Bij onze tijdelijke tentoonstellingen bieden we diverse activiteiten aan, te vinden in onderstaande agenda. Deelnemen is in de meeste gevallen gratis; reserveren is wel noodzakelijk.
Neem alvast een kijkje voor de activiteiten bij de nieuwe tentoonstelling 'Tussen hemel en oorlog'! Binnenkort zijn ze allemaal te vinden in de agenda.
-
Museumnacht kids Museumnacht kids Utrecht
Zaterdag 1 februari van 17.00 -21.00 uurZin om in de avond naar het museum te gaan? Ga dan mee op expeditie tijdens de Museumnacht kids Utrecht! Met bij elk deelnemend museum een superleuk programma. Scoor op tijd je polsbandje en zorg dat je erbij bent!
Lees meer -
Rondleiding Instaprondleidingen In de ban van de middeleeuwen
Diverse data van 13.30 - 14.30 uurEen ervaren gids vertelt u alles over de tentoonstelling tijdens een gratis instaprondleiding. Een ideale manier om meer te weten te komen over de getoonde voorwerpen. Aanmelden kan bij de kassa op de dag zelf (vol = vol).
Lees meer -
Lezing Lezing In de ban van de middeleeuwen (VOL)
Donderdag 23 januari om 14.00DEZE LEZING IS VOL. Na de Renaissance en de Reformatie was middeleeuwse kunst in Nederland eeuwenlang uit de gratie. De tentoonstelling In de ban van de middeleeuwen laat zien dat verzamelaars de vergeten madonna’s en kruisigingsscènes in de 19e eeuw weer ontdekten. Conservator René de Kam gaat in deze lezing in op de herwaardering van de middeleeuwse kunst.
Lees meer -
Lezing Het middeleeuwse altaar als kunstgalerie (VOL)
Zaterdag 25 januari om 14.00DEZE LEZING IS VOL. Bijna alle kunst die uit de middeleeuwen is overgeleverd stamt uit kerken. De middeleeuwers investeerden een groot deel van hun rijkdom in de uitrusting van hun altaren en kunstenaars zetten hun talent in om deze zo mooi mogelijk te maken. In deze lezing gaat specialist middeleeuwse kunst Justin Kroesen in op het middeleeuwse altaar als podium voor de beeldende kunsten.
Lees meer -
Audioverhaal Audioverhalen over de kerststal
Online op je eigen tijdFan van de kerststal? Ontmoet in drie audioverhalen de makers van de kerststal.
Lees meer -
Lezing De Gemeenschap: 100 jaar tijdloze vormgeving
Zaterdag 22 februari om 14.00 uurDe Gemeenschap was een invloedrijk kunsttijdschrift dat precies 100 jaar geleden werd gelanceerd. Lex van de Haterd biedt tijdens deze lezing een fascinerende kijk op de artistieke erfenis van De Gemeenschap en haar invloed op de Nederlandse cultuur. Daarnaast gaat hij in op de beeldende kunstenaars die werkten aan de omslagen en illustraties, zoals Jozef Cantré, Charles Nypels, Joep Nicolas en Gerrit Rietveld.
Lees meer -
Lezing De kerk als Gesamtkunstwerk
Dinsdag 25 februari, 14:00-15:00Tijdens het interbellum kwamen in korte tijd vele tientallen nieuwe katholieke kerken tot stand. Architecten, schilders, beeldhouwers, edelsmeden en glazeniers droegen bij aan het Gesamtkunstwerk dat deze kerken moesten worden. Kunsthistorica Korine Hazelzet vertelt u over de kunst in deze kerken.
Lees meer -
Lezing Tussen droom en draad: het Bauhaus in Weimar
Zaterdag 1 maart van 14:00-15:00Het Bauhaus opende in 1919 zijn deuren in Weimar, met als doel kunst en ambacht te verenigen en de verwoeste wereld na de Eerste Wereldoorlog opnieuw op te bouwen. Mirjam Deckers bespreekt in deze lezing de eerste jaren van de school, met extra aandacht voor de Bauhausweverij.
Lees meer -
Lezing De spirituele kunst van Kandinsky en Jawlensky
Zaterdag 15 maart van 14:00-15:00Duik in deze lezing van Prof. dr. Wessel Stoker in de spirituele kunst van Wassily Kandinsky en Alexej von Jawlensky, beiden afkomstig uit Rusland. Hun werk wordt sterk beïnvloed door de oosterse orthodoxie. Centraal staan de werken die te zien zijn op de tentoonstelling: Kandinsky’s Strahlenlien en Jawlensky’s Abstrakter Kopf: Begierde.
Lees meer -
Activiteit Workshop: Dichter bij moderne kunst
Zaterdag 15 maart van 11:00-12:30In deze workshop duik je in de rol van taal bij de zoektocht naar zingeving en identiteit. Je leert het werk van kunstenaars als Jan Toorop en Jacoba van Heemskerk beter kennen en gaat geïnspireerd door hun gedichten zelf creatief aan de slag. Schrijfervaring is niet nodig.
Lees meer -
Lezing Kandinsky’s wereld: kunst, muziek en beleving
Zondag 16 maart van 14:00-15:00In deze lezing van Josée Claassen staat Wassily Kandinsky centraal. Hij is bekend om zijn kleurrijke, abstracte werk waar een dieper verhaal achter schuilgaat: de invloed van spiritualiteit. Je hoort tijdens deze lezing ook muziek die Kandinsky's visie illustreert, aangezien hij als synestheet muziek ervoer als kleur.
Lees meer -
Lezing De toekomst in kaarten: surrealisme, spel en tarot
Vrijdag 21 maart van 14:00-15:00In de vroege jaren van het surrealisme experimenteerden kunstenaars met speel- en tarotkaarten, eerst met een esthetisch motief, maar al snel ook vanwege hun esoterische en psychologische waarde. In deze lezing bespreekt dr. Tessel M. Bauduin de rol van kaarten in het surrealisme van 1924 tot het heden, van persoonlijke ontwikkeling tot verzet tegen het Nazi-regime.
Lees meer -
Studiedag MCC x Vrije Academie: studiedag
Zaterdag 29 maart 11:15-17:00In het kader van onze tentoonstelling organiseert De Vrije Academie een bijzondere studiedag over de verrassende connectie tussen religie, spiritualiteit en moderne kunst. Tijdens deze dag duik je dieper in de werken van kunstenaars zoals Kandinsky en Eliasson, die op verschillende manieren spirituele thema’s en zingeving in hun kunst verwerken. Van abstracte kunst tot monumentale glas-in-loodinstallaties: religie en spiritualiteit spelen een onmiskenbare rol in de moderne kunst.
Lees meer -
Lezing MCC x Vrije Academie: lezing
5 april |1 juni |11 maart | 22 meiDe Vrije Academie organiseert een lezing bij onze tentoonstelling waar we u graag op attenderen!Ontdek hoe kunstenaars als Kandinsky, Werefkin en Toorop reageerden op de maatschappelijke onrust van de jaren ’20 en ’30, en hoe spiritualiteit een centrale rol speelde in stromingen als expressionisme en surrealisme.
Lees meer -
Activiteit Jouw interbellum portret
Zondag 13 april van 14:00-16:00Laat een portret van jezelf maken in de stijl van het interbellum! Neem plaats in de analoge fotobooth en ervaar de magische wereld van analoge fotografie!
Lees meer -
Lezing Avant-garde en religie: tot de dood hen scheidt
Zondag 4 mei van 14:00-15:30In het kader van Nationale Herdenkingsdag op 4 mei verzorgen dr. Theo Salemink en dr. Frank G. Bosman een dubbellezing over de religieuze dimensie binnen de historische Avant-garde. Ze onderzoeken de rol van religie in het werk van Hugo Ball, oprichter van de Dada-beweging, en Lucebert, die na de Tweede Wereldoorlog zijn eigen weg zocht.
Lees meer -
Lezing De komst van moderne religieuze kunst in Utrecht
Dinsdag 13 mei, 14:00-15:00In deze lezing neemt Lieke Wijnia u mee door de geschiedenis van het MNRK; het Museum voor Nieuwe Religieuze Kunst (MNRK) dat opende in 1934. In deze voorloper van Museum Catharijneconvent werden, onder leiding van conservator Jan Eloy Brom, moderne kunstwerken getoond die soms zo vernieuwend waren dat ze heftige discussies opriepen.
Lees meer -
Lezing Joodse kunstenaars tijdens het interbellum
Donderdag 22 mei van 14:00-15:00 uurWat was de rol van Joodse kunstenaars tijdens het interbellum? Aan het begin van de 20e eeuw konden Joodse kunstenaars weer volwaardig deelnemen aan de kunstwereld, met nieuwe stijlen als Art Nouveau, Art Deco en de Amsterdamse School. Toch hing de dreiging van het nationaalsocialisme in de lucht. U hoort er meer over in de lezing van Lisa de Goffau.
Lees meer -
Lezing Echo's van het interbellum
Vrijdag 13 juni van 14:00-15:00De kunstwerken in de tentoonstelling ‘Tussen hemel en oorlog’ zijn onlosmakelijk verbonden met de onrustige tijd tussen de twee grote wereldoorlogen. In hoeverre zijn kunstwerken uit het interbellum los te zien van die tijd, en zeggen ze misschien ook iets over ons heden? Catrien Schreuder kijkt in haar lezing met de blik van nu naar de kunst uit het interbellum.
Lees meer