Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen (detail), ca. 1300. Nidaros Catedral Trondheim

Lezingen & activiteiten

Meld u alvast aan voor de interessante lezingen en activiteiten bij de prachtige tentoonstelling North & South. Europese topstukken herenigd (25 oktober 2019 t/m 26 januari 2020).

 • Lezing Reformatorische jeugdcultuur (VOL)

  Donderdag 19 september, 14.00 - 15.00 uur

  De subcultuur van de Biblebelt is ontstaan in de jaren zeventig. Aan het begin van dit millennium leek de zuil te zijn geperfectioneerd met eigen scholen, zorginstellingen, consumentenbeurzen etc. Maar werd de reformatorische wereld wel echt een wereld apart? In welke mate verkennen reformatorische jongeren de buitenwereld? En in hoeverre kreeg de emancipatiebeweging toch vat op meisjes?

  Lees meer
 • Lezing Utrecht tussen Noord en Zuid

  Zaterdag 26 oktober, 14.00 - 15.00 uur

  Gastconservator van North & South Justin Kroesen neemt u in deze lezing mee op reis naar het hoge noorden en het diepe zuiden van Europa via de middeleeuwse bisschopsstad Utrecht.

  Lees meer
 • Lezing The making of 'North and South'

  gewonde man met speer in zijn lijf, Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen (detail), ca. 1300. Nidaros Catedral Trondheim
  Dinsdag 29 okt en 26 nov. 14.00 -15.00 uur

  De tentoonstelling North & South is het resultaat van een jarenlange internationale samenwerking. Conservator Micha Leeflang geeft u graag een inkijkje in dit prachtige project.

  Lees meer
 • Interview Interview met Alexander Pechtold

  Donderdag 31 oktober, 14.00 - 15.00 uur

  De oud-fractievoorzitter van D66 en kunsthistoricus Alexander Pechtold wordt in het kader van North & South geïnterviewd door Frank van der Velden, hoofd conservatoren.

  Lees meer
 • Instaprondleidingen Instaprondleidingen North & South

  Engel op een Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen, ca. 1300. Nidaros Catedral Trondheim
  November en januari, 14.000 uur

  Elke vrijdagmiddag in november en januari kunt u mee met een gratis instaprondleiding over de tentoonstelling North & South. Deelname is gratis op vertoon van een entreekaartje voor de tentoonstelling. Het is niet nodig u aan te melden.

  Lees meer
 • Lezing De middeleeuwse mis en haar gebruiksvoorwerpen

  Romaanse kerk in Spanje @wikipedia
  Dinsdag 5 november, 14.00 - 15.00 uur

  Aan het eind van de elfde eeuw werd de mis in elke kerk in West- Europa op dezelfde manier de gevierd. Dezelfde volgorde, dezelfde geschriften, dezelfde gezangen en dezelfde handelingen. Assistent-conservator Wouter Maas vertelt u hoe dit zit.

  Lees meer
 • Lezing Sint Maarten: het mantelwonder

  Zondag 10 november, 14.00- 15.00 uur

  Niet alleen religieuze kunst verbindt Europa maar ook religieuze verhalen. Deze worden verteld, doorverteld, opgeschreven en kunstig uitgebeeld. Het mantelwonder van Sint Maarten is zo'n verhaal.

  Lees meer
 • Lezing Het Olavspad: pelgrimsroute naar het Noorden

  Noorse fjorden, ruig landschap
  Zondag 17 november, 14.00 - 15.00 uur

  Een van de topstukken van de tentoonstelling is het altaarfrontaal met scènes uit het leven van de heilige Olav. In deze lezing reist u mee langs het naar hem genoemde Olavspad, de 650 km lange pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim.

  Lees meer
 • Lezing Culturele uitwisseling in de middeleeuwen

  paard met koets met drie figuren erop, Altaarfrontaal van Sant Cebria (detail mid onder), 1300-1350. Musée épiscopal de Vic
  Dinsdag 19 november, 14.00 - 15.00 uur

  Emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Peter Raedts vertelt over de culturele uitwisseling in de hoge middeleeuwen, een periode waarin er sprake was van een enorme intellectuele en culturele bloei in Europa.

  Lees meer
 • Lezing Beeldvorming van het Noorden

  Staafkerk in Borgund, Noorwegen
  Donderdag 21 november, 14.00 - 15.00 uur

  In zijn boek ‘Het gedroomde Noorden’ laat Adwin de Kluyver zien hoe er in de loop der eeuwen naar het Noorden is gekeken, en welke idealen, ideeën, filosofieën en dromen er op dit gebied werden geprojecteerd.

  Lees meer
 • Lezing en proeven! Een kijkje in de middeleeuwse keuken

  Foto van een schaaltje met daarin middeleeuws eten.
  Zondag 24 november, 14.00 - 15.30 uur

  Uitwisseling vond niet alleen in de kunst plaats, maar zeker ook in de keuken! Tijdens deze interactieve lezing van Manon Henzen van Historisch Kookatelier Eetverleden kunt u letterlijk ruiken en proeven van de middeleeuwse keuken.

  Lees meer
 • Lezing Olav Haraldsson: viking, koning en heilige

  Catalaanse Pyreneeën
  Zondag 1 december, 14.00 - 15.00 uur

  Olav Haraldsson wordt beschouwd als de koning die van doorslaggevende betekenis was voor de kerstening van het Noorwegen. Wie was deze koning die de geschiedenis is ingegaan als Rex Perpetuus Norwegiæ?

  Lees meer
 • Lezing Het verhaal van de kerststal van nul tot nu

  Foto van een jongen en een meisje die naar de Napolitaanse kerststal van Museum Catharijneconvent kijken
  Zondag 22 december, 14.00 - 15.00 uur

  Wie kent de kerststal niet? De kans is groot dat u zelf zo’n schattig beeldengroepje in huis heeft en het half december ergens in huis opstelt. Maar waarom eigenlijk? Waar komt dit gebruik vandaan, en welke figuren horen er allemaal bij? Lezing door kunsthistorica Annenies Keur.

  Lees meer
 • Lezing Iconografie, symboliek en verhalen

  schenkkannetje in de vorm van een leeuw met ridder in bek, 1100-1200
  Zondag 12 januari 2020, 14.00 - 15.00 uur

  Kunsthistoricus Paul Bröker vertelt in deze lezing over de iconografie, de verhalen en de symboliek van de kunstwerken in de tentoonstelling 'North & South. Europese topstukken herenigd'.

  Lees meer
 • Lezing Tronende Maria's

  Mariabeeld met gouden mantel, Zittende Maria (detail), onbekend (Maasland) 1230-1239. Museum Catharijneconvent
  Donderdag 16 januari, 14.00 - 15.00 uur

  Voor het christendom hielden godinnen hun zonen al op schoot. Uit die traditie is het beeld ontstaan van Maria als de koningin, die op haar troon zit en de kleine Christus op schoot houdt. Lezing door Désirée Krikhaar.

  Lees meer
 • Lezing De rafelranden van Europa

  houten paneel uit 1275-1299, met daarop Christus pantocrator
  Zondag 19 januari, 14.00 - 15.00 uur

  Ivo van de Wijdeven, auteur van het boek ‘De rafelranden van Europa’ plaatst de tentoonstelling North & South in een breder perspectief. Hij laat zien dat de enorme uitwisseling van ideeën in de hoge middeleeuwen heel begrijpelijk.

  Lees meer
 • Lezing Grafmonumenten rond het altaar

  koning met rode mantel, en vogeltje. Altaarfrontaal van Sant Cebria (detail mid boven), 1300-1350. Musée épiscopal de Vic
  Dinsdag 21 januari, 14.00 - 15.00 uur

  Niet alleen voor de levenden was het altaar het centrum van de middeleeuwse kerk. Ook de doden groepeerden zich rond de middeleeuwse altaren. Het zielenheil van deze overledenen was onlosmakelijk verbonden met de rituelen die zich rondom het altaar afspeelden.

  Lees meer