MCC_IndeBan_1440x960_voor DPG Seamless

In de ban van de middeleeuwen

Tentoonstelling

Haal je hart op aan middeleeuwse pracht uit Kasteel De Haar, kasteel Huis Bergh en Museum Catharijneconvent. De adembenemende kunstcollecties ontstonden vanaf de negentiende eeuw vanuit een diep verlangen naar vervlogen tijden. Wat dreef de mensen die deze eeuwenoude kunst zo driftig verzamelden? En wat zochten zij in de middeleeuwen wat ze in hun eigen tijd niet vonden?

Je krijgt een inkijkje in de levens en verzamelmotieven van vier opmerkelijke individuen: een steenrijk echtpaar, een priester en een industrieel. Stuk voor stuk droegen zij bij aan de oplevende interesse voor de middeleeuwen in Nederland. Via hun fascinatie voor dit tijdperk geniet je van de meest schitterende schilderijen en panelen. Deze zijn nu eenmalig samen te bewonderen in Museum Catharijneconvent.

Wanneer
18 okt 2024 - 26 jan 2025
Waar
Museum Catharijneconvent

Dromen van vervlogen tijden

Video in de ban van de middeleeuwen

Kosmopolitisch koppel

In de tentoonstelling ontmoet je onder andere het flamboyante echtpaar Etienne baron van Zuylen (1860 -1934) en Hélène van Zuylen - De Rothschild (1863 - 1947). Het kosmopolitische duo had een sterke hang naar de middeleeuwen vanwege de familiegeschiedenis van de Van Zuylens. Deze fascinatie wisten ze feilloos te combineren met een hypermoderne en luxueuze levensstijl. Van Zuylen erfde de ruïne van kasteel de Haar en liet deze samen met zijn vrouw herbouwen en inrichten tot een 'state of the art' paleis in neogotische stijl. Hun architect was niemand minder dan Pierre Cuypers (1827-1921).

Op aanraden van de beroemde architect kocht het echtpaar onder andere de 'Reixach'. Dit vijftiende-eeuws middenpaneel is het absolute topstuk van Kasteel de Haar.

'Kunstpaus'

Ook ontmoet je de gedreven verzamelaar Gerard van Heukelum (1834-1910), vroom katholiek en grondlegger van wat later Museum Catharijneconvent zou worden. Deze Utrechtse ‘kunstpaus’ was een verwoed verzamelaar van middeleeuwse kunst die volgens hem het ware katholieke geloof weerspiegelde en de allerhoogste schoonheid in zich had. Hiermee stond hij aan de basis van de neogotiek in Nederland.

Onder de meesterwerken die hij verzamelde bevindt zich het dertiende-eeuwse paneel ‘Kruisbestijging’, dat is toegeschreven aan Guido da Siena (1265-1274) en het indrukwekkende paneel ‘Maria met kind’ (ca. 1300) van de Meester van Badia a Isola (1295-1304). Deze werken uit het Italiaanse Siena zijn tot op de dag van vandaag uiterst zeldzaam in Nederlandse collecties.

Twentse industrieel

Ten slotte ontmoet je de Twentse industrieel Jan Herman van Heek die – uitzonderlijk voor zijn tijd - het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh liet restaureren om dit erfgoed voor Nederland te behouden. Hij verzamelde een unieke kunstcollectie die nog steeds tot de top van Nederland behoort.

Het absolute topstuk uit de collectie van Huis Bergh is werk dat tussen 1308-1311 is geschilderd door Duccio di Buoninsegna, een van de meest invloedrijke Italiaanse kunstenaars van zijn tijd. Even indrukwekkend is het altaarstuk ‘De maagschap van de heilige Anna’ van Hans Döring uit 1515. Verzamelaar Jan Herman van Heek omschreef dit werk als het grootste en belangrijkste uit zijn collectie.

Gered door de verzamelaars

Met deze tentoonstelling laten we zien dat middeleeuwse kunst heel lang uit de gratie is geweest, het werd niet meer interessant gevonden. In de 19e eeuw komt daar verandering in door de romantiek en de industriële revolutie. Mensen zoeken houvast en vinden dat in de middeleeuwen.

Vanaf dat moment beginnen verzamelaars de kunst te herwaarderen, en te kopen! Daardoor is er echt kunst gered, aangezien veel daarvoor werd vernietigd. Zo kun je nu genieten van al deze prachtige kleurrijke schilderijen en panelen.

Partners en onderzoek

In de ban van de middeleeuwen organiseren we in nauwe samenwerking met kasteel de Haar en kasteel Huis Bergh. Laatstgenoemde is momenteel gesloten voor renovatie. Ook zijn er bruiklenen uit Rijksmuseum Amsterdam, Rijksmuseum Twenthe en het Bonnefantenmuseum. De tentoonstelling levert een eenmalige kans om deze middeleeuwse topstukken uit de Collectie Nederland verenigd te zien.

Uitgebreid lezingen- en activiteitenprogramma

In de ban van de middeleeuwen heeft een verdiepend lezingen- en activiteitenprogramma met o.a. lezingen over middeleeuwse kunst, de Romantiek, schilderijrestauratie en rondwandelingen. Lees hier verder.

 

Ministerie van OCW

 

Logo VriendenLoterij

 

Huis Berg

 

kdh_Logo_rood

 

Logo Fentener van Vlissingen Fonds

 

Ministerie van OCW

 

Logo VriendenLoterij

 

Huis Berg

 

kdh_Logo_rood

 

Logo Fentener van Vlissingen Fonds