Portret van Luther

Luther

Tentoonstelling

Op 31 oktober 2017 was het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg bevestigde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. Museum Catharijneconvent sloot bij deze memorabele gebeurtenis aan met dé tentoonstelling over deze veelbesproken ‘man van het jaar’.

Wie was Maarten Luther? Hervormer, populist, revolutionair, rebel, gewiekste marketingman, antisemiet, fundamentalist, vrouwenhater, vervloekt of heilig? De tentoonstelling toonde in woord, beeld, muziek en spot waar zijn kracht in schuilde.

Wanneer
22 sep 2017 - 28 jan 2018
Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Icoon van de Reformatie

De tentoonstelling nam de bezoeker mee naar een roerige tijd aan het einde van de middeleeuwen, wanneer de kerk het alomtegenwoordige geloof van de mensen misbruikt om zichzelf te verrijken. Luther sprak zich uit tegen de corrupte praktijken van de paus en de kerk van Rome. Deze actie leidde tot een schisma, dat Europa voor de toekomst zou tekenen.

Diverse objecten vertelden het verhaal van Luther en de Reformatie, maar ook muziek, theater en onderwijs hadden een plek op de tentoonstelling. Theatergroep Aluin speelde 'De Hervormers', een theaterstuk over drie grote hervormers: Luther, Erasmus en paus Adrianus. Een ‘trioloog’ over hun werk, dat leidde tot de Reformatie, de scheuring in de katholieke kerk die de weg vrijmaakte voor het protestantisme. Geen droge geschiedenisles, maar een levendige, inhoudelijke en actuele zoektocht naar de personen en hun motieven.

drieluik laatste oordeel.