Jan Sluijters, De profeet Elia wekt de zoon der Sunamitische vrouw tot leven def, Drents Museum.jpg

Allemaal wonderen

Tentoonstelling

De tentoonstelling Allemaal wonderen is alweer voorbij. Duizenden mensen hebben genoten van prachtige kunst en bijzondere wonderverhalen.

Bent u nog steeds benieuwd naar een wonder? Bel voor een mooi wonderverhaal naar 030-3071037.

Wanneer
28 feb 2020 - 23 aug 2020
Waar
Museum Catharijneconvent

Het wonder centraal

Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. In deze tentoonstelling stond het wonder centraal. Wonderen spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt van hen hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging leverde de meest spannende en ontroerende kunst op.

Hoe verbeelden kunstenaars het contact met een andere werkelijkheid? Bekijk de digitale rondleiding.

Lezing door ontdekkingsreizigster Arita Baaijens

Zoektocht naar een wonder

Ontdekkingsreizigster en bioloog Arita Baaijens neemt u mee op haar zoektocht naar een legendarisch paradijs in Siberië. Lokale bewoners geloven dat natuur heilig is. Kan een niet-gelovige ook bezielde natuur ervaren, vraagt Arita zich af. Een onverwachte wending in de zoektocht zet haar denkbeelden over waarheid en werkelijkheid behoorlijk op z’n kop.

(Geluidsbeeld Gerrit Kalsbeek)

Lezing door neurowetenschapper Michiel van Elk

Wonderen en het brein

Hoe kijken de psychologie en de neurowetenschap tegen wonderervaringen aan? Neurowetenschapper Michiel van Elk (Universiteit van Amsterdam) vertelt u hier meer over

Lezing door hoogleraar Religie en Gender Anne-Marie Korte

Het wonderlijke in hedendaagse wonderverhalen

Is de manier waarop we naar wonderen kijken anders dan vroeger? Aan de hand van een grote collectie hedendaagse wonderverhalen vertelt Anne-Marie- Korte wat het meest kenmerkend is voor een wonderverhaal. Ze bespreekt daarbij de rol van religieuze tradities en de historische veranderingen van de 19e en 20ste eeuw.

Anne-Marie Korte is hoogleraar Religie en Gender aan de Universiteit Utrecht.

Bekijk de tentoonstelling op uw gemak

Verdiepende informatie over de kunstwerken op 'Allemaal wonderen'

Geinteresseerd in diepgravende achtergrondinformatie van onze experts? In deze blogs en verhalen lichten ze hun favoriete kunstwerken toe.

Catalogus

Bij de tentoonstelling is de prachtige en diepgaande publicatie 'Allemaal wonderen' onder redactie van de samenstellers van de tentoonstelling Rianneke van der Houwen-Jelles en Marije de Nood verschenen (WBooks, 2020).

'Allemaal wonderen' gaat in op de verschillende aspecten van wonderen. Zo wordt de geschiedenis van het wonder in kunst getoond en door de tijd beschreven. Ook komt er antwoord op de vraag: waar komt ons verlangen naar een wonder vandaan? En waarom wordt het ene populaire wonder duizenden malen in de kunst verbeeld en het andere, niet minder populaire wonder niet? Het boek toont prachtige kleurenafbeeldingen van bekende en aansprekende minder bekende kunstwerken en geeft er een verdiepende context aan.

Het boek is te koop in het museum, in diverse boekhandels en online.

Uw eigen wonderverhaal

Heeft u zelf ooit een wonder of wonderbaarlijke gebeurtenis meegemaakt en wilt u die met ons delen?

U kunt uw eigen verhaal achterlaten op www.catharijneverhalen.nl.

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

KRO NCRV

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

VSB Fonds

 

Logo Iona Stichting

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

KRO NCRV

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

VSB Fonds

 

Logo Iona Stichting