Triptiek met de Kruisiging (detail)

Body Language

Tentoonstelling

Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer.

Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat was hiervan de oorzaak? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en bewonder een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Wanneer
25 sep 2020 - 17 jan 2021
Waar
Museum Catharijneconvent
Bezoekersinformatie

Heilige melk en bloederige wonden

Expliciter, hariger en smartelijker

In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan een lichaam? Zo ontstond een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren de hoofdrol speelden.

De kunst diende als hulpmiddel bij gebed en meditatie, waarbij inleving van groot belang was. Daarom werden de verbeeldingen steeds extremer: bloederiger, hariger, smartelijker. Een uniek verschijnsel waarbij kunstenaars hun creativiteit de vrije loop lieten. Ingewikkelde theologische concepten werden daarbij vaak letterlijk in beeld gebracht. Verwonder u bijvoorbeeld over engelen die bloed opvangen uit een kraan of over Maria die haar melk met een ferme straal in een fontein doet belanden.

Ongemakkelijk?

Deze laatmiddeleeuwse kunstuiting wordt tegenwoordig vaak met opgetrokken wenkbrauwen bekeken. Juist daarom brengt Museum Catharijneconvent de meest sprekende kunstwerken voor het eerst en eenmalig bij elkaar en voorziet ze van hun middeleeuwse context. Verwonder u over een kant van de middeleeuwen die misschien rauw, vies en vreemd lijkt, maar juist getuigt van een diepe devotie.

Internationale topcollecties

Voor de tentoonstelling brengt het museum unieke kunstwerken uit internationale collecties zoals Musée du Louvre, Musée de Cluny, de British Library en de Bibliothèque nationale de France bij elkaar.

Twee absolute hoogtepunten zijn het zogenaamde ‘bloedboek’, een laat vijftiende-eeuws psalter uit the British Library, waarbij alle perkamenten pagina’s zijn voorzien van een bloedpatroon en een zeldzaam exemplaar van een Roman de la Rose van ca. 1300 waarbij in de marges allerlei schunnige scènes zijn verbeeld, waaronder een kloosterzuster die penissen uit een boom plukt.

Samenwerking met de Universiteit van Amsterdam

Dr. Wendelien van Welie-Vink, docent middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, is initiatiefneemster en gastconservator van de tentoonstelling. Van haar hand is ook rijk de geïllustreerde publicatie bij de tentoonstelling met de gelijknamige titel Body Language. Het lichaam in de middeleeuwse kunst (NAI 010 uitgevers) die 24 september verschijnt.


(Online) lezingen en activiteiten

Bij de tentoonstelling komen diverse (online) verdiepende filmpjes, podcasts en activiteiten door wetenschappers en experts. Meer informatie volgt.

Lichamen en lichaamsdelen

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Phoebus foundation

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Phoebus foundation

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent