Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen (detail), ca. 1300. Nidaros Catedral Trondheim

Lezingen & activiteiten

Meld u aan voor de interessante lezingen en activiteiten bij de tentoonstelling North & South. Europese topstukken herenigd (nog te zien t/m 26 januari 2020).

 • Instaprondleidingen Instaprondleidingen North & South

  North & South gele zaal @mikebink
  Vrijdagen in januari, 14.00 uur

  Elke vrijdagmiddag in januari kunt u mee met een gratis instaprondleiding over de tentoonstelling North & South. Deelname is gratis op vertoon van een entreekaartje voor de tentoonstelling. Het is niet nodig u aan te melden.

  Lees meer
 • Lezing De rafelranden van Europa

  houten paneel uit 1275-1299, met daarop Christus pantocrator
  Zondag 19 januari, 14.00 - 15.00 uur

  Ivo van de Wijdeven, auteur van het boek ‘De rafelranden van Europa’ plaatst de tentoonstelling North & South in een breder perspectief. Hij laat zien dat de enorme uitwisseling van ideeën in de hoge middeleeuwen heel begrijpelijk was.

  Lees meer
 • Vrienden en donateurs Verzamelaarsbijeenkomst 2020

  Vrijdag 17 januari, 14.00 uur

  Bijeenkomst voor verzamelaars van christelijke kunst.

  Lees meer
 • Lezing Grafmonumenten rond het altaar

  Man ligt met zijn wonden op de grond, omringd door verzorgers. Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen (detail), ca. 1300. Nidaros Catedral Trondheim
  Dinsdag 21 januari, 14.00 - 15.00 uur

  Niet alleen voor de levenden was het altaar het centrum van de middeleeuwse kerk. Ook de doden groepeerden zich rond de middeleeuwse altaren. Het zielenheil van deze overledenen was onlosmakelijk verbonden met de rituelen die zich rondom het altaar afspeelden.

  Lees meer
 • Lezing Symposium North & South

  Heilige Olaf afgebeeld op het Altaarfrontaal uit Trondheim Noordwegen (detail), ca. 1300.
  23 en 24 januari

  Ter gelegenheid van de tentoonstelling North & South organiseert het museum op 23 en 24 januari een symposium (Engelstalig). Geïnteresseerden zijn van harte welkom!

  Lees meer
 • Lezing Het wonder als (literair) verhaal

  Dinsdag 3 maart, 14.00 - 15.00 uur

  Het wondervehaal als communicatiemiddel vraagt om kortheid en eenvoud. De meeste wonderverhalen uit de christelijke oudheid en middeleeuwen voldoen hieraan. Maar er bestaan ook prachtige complexe varianten. Emeritus hoogleraar Burcht Pranger vertelt hierover aan de hand van beroemde auteurs als Gregorius de Grote.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen in de kunst

  Vrijdag 6 maart, 1400 - 15.00 uur

  Wonderen zijn al eeuwenlang een dankbaar onderwerp voor kunstenaars. Hoewel de functie van het verbeelden ervan verandert, proberen alle kunstenaars het wonder zo overtuigend mogelijk te presenteren. Junior conservator Rianneke van der Houwen vertelt u hier meer over aan de hand van kunstwerken in 'Allemaal Wonderen'.

  Lees meer
 • Lezing The making of Allemaal Wonderen

  Dinsdag 10 maart, 14.00 - 15.00 uur

  Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Hoe kwam deze verrassende tentoonstelling tot stand? In deze lezing geeft conservator Marije de Nood u een blik achter de schermen.

  Lees meer
 • Lezing Protestantse wonderen

  Woensdag 18 maart, 14.00 - 15.00 uur

  De Reformatie in de 16e eeuw ageerde tegen veel vormen van heiligenverering en volksvroomheid. Daardoor ontstond het beeld dat protestanten geen traditie van wonderverhalen hebben. Hoogleraar Fred van Lieburg laat u zien dat dit anders zit.

  Lees meer
 • Lezing Wonderlijke verschijningen in de huidige tijd

  Dinsdag 14 maart, 14.00 - 15.00 uur

  Sinds de vernieuwingen binnen de katholieke kerk vanaf de jaren zestig is het aantal verschijningen, boodschappen en samenhangende miraculeuze verschijnselen explosief gestegen, terwijl er nog nooit zo weinig door de kerk zijn erkend. Hoogleraar Peter Jan Margy vertelt u hoe dit komt.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen en de dood

  Vrijdag 27 maart, 14.00 - 15.00 uur

  Antropoloog Eric Venbrux onderzoekt hoe mensen in uiteenlopende culturen en religies omgaan met de dood. De dood is een algemeen menselijk probleem. Iedereen moet ermee in het reine zien te komen, maar verschillende religies en culturen hebben daar eigen oplossingen voor gevonden.

  Lees meer
 • Lezing Moeder Gods - Wonderdoenster

  Russische afbeelding Maria in de 19e eeuw
  Donderdag 2 april, 14.00 - 15.00 uur

  In de oost-christelijke wereld is al Maria al eeuwenlang de meest vereerde heilige en wonderdoenster. Veel van haar iconen zijn op wonderbaarlijke wijze ontstaan en gekopieerd. Ook leidden de iconen zelf tot wonderbaarlijke gebeurtenissen. Kunsthistorica Désirée Krikhaar belicht een aantal bijzondere verhalen.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen in Azië

  Dinsdag 7 april, 14.00 - 15.00 uur

  In het Westen denken we bij Hindoeïsme en Boeddhisme vaak allereerst aan meditatie en yoga. Aziaten zouden bovenal naar binnen kijken en weinig bezig zijn met de uiterlijke verschijning van hun religies. De praktijk blijkt anders te zijn: Azië zit vol met wonderen! Hoogleraar Paul van der Velde vertelt u er meer over.

  Lees meer
 • Lezing Gebedsgenezing in pinkstergroeperingen

  Dinsdag 21 april, 14.00 - 15.00 uur

  In de pinksterbeweging - wereldwijd de snelst groeiende christelijke beweging - wordt met veel verwachting gebeden voor zieken. Lezing door religieantropoloog Miranda Klaver over de praktijk van gebedsgenezing in Nederland

  Lees meer
 • Lezing De Catharinawonderen

  Bidprentje uit ca 1930-1959 van de heilige Catharina van Alexandrië
  Donderdag 30 april, 14.00 - 15.00 uur

  In de middeleeuwen was Catharina van Alexandrië een zeer populaire heilige, ook in de stad Utrecht. In deze lezing vertelt Dr. Ton Meijers over haar wonderen.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen in de oude wereld

  Donderdag 7 mei, 14.00 - 15.00 uur

  De oude mediterrane wereld kent vele wonderverhalen. Jezus is de bekendste wonderdoener, maar hij was niet de enige. Zelfs de Romeinse Keizer Vespasianus is met wonderen in verband gebracht. Lezing door emeritus hoogleraar Fik Meijer.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen en het brein

  Woensdag 13 mei, 14.00 - 15.00

  Hoe kijken de psychologie en de neurowetenschap tegen wonderervaringen aan? En is het überhaupt mogelijk om er wetenschappelijk onderzoek naar te doen? Lezing door neurowetenschapper Michiel van Elk.

  Lees meer
 • Lezing Het wonder van Lourdes

  Dinsdag 19 mei, 14.00 - 15.00 uur

  Lezing door antropoloog Catrien Notermans over een Franse familie waarin zich in 1933 een wonder voltrok en de gepassioneerde strijd om dit wonder erkend te krijgen.

  Lees meer
 • Lezing Actuele wonderverhalen in historisch perspectief

  Dinsdag 26 mei, 14.00 - 15.00 uur

  Is de manier waarop we naar wonderen kijken anders dan vroeger? Aan de hand van een grote collectie hedendaagse wonderverhalen laat hoogleraar Anne-Marie Korte zien wat momenteel het meest kenmerkend is voor een wonderverhaal.

  Lees meer
 • Lezing Wonderen en moderne spiritualiteit

  Donderdag 28 mei, 14.00 - 15.00

  In deze lezing buigt Susan Smit zich over het ervaren van het wonder van de ziel. Dichters, filosofen en geestelijk leiders spreken zich al eeuwen uit over het licht van de ziel en hoe ze zich kenbaar maakt.

  Lees meer