Familie Koens, 1961

Podcasts en audioverhalen

Met uw oortjes in genieten van onze verhalen? Beluister dan onze podcasts! Ook te vinden via uw favoriete podcast app.

Podcast Van God los? Aflevering #1 radicaal?

Welkom in de onstuimige jaren zestig! In deze driedelige podcastserie 'Van God los?' hoor je gewone mensen over de religieuze veranderingen die ze in de roerige jaren zestig zelf hebben meegemaakt. De podcasts zijn gemaakt vanwege de tentoonstelling 'Van God los? De onstuimige jaren zestig?' (19 februari t/m 31 augustus 2022).

Hoe radicaal waren de jaren zestig eigenlijk? In deze aflevering spreekt Maarten Westerveen met Joy van der Werf die als kloosterzuster 'verlinkste', C.S.L. Janse (dertig jaar hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad) en Hans Schravesande, een orthodoxe VU-student die steeds actiever werd in de Derde Wereldbeweging.

Podcast van God los? Aflevering #2 Emancipatie achter de voordeur

Een 18-jarige jongen die moest trouwen omdat hij zijn vriendin zwanger had gemaakt, een huisvrouw die stiekem ging studeren en een ambitieuze biologe die - op bijna rationele wijze - haar coming out beleefde. In deze aflevering spreekt Maarten Westerveen met Siet Delhaas, Dirk Koens en Gea Zijlstra die zich in de jaren zestig allemaal op hun eigen manier emancipeerden.

Podcast van God los? Aflevering #3 Revolutie in het oudste instituut van Nederland

In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens waren de veranderingen zo tumultueus. Zo werd Nederland van het braafste jongetje van de klas zelfs het enfant terrible van de katholieke kerk. In deze derde aflevering spreekt Maarten Westerveen met mensen die de veranderingen binnen de katholieke kerk aan den lijve ondervonden. Voor de een waren deze een bevrijding, voor de ander een verlies. Met: Joy van der Werf, Wijbe Fransen en Ton van Erp.

Lezing: The making of Body Language

Door Annabel Dijkema

Meer dan twee jaar werkte conservator Annabel Dijkema aan de tentoonstelling Body Language. Het lichaam in de middeleeuwse kunst. Welke keuzes maakte zij? In deze lezing vertelt zij over de totstandkoming van deze fascinerende expositie.

Deze lezing is opgenomen op 29 september 2020. Het is een geluidsopname zonder beeld.

Lezing: Heilig haar

Door Wendelien van Welie

Haar.. In de middeleeuwen vonden ze het maar vies. Tegelijkertijd was men er ook door gefascineerd. In de hoge middeleeuwen zien we heilige vrouwen afgebeeld worden als wildevrouwen: in harige pakjes. Christus wordt weergegeven met oksel- en schaamhaar. Hoe zat dit? Wendelien van Welie, Gastconservator van Body Language. vertelt u er meer over.

De lezing is opgenomen op 2 oktober 2020. Het is een geluidsopname zonder beeld.

Lezing: Mystieke devotie rondom het lichaam van Christus

Door Paul Bröker

Paul Bröker, voormalig directeur van Helikon, laat in deze lezing zien dat er in de middeleeuwen veel nieuwe thema’s in de beeldende kunst ontstaan waarover de Bijbel niet spreekt, maar die het lijden van Jezus nog sterker invoelbaar maken. Het getormenteerde lichaam van Jezus kwam centraal te staan.

Deze lezing vond plaats op 9 oktober 2020. Het is een geluidsopname zonder beeld.

Lezing: Concentratie en kijken naar kunst

Door Stefan van der Stigchel

De kunstwerken in Body Language dienden in de middeleeuwen als hulpmiddel bij meditatie en gebed. Dit vroeg om concentratie. Hoe gaan we tegenwoordig met concentratie om?

Deze lezing is opgenomen op 13 oktober 2020. Het is een geluidsopname zonder beeld.

Lezing: Vroegchristelijke denkers over het lichaam

Door Rens Tacoma

Het denken over het lichaam was in de middeleeuwen sterk beinvloed door de opvattingen van vroegchristelijke denkers. Aan de hand van de ideeën van de extreem invloedrijke Augustinus (354-430) vertelt Rens Tacoma, onderzoeker oude geschiedenis aan de Universiteit Leiden, hier meer over.

Deze lezing is opgenomen op 20 oktober 2020. Het is een geluidsopname zonder beeld.

Lezing: Eten voor je zielenheil

Door Manon Hensen

Culinair kunsthistoricus Manon Hensen geeft met deze lezing een inkijkje in de middeleeuwse keuken. Daarbij gaat ze in op de vragen hoe bepalend religie voor voedselkeuzes was, hoe voeding gebruikt werd om gezond te blijven en ziektes te behandelen en hoe dit soms tot extreme gerechten leidde.

Deze lezing is opgenomen op 25 oktober 2020. Het is een geluidsopmane zonder beeld.

Lezing: Borst is best

Door Wendelien van Welie

Maria die melk uit haar borst spuit, of haar ontblote borst bij het Laatste Oordeel aan Christus toont. In onze ogen hoogst merkwaardig! Deze lezing plaatst vele wonderlijke middeleeuwse afbeeldingen van Maria's borst in een context.

Deze lezing is opgenomen op 26 november 2020. Het is een geluidsopmane zonder beeld.

Lezing: De (medische) geschiedenis van de huid

Door Mieneke te Hennepe

Hoe dachten medici over de huid? Op welke manier werd de huid afgebeeld? En waarom waren onderzoekers in de zeventiende eeuw zo gefascineerd door de poriën in de huid? Via een reis langs Plato, patiëntgetuigenissen, microscopische afbeeldingen, maar ook kleurrijke korsten en bulten, komen we uit bij de basis voor onze huidige visie op de huid.

Deze lezing is opgenomen op 13 december 2020. Het is een geluidsopmane zonder beeld.

Lezing: Zoektocht naar een wonder

Door: Arita Baaijens

Ontdekkingsreizigster en bioloog Arita Baaijens neemt u mee op haar zoektocht naar een legendarisch paradijs in Siberië. Lokale bewoners geloven dat natuur heilig is. Kan een niet-gelovige ook bezielde natuur ervaren, vraagt Arita zich af. Een onverwachte wending in de zoektocht zet haar denkbeelden over waarheid en werkelijkheid behoorlijk op z’n kop.

Lezing: Het wonderlijke in hedendaagse wonderverhalen

Door: Anne Marie Korte

Is de manier waarop we naar wonderen kijken anders dan vroeger? Aan de hand van een grote collectie hedendaagse wonderverhalen, verteld door mensen uit Nederland, laat Anne-Marie- Korte zien wat momenteel het meest kenmerkend is voor een wonderverhaal. Ze bespreekt daarbij de rol van religieuze tradities en de historische veranderingen van de 19e en 20ste eeuw. Anne-Marie Korte is hoogleraar Religie en Gender aan de Universiteit Utrecht.

Lezing: Wonderen en het brein

Door: Michiel van Elk

Bestaan wonderen? Misschien heeft u wel eens een wonderlijke gebeurtenis mee gemaakt, die u onmogelijk kon verklaren. Hoe kijken de psychologie en de neurowetenschap aan tegen dit soort ervaringen? In deze lezing legt Michiel van Elk op begrijpelijke wijze uit hoe de wetenschap ons kan helpen om wonderervaringen te begrijpen.