Fashion for God. Detail Marco Sweering 1

Fashion for God

Tentoonstelling

Het schittert dit najaar tijdens Fashion for God. Schoonheid uit schuilkerken! Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door balzalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Exclusief gemaakt én hergebruikt om te stralen op het altaar in de periode van de Nederlandse schuilkerken.

Al eeuwenlang met zorg bewaard, en kwalitatief nog steeds van de allerhoogste klasse. Dat is pas duurzaam!

Wanneer
13 okt 2023 - 21 jan 2024
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

Alles uit de kast

Ga mee terug naar het begin van de zeventiende eeuw. Een roerige periode, want na de komst van de Reformatie mochten katholieken in de Republiek niet meer in het openbaar samenkomen. Ze weken daarom uit naar schuilkerken. Achter gesloten deuren werd alles uit de kast getrokken om het geloof uit te dragen. De voorgangers droegen ‘fashion for god’. Dat was dé manier om ten tijde van onderdrukking toch de eigen identiteit uit te stralen.

Na uitvoerig onderzoek kan het museum het fascinerende verhaal vertellen dat schuilgaat achter deze unieke kunstwerken. Het is een verhaal waarin vrouwen de hoofdrol spelen in het vervaardigen van deze kunstwerken om god te eren. En een verhaal waarin mode een grote invloed had.

Van baljurk naar kerkgewaad

Wat doet een baljurk uit het Victoria & Albert Museum naast een koorkap gedragen in een schuilkerk? Ontdek de bijzondere route van baljurk naar kerkgewaad, waarbij de vrouw een bepalende rol had. Via het spraakmakende ontwerp van Maison the Faux bereikt de bezoeker de achttiende-eeuwse barok, waar de Republiek een grote welvaart kende. Een tijd vol kleurrijke gebloemde Franse, Engelse en Chinese modestoffen. En de rijke vrome vrouwen? Zij schonken hun kostbare japonnen aan de kerk zodat er kerkgewaden van konden worden gemaakt. En zo belandden de modestoffen op het altaar.

Grand finale

De prachtige voorbeelden van de barokke japonnen zijn telkens te zien in combinatie met een koorkap gemaakt van vrijwel dezelfde stof. De tentoonstelling eindigt met een grande finale in een heuse hemelse balzaal, waar de allermooiste exemplaren gemaakt van damesjurken nog één keer furore maken en in volle glorie te bewonderen zijn. Een betoverende ervaring, zoals dat eeuwen geleden ook geweest moet zijn.

MAISON the FAUX tekent voor het ontwerp van Fashion for God. Deze studio is gespecialiseerd in performance art, mode- en kostuumontwerp en decor- en interieurontwerp en streeft ernaar werk te creëren dat de perfecte synergie vindt tussen vele creatieve kunsten. MAISON the FAUX werkt voor gerenommeerde klanten zoals Club Guy en Down the Rabbit Hole Festival. Ook zijn ze met hun performances te zien op Amsterdam Fashion Week, Tokyo Fashion Week, Los Angeles Fashion Week en New York Fashion Week.