Fashion for God zaalfoto 3 - Cindy Bakker

Lezingen & activiteiten

Hier vindt u het overzicht met onze lezingen en activiteiten, veelal behorende bij de tentoonstelling 'Fashion For God'. Reserveren is in de meeste gevallen noodzakelijk. Graag tot ziens!

 • Rondleiding Instaprondleidingen Fashion for God

  Zondag 17 december om 13.30 uur en twee extra data

  Sluit aan bij een instaprondleiding over Fashion for God! Deze vindt plaats op zondag 17 december, en 7 en 21 januari 2024. Aanmelden kan bij de kassa op de dag zelf. Een groep kan uit maximaal 10 personen bestaan en vol = vol. De rondleiding start om 13.30 uur vanaf de kassa en is gratis met een geldig toegangsbewijs.

  Lees meer
 • Inleiding De kerststal in 30 minuten!

  16, 20, 23, 27 en 30 dec & 3, 6 en 10 jan

  Prachtig toch, de mooiste kerststal van Nederland! Naast lekker kijken en genieten kun je dit jaar ook gratis aansluiten bij een inleiding over dit topstuk uit Napels. Zonder aanmelden, je kunt gewoon binnenlopen. Ben je erbij?

  Lees meer
 • Lezing Vrouwen aan het werk

  Detail van koorkap - Fashion for God
  Donderdag 21 december om 14.00 uur

  Bij de doorvoering van de Reformatie in de Noordelijke Nederlanden rond 1580 werden veel taken die tot dan toe aan mannen waren voorbehouden, overgenomen door vrouwen. Ook de productie van kerkgewaden werd vrijwel volledig een aangelegenheid van semi-religieuze vrouwen en lekenvrouwen. Hoe dit verliep en tot welke fantastische resultaten dit leidde, leert u van Richard de Beer, conservator van de tentoonstelling.

  Lees meer
 • Lezing Fashion for God: het verhaal

  Detail van mantel - Foto Marco Sweering
  Vrijdag 22 december om 14.00 uur

  Welk fascinerend verhaal gaat er schuil achter het katholiek textiel uit schuilkerken in de Republiek? Conservator en samensteller van de tentoonstelling Pim Arts biedt u in deze lezing een algemene inleiding.

  Lees meer
 • Lezing De vrouw achter de jurk

  Fashion for God, portret van Charlotte Beatrix
  Dinsdag 9 januari 2024 om 14.00 uur

  De twee metershoge portretten van Charlotte Beatrix Strick van Linschoten en Gerard Cornelis van Riebeeck hebben een prominente plek in de tentoonstelling Fashion for God. En terecht! In deze lezing speelt Charlotte Beatrix, de vrouw achter de jurk, de hoofdrol. Aan de hand van haar verhaal hoort u meer over de (Haagse) portretschilderkunst in de achttiende eeuw, het fenomeen de vooroudergalerij, het buitenleven in de achttiende eeuw, huwelijkspolitiek en de restauratie van de schilderijen.

  Lees meer
 • Lezing Mode en identiteit

  Fashion for God. Foto Marco Sweering
  Zondag 21 januari om 14.00 uur

  Kleding in het algemeen en de liturgische gewaden in het bijzonder kunnen worden gezien als uitdrukking van de identiteit van de drager. Op welke manier kun je ernaar kijken? En hoe verhoudt zich dit tot de schenkers en de makers van de kleding?

  Lees meer
 • Vrije Academie Online lezingen Ode aan Antwerpen x Vrije Academie

  Op uw eigen moment te zien

  In deze prachtig gefilmde 'on demand' lezingenreeks neemt conservator Micha Leeflang u mee naar de turbulente zestiende een zeventiende eeuw. Hoor meer over de genres die ontstonden onder invloed van de opkomende kunstmarkt en de verschuiving van Antwerpen naar Amsterdam als het belangrijkste culturele en economische centrum van Noordwest Europa in de zeventiende eeuw. Het gaat o 4 korten lessen van in totaal 1 uur. Reeks in samenwerking met de Vrije Academie

  Lees meer