In de ban van de middeleeuwen

In de ban van de middeleeuwen

Tentoonstelling

Geniet dit najaar van schitterende middeleeuwse kunstwerken uit kasteel De Haar, Kasteel Huis Bergh en Museum Catharijneconvent. Hun topcollecties ontstonden vanaf het eind van de negentiende eeuw vanuit een diep verlangen naar vervlogen tijden. Wat dreef de mensen die al deze prachtige kunst zo driftig verzamelden? En wat vonden zij in de middeleeuwen wat ze in hun eigen tijd niet vonden?

Wanneer
18 okt 2024 - 26 jan 2025
Waar
Museum Catharijneconvent

Dromen van vervlogen tijden

Flamboyant of vroom

Om de middeleeuwse droom van de verzamelaars te doorgronden, staan niet alleen de middeleeuwse topstukken centraal, maar is er ook aandacht voor de personen achter de verzameling

We maken kennis met het adellijke en flamboyante echtpaar Etienne en Hélène Van Zuylen – De Rothschild. Zij idealiseerden de middeleeuwen vanwege de familiegeschiedenis maar hielden er verder een hypermoderne en luxueuze levensstijl op na. Ook ontmoeten we Gerard van Heukelum, vroom katholiek en oprichter van wat later Museum Catharijneconvent zou worden. Ten slotte ontmoeten we Jan Herman van Heek, een textielbaron die Kasteel Huis Bergh liet restaureren tot toonzaal voor zijn middeleeuwse kunstcollectie.