Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen (detail), ca. 1300. Nidaros Catedral Trondheim

Lezingen & activiteiten

Meld u aan voor de interessante lezingen en activiteiten bij de tentoonstelling North & South. Europese topstukken herenigd (nog te zien t/m 26 januari 2020).

 • Rondleiding Bezoek aan de Pieterskerk

  North & South op zaal bij Maria @mikebink
  14 december en 11 januari , 14.00 uur

  U start met een rondleiding over de tentoonstelling North & South. Daarna bezoekt u samen met een gids de Utrechtse Pieterskerk. Hoewel veel van de middeleeuwse kunst uit de periode 1100-1350 verloren is gegaan, zijn er in Utrecht toch bijzondere plekken uit deze tijd te vinden. De Pieterskerk is daar een mooi voorbeeld van.

  Lees meer
 • Lezing Het verhaal van de kerststal van nul tot nu

  Foto van een jongen en een meisje die naar de Napolitaanse kerststal van Museum Catharijneconvent kijken
  Zondag 22 december, 14.00 - 15.00 uur

  Wie kent de kerststal niet? De kans is groot dat u zelf zo’n schattig beeldengroepje in huis heeft en het half december ergens in huis opstelt. Maar waarom eigenlijk? Waar komt dit gebruik vandaan, en welke figuren horen er allemaal bij? Lezing door kunsthistorica Annenies Keur.

  Lees meer
 • Rondleiding Kijk en vergelijk

  schenkkannetje in de vorm van een staande leeuw, Museum Catharijneconvent
  Zondag 5 januari, 14.00 uur

  In deze themarondleiding gaat u op zoek naar de opvallende overeenkomsten tussen de kunst uit noord en zuid. Hoe kan het dat deze kunstwerken ondanks hun mijlenverre afstand zo enorm op elkaar lijken? Sta eens wat langer stil bij de details en u zult verrast zijn door wat u ziet.

  Lees meer
 • Instaprondleidingen Instaprondleidingen North & South

  North & South gele zaal @mikebink
  Vrijdagen in januari, 14.00 uur

  Elke vrijdagmiddag in januari kunt u mee met een gratis instaprondleiding over de tentoonstelling North & South. Deelname is gratis op vertoon van een entreekaartje voor de tentoonstelling. Het is niet nodig u aan te melden.

  Lees meer
 • Lezing Iconografie, symboliek en verhalen

  schenkkannetje in de vorm van een leeuw met ridder in bek, 1100-1200
  Zondag 12 januari, 14.00 - 15.00 uur

  Kunsthistoricus Paul Bröker vertelt in deze lezing over de iconografie, de verhalen en de symboliek van de kunstwerken in de tentoonstelling 'North & South. Europese topstukken herenigd'.

  Lees meer
 • Rondleiding Maria in de hoofdrol

  North & South op zaal bij Maria @mikebink
  Woensdag 15 januari, 14.00 uur

  In deze themarondleiding staat de Maaslandse Maria centraal. Gefascineerd door haar ouderdom beantwoorden we vragen als: hoe zag haar oorspronkelijke verblijfplaats eruit? Wat was haar functie? Waarom is juist zij bewaard gebleven? U ziet Maria schitteren tussen haar tijdgenoten.

  Lees meer
 • Lezing Tronende Maria's

  Mariabeeld met gouden mantel, Zittende Maria (detail), onbekend (Maasland) 1230-1239. Museum Catharijneconvent
  Donderdag 16 januari, 14.00 - 15.00 uur

  Voor het christendom hielden godinnen hun zonen al op schoot. Uit die traditie is het beeld ontstaan van Maria als de koningin, die op haar troon zit en de kleine Christus op schoot houdt. Lezing door Désirée Krikhaar.

  Lees meer
 • Lezing De rafelranden van Europa

  houten paneel uit 1275-1299, met daarop Christus pantocrator
  Zondag 19 januari, 14.00 - 15.00 uur

  Ivo van de Wijdeven, auteur van het boek ‘De rafelranden van Europa’ plaatst de tentoonstelling North & South in een breder perspectief. Hij laat zien dat de enorme uitwisseling van ideeën in de hoge middeleeuwen heel begrijpelijk.

  Lees meer
 • Lezing Grafmonumenten rond het altaar

  Man ligt met zijn wonden op de grond, omringd door verzorgers. Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen (detail), ca. 1300. Nidaros Catedral Trondheim
  Dinsdag 21 januari, 14.00 - 15.00 uur

  Niet alleen voor de levenden was het altaar het centrum van de middeleeuwse kerk. Ook de doden groepeerden zich rond de middeleeuwse altaren. Het zielenheil van deze overledenen was onlosmakelijk verbonden met de rituelen die zich rondom het altaar afspeelden.

  Lees meer
 • Lezing Symposium North & South

  Heilige Olaf afgebeeld op het Altaarfrontaal uit Trondheim Noordwegen (detail), ca. 1300.
  23 en 24 januari

  Ter gelegenheid van de tentoonstelling North & South vindt in het laatste weekend een symposium plaats (Engelstalig). Geïnteresseerden zijn van harte welkom!

  Lees meer