Triptiek met de Kruisiging (detail)

Body language

Tentoonstelling

Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer.

Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de fascinerendste verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1530. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat was hiervan de oorzaak? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en bewonder een ontregelend en nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Wanneer
25 sep 2020 - 17 jan 2021
Waar
Museum Catharijneconvent
Bezoekersinformatie

Heilige melk en nare wonden

Bloederig en expliciet

In de late middeleeuwen ontstond in West-Europa een groeiende fixatie op de menselijkheid van Jezus. Dit opende de sluizen voor een intrigerende beeldcultuur waarin zijn lichaam én lichaamsdelen werden ingezet als propagandamiddel voor het geloof. Als gevolg hiervan werden ze steeds extremer in beeld gebracht: bloederiger, explicieter, hariger, smartelijker, inniger.. Een uniek fenomeen dat zich uitbreidde naar de manier waarop de lichamen en lichaamsdelen van heiligen en martelaren werden verbeeld.


Ongemakkelijk?

De laatmiddeleeuwse kunstwerken worden tegenwoordig vaak met ongemak en onbegrip bekeken. Juist daarom brengt Museum Catharijneconvent de fascinerendste en mooiste werken voor het eerst bij elkaar en voorziet ze van hun middeleeuwse context.

Verwonder u dit najaar over een kant van de middeleeuwen die rauw, vies en vreemd lijkt, maar dat misschien wel helemaal niet is..

Lichamen, lichaamsdelen en lichaamssappen

Uitgebreid lezingen- en activiteitenprogramma

Bij Body language komt een verdiepend publieksprogramma met lezingen door wetenschappers en schrijvers op het gebied van middeleeuwse kunst- en cultuurgeschiedenis. Het programma staat vanaf half augustustus 2020 op onze website.

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Phoebus foundation

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Phoebus foundation