Jan Sluijters, De profeet Elia wekt de zoon der Sunamitische vrouw tot leven def, Drents Museum.jpg

Allemaal wonderen

Tentoonstelling

Vanaf 1 juni is Allemaal wonderen weer open voor publiek! Hieronder vindt u interessante achtergrondinformatie over de tentoonstelling. Ook vindt u hier de films die we niet op de tentoonstelling kunnen laten zien.

Via onze speciale wondertelefoon krijgt u een voorproefje op de tentoonstelling. Bel voor een mooi wonderverhaal naar 030-3071037.

Wanneer
28 feb - 23 aug 2020
Waar
Museum Catharijneconvent

Het wonder centraal

Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Ervaar deze verrassende tentoonstelling waarin het wonder centraal staat! Wonderen spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt van hen hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging leverde de meest spannende en ontroerende kunst op. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, voor deze tentoonstelling heeft het museum de mooiste en verrassendste werken uit internationale collecties samengebracht.

Reizen door het leven van de mens

Kunstwerken gaan de dialoog aan met wonderverhalen uit verschillende culturen, cultuurhistorische voorwerpen en fascinerende ooggetuigenverslagen van onverklaarbare ervaringen. Ook wetenschappers komen aan het woord en geven hun visie op het fenomeen wonderen. Resultaten van een onderzoek over wonderen geven inzichten over hoe we tegenwoordig naar wonderen kijken. Hierdoor ontstaat een nieuwe context waardoor de bezoeker zijn eigen verhaal kan maken.

Het museum heeft ervoor gekozen de menselijke levenscyclus als uitgangspunt te nemen. Reis door de wonderverhalen uit het leven van de mens aan de hand van drie hoofdthema’s: dood, leven en geboorte.

Introductiefilm Allemaal wonderen

Op de tentoonstelling

Ga met een museumdocent in gesprek over de kunstwerken op 'Allemaal wonderen'

Op vrijdagen, zaterdagen en zondagen kunt u tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling Allemaal wonderen een museumdocent op de tentoonstelling tegenkomen. Als u dat wilt, kunt u met deze museumdocent kort in gesprek gaan over de tentoonstelling en deze kan u ook uitnodigen de verschillende aspecten van de thematiek in wonderen te bekijken.

Rianneke van der Houwen neemt u in een digitale rondleiding mee in het verschijnsel levitaties

Hoe verbeelden kunstenaars het contact met een andere werkelijkheid? Bekijk de digitale rondleiding.

Antropoloog Eric Venbrux over rituelen en het afsmeken van een wonder

Een voorproefje op de tentoonstelling

Allemaal wonderen, foto Mike Bink

Lezing door ontdekkingsreizigster Arita Baaijens

Zoektocht naar een wonder

Ontdekkingsreizigster en bioloog Arita Baaijens neemt u mee op haar zoektocht naar een legendarisch paradijs in Siberië. Lokale bewoners geloven dat natuur heilig is. Kan een niet-gelovige ook bezielde natuur ervaren, vraagt Arita zich af. Een onverwachte wending in de zoektocht zet haar denkbeelden over waarheid en werkelijkheid behoorlijk op z’n kop.

(Geluidsbeeld Gerrit Kalsbeek)

Lezing door neurowetenschapper Michiel van Elk

Wonderen en het brein

Hoe kijken de psychologie en de neurowetenschap tegen wonderervaringen aan? Neurowetenschapper Michiel van Elk (Universiteit van Amsterdam) vertelt u hier meer over

Lezing door hoogleraar Religie en Gender Anne-Marie Korte

Het wonderlijke in hedendaagse wonderverhalen

Is de manier waarop we naar wonderen kijken anders dan vroeger? Aan de hand van een grote collectie hedendaagse wonderverhalen vertelt Anne-Marie- Korte wat het meest kenmerkend is voor een wonderverhaal. Ze bespreekt daarbij de rol van religieuze tradities en de historische veranderingen van de 19e en 20ste eeuw.

Anne-Marie Korte is hoogleraar Religie en Gender aan de Universiteit Utrecht.

Bekijk de tentoonstelling op uw gemak

David Bowie - Lazarus

Op 7 januari 2016 verschijnt de videoclip Lazarus van de Britse muzikant David Bowie (1947-2016). Als hij drie dagen later overlijdt, steekt een storm aan reacties op. Niet alleen omdat weinig mensen wisten dat hij terminaal ziek was, maar ook omdat het nummer in dit licht een zwanenzang blijkt te zijn. Als een aan het bed gekluisterde Lazarus zingt Bowie over vrijheid. Met Lazarus plaatst Bowie zich in een lange lijn van illustere kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het bijbelse wonder van de opwekking van Lazarus. Bekijk de video op YouTube.

Verdiepende informatie over de kunstwerken op 'Allemaal wonderen'

Geinteresseerd in diepgravende achtergrondinformatie van onze experts? In deze blogs en verhalen lichten ze hun favoriete kunstwerken toe.

Catalogus

Bij de tentoonstelling is de prachtige en diepgaande publicatie 'Allemaal wonderen' onder redactie van de samenstellers van de tentoonstelling Rianneke van der Houwen-Jelles en Marije de Nood verschenen (WBooks, 2020).

'Allemaal wonderen' gaat in op de verschillende aspecten van wonderen. Zo wordt de geschiedenis van het wonder in kunst getoond en door de tijd beschreven. Ook komt er antwoord op de vraag: waar komt ons verlangen naar een wonder vandaan? En waarom wordt het ene populaire wonder duizenden malen in de kunst verbeeld en het andere, niet minder populaire wonder niet? Het boek toont prachtige kleurenafbeeldingen van bekende en aansprekende minder bekende kunstwerken en geeft er een verdiepende context aan.

Het boek is te koop in het museum, in diverse boekhandels en online.

De scepticus Dr. Michael Shermer test de Godhelm

Kwame Akotei genas op wonderbaarlijke wijze. Bekijk hier zijn verhaal.

Filmfragment uit de film The Ten Commandments, van Cecil B. DeMille, 1956

De zorg voor de ziel bij het volk Sakuddei op de Indonesische Mentawai-eilanden

Piring Natzar, een Molukse offerschaal

Wonderbaarlijke reddingen in het nieuws

Uw eigen wonderverhaal

Heeft u zelf ooit een wonder of wonderbaarlijke gebeurtenis meegemaakt en wilt u die met ons delen?

U kunt uw eigen verhaal achterlaten op www.catharijneverhalen.nl.

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

KRO NCRV

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

VSB Fonds

 

Logo Iona Stichting

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

KRO NCRV

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

VSB Fonds

 

Logo Iona Stichting