Jan Sluijters, De profeet Elia wekt de zoon der Sunamitische vrouw tot leven def, Drents Museum.jpg

Allemaal wonderen

Tentoonstelling

Museum Catharijneconvent is tijdelijk gesloten.

Via onze speciale wondertelefoon, kunt u echter wel een voorproefje op de tentoonstelling krijgen. Bel voor een mooi wonderverhaal via 030-3071037.

Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Ervaar deze verrassende tentoonstelling waarin het wonder centraal staat! Wonderen spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt van hen hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging leverde de meest spannende en ontroerende kunst op. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, voor deze tentoonstelling heeft het museum de mooiste en verrassendste werken uit internationale collecties samengebracht.

Wanneer
28 feb - 23 aug 2020
Waar
Museum Catharijneconvent
Bezoekersinformatie

Nóg en voorproefje op de tentoonstelling

Allemaal wonderen, foto Mike Bink

Het ongrijpbare van wonderen afgebeeld in sprekende voorstellingen

Wonderbaarlijke gebeurtenissen zijn bijzonder en ondoorgrondelijk. En het zijn precies deze elementen die kunstenaars door de eeuwen heen uitdagen om wonderverhalen te verbeelden. Ze brengen het verhaal tot leven en spreken de kijker direct aan op eigen overtuigingen, geloof je altijd wat je ziet? Geloof je het als iemand anders een wonderbaarlijk verhaal vertelt? En hoe verklaar je wonderbaarlijke gebeurtenissen die je zelf meemaakt?

Wonderen zijn van alle tijden en van alle religies

Reizen door het leven van de mens

Kunstwerken gaan de dialoog aan met wonderverhalen uit verschillende culturen, cultuurhistorische voorwerpen en fascinerende ooggetuigenverslagen van onverklaarbare ervaringen. Ook wetenschappers komen aan het woord en geven hun visie op het fenomeen wonderen. Resultaten van een onderzoek over wonderen geven inzichten over hoe we tegenwoordig naar wonderen kijken. Hierdoor ontstaat een nieuwe context waardoor de bezoeker zijn eigen verhaal kan maken.

Het museum heeft ervoor gekozen de menselijke levenscyclus als uitgangspunt te nemen. Reis door de wonderverhalen uit het leven van de mens aan de hand van drie hoofdthema’s: dood, leven en geboorte.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt de prachtige en diepgaande publicatie 'Allemaal wonderen' onder redactie van de samenstellers van de tentoonstelling Rianneke van der Houwen-Jelles en Marije de Nood (WBooks, 2020).

'Allemaal wonderen' gaat in op de verschillende aspecten van wonderen. Zo wordt de geschiedenis van het wonder in kunst getoond en door de tijd beschreven. Ook komt er antwoord op de vraag: waar komt ons verlangen naar een wonder vandaan? En waarom wordt het ene populaire wonder duizenden malen in de kunst verbeeld en het andere, niet minder populaire wonder niet? Het boek toont prachtige kleurenafbeeldingen van bekende en aansprekende minder bekende kunstwerken en geeft er een verdiepende context aan.

Het boek is te koop in diverse boekhandels en online.

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

KRO NCRV

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

VSB Fonds

 

Logo Iona Stichting

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

KRO NCRV

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

VSB Fonds

 

Logo Iona Stichting