De geest waait waar jij wilt

Lezingen & activiteiten

Vind hier het uitgebreide lezingen- activiteiten en concertprogramma voor de komende tijd.

TIP: luister ook naar de driedelige podcastserie Van God los? Te vinden via uw favoriete podcast app of via deze pagina.

 • Zomerse concertserie Catharijn Classique - zomer 2022

  3 juli t/m 28 augustus om 15.00 en om 16.00 uur

  Kom in juli en augustus naar de betoverende concertserie Catharijn Classique. Dé muzikale zomertraditie van Museum Catharijneconvent. Geniet gedurende negen zondagmiddagen van de optredens van gerenommeerde musici en aanstormende talenten in de prachtige Sint-Catharinakathedraal, direct naast het museum.

  Lees meer
 • Lezing Adrianus en Utrecht

  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  Zaterdag 30 juli om 14.00 uur

  Tijdens zijn spectaculaire carrière in Vlaanderen, Spanje en Rome bleef Adrianus voortdurend verlangen naar zijn geboortestad Utrecht en hij hield steeds contact met zijn jeugdvrienden van de Oudegracht. Heeft hij na zijn vertrek naar Rome zijn geliefde stad ooit nog teruggezien?

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 31 juli

  Zondag 31 juli om 15.00 en om 16.00 uur

  Sopraan Ingrid Nugteren en Mark Walter (piano) laten u genieten van bewerkingen van het werk van Gustav Mahler en van onder meer muziek van Bob Dylan en Hugo Wolff. Een afwisselend concert!

  Lees meer
 • Lezing Kind van Maria en Mao

  Dinsdag 2 augustus om 14.00 uur

  Als kind kleurden ze plaatjes van Jezus, plakten ze kleurige engeltjes in hun schriftjes en spaarden ze zilverpapier voor de missie. Jaren later, als jongeman, plakte historicus en schrijver Jos Palm - net als zijn twee oudere zussen - zegeltjes met het hoofd van Marx in het lidmaatschapboekje van de toenmalige Maoïstische SP. Aan de hand van deze geschiedenis vertelt historicus en presentator Jos Palm het grotere verhaal over de breuk uit de jaren zeventig, toen God verdween uit Nederland

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 7 augustus

  Zondag 7 augustus om 15.00 en om 16.00 uur

  Geniet van de muziek van José Marin (1619-1699) een Spaanse zanger, componist en priester die een opmerkelijk leven leidde. Ook hoort u zeer bijzondere orgelmuziek: bewerkingen van Beatle songs! Met Duo Pageluza (Paulien van der Werff, zang en Gert de Vries, barokgitaar) en Arjan Veen (orgel)

  Lees meer
 • Lezing De roaring fifties. De vernieuwers van de jaren vijftig.

  Dinsdag 9 augustus om 14.00 uur

  Saai. Sloom. Duf. Om de jaren vijftig te beschrijven hebben we meestal genoeg aan woorden van één lettergreep. Maar dat beeld is toe aan herziening. Steeds meer wordt duidelijk dat juist de jaren van wederopbouw allerlei belangrijke vernieuwingen met zich meebrachten, aangejaagd door visionaire, volhardende mensen met een vastomlijnd plan voor een betere toekomst. Aan de hand van een aantal pioniers uit de jaren vijftig rekent Ad van Liempt in een meeslepend verhaal af met het beeld van een benauwd decennium waarin niets gebeurde.

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 14 augustus

  Zondag 14 augustus om 15.00 en 16.00 uur

  Schitterend barokconcert door Teun Braken (kistorgel ) en Teun Wisse (blokfluit). Met vroegbarokke instrumentele bewerkingen van geestelijke muziek. Werk van van onder andere Jacob van Eyck, Jan Pieterszoon Sweelinck en Pierluigi da Palestrina.

  Lees meer
 • Lezing De katholieke (her)ontdekking van de buitenwereld

  Vrijdag 19 augustus om 14.00 uur

  De omwenteling van de jaren zestig kende vele gezichten. Een ervan was de ontdekking, althans vanuit katholieke zijde, van de relevantie en de waarde van andere geloofsovertuigingen. In deze lezing gaat Karim Schelkens in op de (her)ontdekking van religieuze diversiteit op wereldwijd vlak, en in het bijzonder op de rol die een aantal Nederlanders speelden in de ontwikkeling van de dialoog tussen religies.

  Lees meer
 • Concert Catharijn Classique - 21 augustus

  Zondag 21 augustus om 15.00 en 16.00 uur

  Bob van der Linde (orgel) en Gerben van der Werf (counter tenor) brengen werk van o.a.John Dowland, Henry Purcell, Jacques Brel, Maurice Duruflé en the Beatles.

  Lees meer
 • Lezing Het spiegelbeeld van Marga Klompé

  Donderdag 25 augustus om 14.00 uur

  Marga Klompé was de eerste vrouwelijke minister van Nederland en éen van de belangrijkste grondleggers van de Nederlandse verzorgingsstaat. De Wet op de Bejaardenoorden (1963) en de Algemene Bijstandswet (1965) werden beide onder haar leiding gerealiseerd. In 2020 werd Marga Klompé opgenomen in de Canon van Nederland. Waar haalde zij haar inspiratie vandaan? Lezing door promovenda Iris Plessius.

  Lees meer
 • Lezing In het spoor van paus Adrianus VI

  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  Zondag 28 augustus om 14.00 uur

  Het avontuurlijke leven van Adrianus vraagt om een tv-documentaire! Deze wordt momenteel opgenomen. Regisseur Bart Ruijs en biograaf Twan Geurts vertellen over de totstandkoming van deze documentaire die eind 2022 te zien is op NPO 2. Ook krijgt u de eerste fragmenten te zien.

  Lees meer
 • Concert Catharijn Clasique - 28 augustus

  Zondag 28 augustus om 15.00 en om 16.00 uur

  Luister naar HOT: Het Orgel Trio. Met Steven Kamperman (klarinet), Dion Nijland (contrabas) en Berry van Berkum (orgel). Het trio speelt bewerkingen van bekende muziek van Jan Peterszoon Sweelinck. Ze klinken minimalistisch, maar het concert eindigt in een dolle boel!

  Lees meer
 • Lezing Paushuize: Utrecht op z'n Italiaans

  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  Woensdag 7 september om 14.00 uur

  Duik in de geschiedenis van dit bijzondere stadspaleis dat speciaal gebouwd werd voor Paus Adrianus VI. U hoort alles over dit imposante pand in deze lezing van de conservator van Paushuize.

  Lees meer
 • Lezing The making of: 'Paus Adrianus VI'

  Paus Adrianus, schilderij Centraal Museum
  Donderdag 8 en 22 september om 14.00 uur

  Conservator Christiaan Veldman neemt u mee in het proces van de totstandkoming van deze unieke presentatie. Welke keuzes maakte hij om Adrianus VI het podium te geven dat hij verdient?

  Lees meer