Komeet, Museum Rotterdam

De schepping van de wetenschap

Tentoonstelling

Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd. De twee hebben innig samengewerkt maar kunnen ook keihard botsen. En tot op de dag van vandaag hebben ze onverwacht veel met elkaar gemeen. Hoe zit dat?

Ga vanaf februari 2024 mee op een fascinerende reis door de geschiedenis. Dwaal langs eeuwenoude wetenschappelijke instrumenten, zeldzame manuscripten en intrigerende kunst. Ontdek hoe de ontwikkeling van de moderne wetenschap in West-Europa niet kan worden begrepen zonder kennis over de invloed van religie. Je wordt uitgenodigd om steeds met een andere blik naar de geschiedenis en naar jezelf te kijken.

De schepping van de wetenschap wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Teylers Museum en Museum Boerhaave.

Wanneer
16 feb 2024 - 2 jun 2024
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Wat doet het met mensen als ogenschijnlijke vanzelfsprekendheden niet blijken te kloppen?

Fascinerende reis door de geschiedenis

De verhouding van religie en wetenschap - hun diepe band en ruzies - gaat vaak gepaard met heftige emoties. Aanhangers van beide ‘partijen’ zien elkaar zelfs vaak als vijanden. Maar dat is voor een groot deel onterecht. Tegelijkertijd is al die hartstocht heel begrijpelijk, want we hebben het hier over de zoektocht naar het Ware. Die raakt nieuwsgierige mensen in het hart.

Teylers Museum is het levende bewijs dat wetenschap en religie door de eeuwen heen vaak sterk met elkaar verbonden zijn. Om hier een tentoonstelling aan te wijden is een fantastisch idee en van grote waarde in een maatschappij die soms met beide worstelt.

Marc de Beyer, directeur Teylers Museum, over 'De schepping van de wetenschap'