsinstrument, zelfgeseling en hogere minnekunst, kortom, de seksuele revolutie in de late middeleeuwen.

  Lees meer
 • Lezing Vrome vrouwen en het lichaam

  Dinsdag 12 januari om 13.45 uur of om 15.00 uur

  Ontmoet middeleeuwse vrouwen die u een andere kant van de middeleeuwen laten zien. Aan de hand van drie boeken, geschreven door vrouwen uit de Lage Landen en Engeland, laat postdoctoraal onderzoeker Godelinde Perk zien welke centrale rol het lichaam speelt in de teksten van deze vrouwen en hun kijk op spiritualiteit.

  Lees meer
 • Lezing Wonderlijke wonden

  Zondag 17 januari 2021

  In de lezing ‘Wonderlijke wonden’ vertelt Wendelien van Welie over de toenemende fixatie in de middeleeuwen op wonden en bloed.

  Lees meer