Maria Magdalena, David la Chapelle

Maria Magdalena

Tentoonstelling

Het is tijd voor Maria Magdalena! Ontmoet deze mysterieuze en inspirerende vrouw van uitersten. Al ruim 2000 jaar houdt ze de gemoederen bezig. Ze krijgt nu haar eigen tentoonstelling die ze verdient: een must see!

We ontvangen u graag in onze tentoonstelling! Voor een bezoek aan de tentoonstelling heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Ook dient u anderhalve meter afstand te houden van elkaar (tenzij u op hetzelfde adres woont).

U koopt uw kaartje gewoon aan de kassa in het museum. Online reserveren is niet mogelijk.

Video's en audio-opnames uit de tentoonstelling vindt u onderaan deze pagina.

Wanneer
25 jun 2021 - 9 jan 2022
Waar
Museum Catharijneconvent

De vele gezichten van Maria Magdalena

Ontmoet de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten: van kroongetuige, zondares tot feminist. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde; een baken van hoop en een feministisch icoon. En was ze nu wel of niet getrouwd met Jezus?

Voor het eerst krijgt ze haar eigen tentoonstelling. Ga mee op ontdekkingstocht langs historische bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Sta oog in oog met Maria Magdalena, en ontrafel haar beeldvorming door de eeuwen heen.

"Catharijneconvent zet miskende Maria Magdalena in spotlicht" (TELEGRAAF)

Wie is jouw Maria Magdalena?

"De tentoonstelling laat een indrukwekkende variatie aan historische, moderne en eigentijdse werken zien. En dat levert bepaald geen eenduidig beeld op. Al die verschillende perspectieven op Maria Magdalena hebben hun plek gevonden in de verbeelding van de mysterieuze Bijbelse vrouw, laat het Catharijneconvent zien" (TROUW)

Oog in oog met Maria Magdalena

Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. Ontrafel haar beeldvorming via topstukken uit eigen collectie en bijzondere bruiklenen uit (inter)nationale musea. De oudste verbeelding dateert uit de elfde eeuw, de nieuwste kunstwerken zijn afgelopen jaar nog gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de eigentijdse verbeelding van Maria Magdalena door Helen Verhoeven.

Een vrouw met vele gezichten

Ontmoet de veelzijdige Maria Magdalena via oude bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. Zo openbaren zich haar vele gedaantes: van kroongetuige tot zondares tot feminist. En wat zegt haar blik ons? Indringend, peinzend, uitdagend, schuldbewust of toch uitnodigend: Maria Magdalena is steeds een spiegel van de tijd.

Wij zijn benieuwd: wie is Maria Magdalena voor jou? Een vrouw van lichte zeden, de apostel der apostelen of misschien wel de echtgenote van Jezus? Breng uw stem uit op de tentoonstelling!

Geinspireerd geraakt door Maria Magdalena? Doe dan mee aan de schrijfwedstrijd georganiseerd i.s.m. KRO NCRV Zin in Weekend!

Beluister hier de audiofragmenten uit de tentoonstelling Maria Magdalena

Wilt u voor uw bezoek meer te weten komen over Maria Magdalena? Of verdiept u zich graag achteraf? Luister hier naar de audiofragmenten uit de tentoonstelling waarin verschillende sprekers interessante onderwerpen bespreken met betrekking tot Maria Magdalena.

Publicatie bij de tentoonstelling

Bij Maria Magdalena verscheen de prachtige catalogus 'Maria Magdalena, kroongetuige, zondaar, feminist' door conservator Lieke Wijnia e.a.

Uitgever: Waanders Uitgevers Zwolle.

Ontwerp: Esther de Vries.

De catalogus is voor €28,50 te koop in onze museumwinkel of in uw (online) boekhandel.

Bekijk hieronder de video's uit de tentoonstelling

Uit: Maria Magdalena. De tentoonstelling

Introductie op de tentoonstelling door cultuurhistoricus Herman Pleij

Maria Magdalena in de vroegste bronnen

Was Maria Magdalena een gevallen vrouw?

Maria Magdalena en haar leven na de dood van Jezus

Maria Magdalena in ere hersteld

 

Ministerie van OCW

 

Blockbusterfonds logo

 

Turing_LOGO_RGB.png

 

Logo KF Hein Fonds

 

Logo BankGiro Loterij

 

VSB Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Vrienden van Museum Catharijneconvent

 

Ministerie van OCW

 

Blockbusterfonds logo

 

Turing_LOGO_RGB.png

 

Logo KF Hein Fonds

 

Logo BankGiro Loterij

 

VSB Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Vrienden van Museum Catharijneconvent