Triptiek met de Kruisiging (detail)

Body Language

Tentoonstelling

Body Language is gesloten. Verspreid over deze pagina vindt u interessante podcasts, online rondleidingen en filmpjes bij de tentoonstelling.


Wanneer
25 sep 2020 - 17 jan 2021
Waar
Museum Catharijneconvent

Body Language

Van wonden in de vorm van een vagina en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer.

In Body Language maakt u kennis met de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Online rondleiding Body Language door gastconservator Wendelien van Welie

Online rondleiding Body Language via het Thuismuseum

Zwevend door Body Language

Heilige melk en bloederige wonden

Explicieter, hariger en smartelijker

In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan een lichaam? Zo ontstond een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden.

De kunst diende als hulpmiddel bij gebed en meditatie, waarbij inleving van groot belang was. De schilderijen, beelden en miniaturen werden daarom steeds extremer: bloederiger, hariger, smartelijker. Een uniek verschijnsel waarbij kunstenaars hun creativiteit de vrije loop lieten. Ingewikkelde theologische concepten werden daarbij vaak letterlijk in beeld gebracht. Verwonder u bijvoorbeeld over engelen die bloed opvangen uit een kraan of over Maria die haar moedermelk met een ferme straal in een fontein doet belanden.

Schitterend en vreemd

De laatmiddeleeuwse kunstwerken worden tegenwoordig vaak met ongemak en onbegrip bekeken. Juist daarom brengt Museum Catharijneconvent de mooiste voorbeelden voor het eerst bij elkaar en toont welke ideeën er aan ten grondslag liggen. Laat u overrompelen door een kant van de middeleeuwen die misschien rauw, vies en vreemd lijkt, maar juist getuigt van een diepe devotie.

Podcast van lezingen en verhalen bij de tentoonstelling

Vanaf huis of al wandelend meer te weten komen over het lichaam in de middeleeuwse Kunst? Luister via de link hieronder naar lezingen die bij de tentoonstelling werden gegeven. Of vind ze op Spotify via 'Lezingen bij Body Language'.

Bekijk de video 'Van harig naar heilig'

Bekijk de video 'Wandelende heiligen zonder hoofd'

Bekijk de video ''Borst is Best'

Internationale topcollecties

In de tentoonstelling zijn zeldzame kunstwerken uit internationale collecties zoals Musée du Louvre, Musée de Cluny en het Rijksmuseum eenmalig samen te zien

Enkele absolute topstukken zijn een houten sculptuur van Christus (ca.1400 -1450) met een suggestie van lichaamsbeharing en een spectaculair beeld van de heilige Valérie (ca.1475 - 1510) die haar afgehakte hoofd in haar handen heeft.

We zijn zeer dankbaar dat bruikleengevers ondanks de corona-crisis zo ruimhartig bijdragen aan de expositie.


NB: Vanwege de coronacrisis tonen wij van enkele objecten in Body Language een reproductie.

Samenwerking met de Universiteit van Amsterdam

Annabel Dijkema is de tentoonstellingsconservator van Body Language. Dr. Wendelien van Welie, docent middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, is initiatiefnemer en gastconservator van de tentoonstelling. Van haar hand is ook de rijkgeïllustreerde publicatie bij de tentoonstelling, uitgegeven door NAI 010, die 24 september verschijnt.


Verdieping en nieuwe invalshoeken

Bij de tentoonstelling is een verdiepend activiteitenprogramma met lezingen door wetenschappers en experts, inleidingen en slow-art rondleidingen.

Lichamen en lichaamsdelen

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Mondriaan Fonds

 

Phoebus foundation

 

Prins Bernhard Cultuur Fonds Ten Hagen

 

Fonds 21

 

Van Baaren Stichting

 

Zabawas

 

Logo UvA

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Mondriaan Fonds

 

Phoebus foundation

 

Prins Bernhard Cultuur Fonds Ten Hagen

 

Fonds 21

 

Van Baaren Stichting

 

Zabawas

 

Logo UvA

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent