Jan Sluijters, De profeet Elia wekt de zoon der Sunamitische vrouw tot leven def, Drents Museum.jpg

Allemaal wonderen

Tentoonstelling

Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Ervaar deze verrassende tentoonstelling waarin het wonder centraal staat!

Wonderen spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt van hen hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging heeft de meest spannende en ontroerende kunst opgeleverd. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, voor deze tentoonstelling heeft het museum de mooiste en verrassendste werken uit internationale collecties samengebracht.

Interessant: de verdiepende lezingen en activiteiten bij Allemaal wonderen staan al online, dus meld u gauw aan.

Wanneer
28 feb - 23 aug 2020
Waar
Museum Catharijneconvent
Bezoekersinformatie

Geloof je altijd wat je ziet?

Het ongrijpbare van wonderen afgebeeld in sprekende voorstellingen

Wonderbaarlijke gebeurtenissen zijn bijzonder en ondoorgrondelijk. En het zijn precies deze elementen die kunstenaars door de eeuwen heen uitdagen om wonderverhalen te verbeelden. Ze brengen het verhaal tot leven en spreken de kijker direct aan op eigen overtuigingen, geloof je altijd wat je ziet? Geloof je het als iemand anders een wonderbaarlijk verhaal vertelt? En hoe verklaar je wonderbaarlijke gebeurtenissen die je zelf meemaakt?

Wonderen zijn van alle tijden en van alle religies

Reizen door het leven van de mens

Kunstwerken gaan de dialoog aan met wonderverhalen uit verschillende culturen, cultuurhistorische voorwerpen en fascinerende ooggetuigenverslagen van onverklaarbare ervaringen. Ook wetenschappers komen aan het woord en geven hun visie op het fenomeen wonderen. Resultaten van een onderzoek over wonderen geven inzichten over hoe we tegenwoordig naar wonderen kijken. Hierdoor ontstaat een nieuwe context waardoor de bezoeker zijn eigen verhaal kan maken.

Het museum heeft ervoor gekozen de menselijke levenscyclus als uitgangspunt te nemen. Reis door de wonderverhalen uit het leven van de mens aan de hand van drie hoofdthema’s: dood, leven en geboorte.

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

KRO NCRV

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

VSB Fonds

 

Logo Iona Stichting

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

KRO NCRV

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

VSB Fonds

 

Logo Iona Stichting