De geest waait waar jij wilt

Lezingen & activiteiten

Vind hier het uitgebreide lezingen- activiteiten en concertprogramma voor de komende tijd.

TIP: luister ook naar de driedelige podcastserie Van God los? Te vinden via uw favoriete podcast app of via deze pagina.

 • Zomerse concertserie Catharijn Classique - zomer 2022

  3 juli t/m 28 augustus om 15.00 en om 16.00 uur

  Kom in juli en augustus naar de betoverende concertserie Catharijn Classique. Dé muzikale zomertraditie van Museum Catharijneconvent. Geniet gedurende negen zondagmiddagen van de optredens van gerenommeerde musici en aanstormende talenten in de prachtige Sint-Catharinakathedraal, direct naast het museum.

  Lees meer
 • Lezing Tussen ijzeren gordijn en Rome

  Geëmailleerd medaillon met bloemmotief
  Woensdag 6 juli om 14.00 uur

  Aartsbisschop Andreas Rinkel (1889-1979) gaf in de jaren zestig nationaal en internationaal leiding aan de Oud-Katholieke Kerk van Nederland en de internationale gemeenschap van Oud-Katholieke Kerken. Zijn biograaf prof. dr. Peter-Ben Smit en onderzoeker Lydia Janssen geven u via het werk van deze opmerkelijke persoon inzicht in de complexiteit van kerkelijke ontwikkelingen in de jaren zestig

  Lees meer
 • Symposium Afscheidssymposium conservator Tanja Kootte

  Vrijdag 8 juli van 12.30 tot 16.30 uur

  Ter gelegenheid van het afscheid van Tanja Kootte, Van Oord conservator voor het protestantisme, organiseert Museum Catharijneconvent een symposium, op 8 juli 2022 in het Auditorium van het museum.

  Lees meer
 • Wandeling Wandeling: Adrianus in Utrecht

  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  Zaterdag 9 juli en andere data

  Wandel mee langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. Georganiseerd samen met Gilde Utrecht.

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 10 juli

  Zondag 10 juli om 15.00 en om 16.00 uur

  Geniet deze zondag van kerkcomposities van de vernieuwende geestelijken Bernard Huijbers (1922 - 2003), Huub Oosterhuis (1933) en Antoine Oomen (1945). Zing mee met de bekende liederen! Met Gerard Beemster (dirigent ), projectkoor Convocati (zang) en Wouter van Belle (orgel).

  Lees meer
 • Lezing Het Reformatorisch Dagblad als antwoord op de jaren zestig

  Afbeelding met in het zwart geklede fietsers die naar de kerk gaan in Kapelle
  Donderdag 14 juli om 14.00 uur

  In de jaren zestig ontstond een nieuwe krant: het Reformatorisch Dagblad (RD). Het was bedoeld voor reformatorische christenen: behoudende protestanten die zich politiek gezien vooral thuis voelen bij de SGP. De oprichting was bijzonder. Het RD verscheen namelijk in een tijd waarin veel dagbladtitels verdwenen of juist afstand deden van hun christelijke karakter. Lezing door Dr Christoph van den Belt (Radboud Universiteit).

  Lees meer
 • Rondleiding Spiritualiteit in beton: rondleiding De Thomas

  Zaterdag 16 juli om 11.00 uur en 13.30 uur

  Op zaterdag 16 juli organiseert Museum Catharijneconvent in samenwerking met De Thomas Amsterdam twee rondleidingen door deze bijzondere kerk. De betonnen Thomaskerk aan de voet van de Zuidas in Amsterdam werd in het midden van de jaren zestig ontworpen door architect Karel L. Sijmons.

  Lees meer
 • Lezing Adrianus, Luther, Erasmus: drie hervormers

  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  Zondag 17 juli om 14.00 uur

  Kardinaal Adrianus was in 1519 de eerste theoloog die de aflaatstellingen van Maarten Luther officieel veroordeelde als ketterij. Toch kon hij de kritiek van de Wittenbergse monnik op de katholieke kerk wel begrijpen. Als paus Adrianus VI maakte hij in Duitsland openlijk excuus voor de misstanden in het Vaticaan, een ongekend gebaar. Adrianus, Erasmus en Luther, alledrie gevormd door de Moderne Devotie, waren het erover eens dat de kerk drastisch moest worden hervormd. Maar hoe?

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 17 juli

  Zondag 17 juli om 15.00 en 16.00 uur

  Rosalía Gómez Lasheras (piano) brengt het prachtige werk ten gehore van G. Frescobaldi(1583-1643) en G. Ligeti (1923-2006). Twee componisten uit verschillende perioden die zochten naar de grenzen van verandering en vernieuwing.

  Lees meer
 • Lezing The making of Van God los?

  Donderdag 21 juli om 14.00 uur

  Een breuk die de geschiedenis van Nederland meer veranderde dan de Tweede Wereldoorlog, zo wordt het tijdperk van de jaren zestig wel omschreven. Ook op religieus gebied was er sprake van grote veranderingen die doorwerken tot de dag van vandaag. Ruim zestig jaar later blikken we terug met conservator Tanja Kootte.

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 24 juli

  Zondag 24 juli om 15.00 en om 16.00 uur

  Slagwerkconcert door Konstantyn Napolov, één van de meest spraakmakende slagwerkers van dit moment. Met muziek van o.a. Louis Andriessen. Andriessen was het boegbeeld van vernieuwing en actie in de jaren zestig.

  Lees meer
 • Interview Freek de Jonge over zijn boek 'Kom verder'

  Donderdag 28 juli om 14.00 uur

  Als domineeszoon, student culturele antropologie in Amsterdam en iemand voor wie het toneel altijd lonkte, maakte Freek de Jonge de veranderingen van de jaren zestig op uniek wijze mee. Hij bracht de afgelopen jaren twee delen van zijn memoires uit, Reikhalzend verlangen en Kom verder! In zijn memoires exploreert Freek de Jonge het leven van zijn ouders en grootouders, een verhaal dat ons een voorbije wereld binnen voert en waar het geloof intens wordt bevraagd en beleefd.

  Lees meer
 • Lezing Adrianus en Utrecht

  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  Zaterdag 30 juli om 14.00 uur

  Tijdens zijn spectaculaire carrière in Vlaanderen, Spanje en Rome bleef Adrianus voortdurend verlangen naar zijn geboortestad Utrecht en hij hield steeds contact met zijn jeugdvrienden van de Oudegracht. Heeft hij na zijn vertrek naar Rome zijn geliefde stad ooit nog teruggezien?

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 31 juli

  Zondag 31 juli om 15.00 en om 16.00 uur

  Sopraan Ingrid Nugteren (sopraan) en componist Joost Kleppe laten u genieten van bewerkingen van het werk van Gustav Mahler en van onder meer muziek van Bob Dylan en Hugo Wolff. Een afwisselend concert!

  Lees meer
 • Lezing Kind van Maria en Mao

  Dinsdag 2 augustus om 14.00 uur

  Als kind kleurden ze plaatjes van Jezus, plakten ze kleurige engeltjes in hun schriftjes en spaarden ze zilverpapier voor de missie. Jaren later, als jongeman, plakte historicus en schrijver Jos Palm - net als zijn twee oudere zussen - zegeltjes met het hoofd van Marx in het lidmaatschapboekje van de toenmalige Maoïstische SP. Aan de hand van deze geschiedenis vertelt historicus en presentator Jos Palm het grotere verhaal over de breuk uit de jaren zeventig, toen God verdween uit Nederland

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 7 augustus

  Zondag 7 augustus om 15.00 en om 16.00 uur

  Geniet van de muziek van José Marin (1619-1699) een Spaanse zanger, componist en priester die een opmerkelijk leven leidde. Ook hoort u zeer bijzondere orgelmuziek: bewerkingen van Beatle songs! Met Duo Pageluza (Paulien van der Werff, zang en Gert de Vries, barokgitaar) en Arjan Veen (orgel)

  Lees meer
 • Lezing De roaring fifties. De vernieuwers van de jaren vijftig.

  Dinsdag 9 augustus om 14.00 uur

  Saai. Sloom. Duf. Om de jaren vijftig te beschrijven hebben we meestal genoeg aan woorden van één lettergreep. Maar dat beeld is toe aan herziening. Steeds meer wordt duidelijk dat juist de jaren van wederopbouw allerlei belangrijke vernieuwingen met zich meebrachten, aangejaagd door visionaire, volhardende mensen met een vastomlijnd plan voor een betere toekomst. Aan de hand van een aantal pioniers uit de jaren vijftig rekent Ad van Liempt in een meeslepend verhaal af met het beeld van een benauwd decennium waarin niets gebeurde.

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 14 augustus

  Zondag 14 augustus om 15.00 en 16.00 uur

  Schitterend barokconcert door Teun Braken (kistorgel ) en Teun Wisse (blokfluit). Met vroegbarokke instrumentele bewerkingen van geestelijke muziek. Werk van van onder andere Jacob van Eyck, Jan Pieterszoon Sweelinck en Pierluigi da Palestrina.

  Lees meer
 • Lezing De katholieke (her)ontdekking van de buitenwereld

  Vrijdag 19 augustus om 14.00 uur

  De omwenteling van de jaren zestig kende vele gezichten. Een ervan was de ontdekking, althans vanuit katholieke zijde, van de relevantie en de waarde van andere geloofsovertuigingen. In deze lezing gaat Karim Schelkens in op de (her)ontdekking van religieuze diversiteit op wereldwijd vlak, en in het bijzonder op de rol die een aantal Nederlanders speelden in de ontwikkeling van de dialoog tussen religies.

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 21 augustus

  Zondag 21 augustus om 15.00 en 16.00 uur

  Bob van der Linde (orgel) en Gerben van der Werf (counter tenor) brengen werk van o.a.John Dowland, Henry Purcell, Jacques Brel, Maurice Duruflé en the Beatles.

  Lees meer
 • Lezing Het spiegelbeeld van Marga Klompé

  Donderdag 25 augustus om 14.00 uur

  Marga Klompé was de eerste vrouwelijke minister van Nederland en éen van de belangrijkste grondleggers van de Nederlandse verzorgingsstaat. De Wet op de Bejaardenoorden (1963) en de Algemene Bijstandswet (1965) werden beide onder haar leiding gerealiseerd. In 2020 werd Marga Klompé opgenomen in de Canon van Nederland. Waar haalde zij haar inspiratie vandaan? Lezing door promovenda Iris Plessius.

  Lees meer
 • Concert Catharijn Clasique - 28 augustus

  Zondag 28 augustus om 15.00 en om 16.00 uur

  Luister naar HOT: Het Orgel Trio. Met Steven Kamperman (klarinet), Dion Nijland (contrabas) en Berry van Berkum (orgel). Het trio speelt bewerkingen van bekende muziek van Jan Peterszoon Sweelinck. Ze klinken minimalistisch, maar het concert eindigt in een dolle boel!

  Lees meer
 • Lezing Paushuize: Utrecht op z'n Italiaans

  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  Woensdag 7 september om 14.00 uur

  Duik in de geschiedenis van dit bijzondere stadspaleis dat speciaal gebouwd werd voor Paus Adrianus VI. U hoort alles over dit imposante pand in deze lezing van de conservator van Paushuize.

  Lees meer
 • Lezing The making of: 'Paus Adrianus VI'

  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  Donderdag 8 september om 14.00 uur

  Conservator Christiaan Veldman neemt u mee in het proces van de totstandkoming van deze unieke presentatie. Welke keuzes maakte hij om Adrianus VI het podium te geven dat hij verdient?

  Lees meer