Fashion for God 12. Femke Lockefeer

Fashion for God

Tentoonstelling

Deze sfeervolle kleurrijke tentoonstelling gaat alweer de laatste dagen in. Een ideaal uitje voor deze donkere dagen. Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door zalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Ontdek het bijzondere verhaal achter deze kostbare gewaden waarin vrouwen de hoofdrol spelen.

Wanneer
14 okt 2023 - 21 jan 2024
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

'Opzienbarende expositie met wufte bloemmotieven'

NRC - beoordeling met de maximale 5 ballen

Fashion for God in 2 minuten

Alles uit de kast

Ga mee terug naar de Republiek van de zeventiende en achttiende eeuw. Na de Reformatie mogen katholieken niet meer in het openbaar samenkomen. Achter de gesloten deuren van schuilkerken trekken ze alles uit de kast om toch hun geloof uit te dragen.

De voorgangers droegen ‘fashion for god’; dé manier om in tijden van verdrukking toch de eigen identiteit uit te stralen. De allermooiste exemplaren schitteren op deze langverwachte tentoonstelling. Het meeste te zien zonder glas, een unieke kans om deze kunstwerken tot in detail te bewonderen.

Van baljurk naar kerkgewaad

Wat doet een baljurk uit het Victoria & Albert Museum naast een koorkap gedragen in een schuilkerk?

Ontdek de bijzondere route van baljurk naar kerkgewaad in de achttiende-eeuwse barok. Een tijd waarin de Republiek een grote welvaart kende en de kasten van rijke vrome vrouwen volhingen met kleurrijke gebloemde Franse, Engelse en Chinese modestoffen. En wat te doen met zo'n gedragen baljurk? Die schonken deze dames aan de kerk, zodat er kerkgewaden van konden worden gemaakt. En zo kon het zomaar gebeuren dat de kostbare stoffen op het altaar belandden en de dienst werd voorgedragen in een roze gebloemde koorkap.

Grande finale

De tentoonstelling eindigt met een grande finale in een heuse hemelse balzaal. In deze oogverblindende zaal maken de allermooiste exemplaren gemaakt van damesjurken nog één keer furore.

Via het spectaculaire ontwerp van MAISON the FAUX - een catwalk met spiegels - zijn de kleurrijke gewaden in volle glorie te bewonderen. Een betoverende ervaring, zoals dat eeuwen geleden ook geweest moet zijn. Een lust voor het oog!

Aanvullende activiteiten

  • Bij de tentoonstelling is een prachtige veelkleurige catalogus verschenen
  • Het is goed om te weten dat het licht gedempt is op de tentoonstelling, en dat er geen audiotour en geen tekstboekje zijn. Dit zodat je vooral goed kunt kijken en genieten!
  • Wat betreft toegankelijkheid: de tentoonstelling bevindt zich op de eerste etage van ons kloostergebouw en is uiteraard goed te bezoeken met rolstoelen. Om de zalen te bereiken kom je langs twee trappenhuizen waarbij je ook de twee liften kunt gebruiken.

MBO programma bij de tentoonstelling

'Fashionable' onderwijs

Genieten én leren! Met speciaal ontwikkeld MBO-lesmateriaal kun je in de tentoonstelling smullen van al het moois en tegelijkertijd opdrachten maken die relevant zijn voor je (mode-)opleiding.

In Fashion for God ontdek je hoe het maken, dragen en schenken van kleding houvast biedt voor de identiteit van mensen die zich onderdrukt voelen. Maar ook hoe vindingrijk de makers waren, op welke manieren ze gebruik maakten van trends uit de middeleeuwen en eigentijdse kleding verwerkten tot nieuwe gewaden.


Praktische info

Wil je met een groep of individueel langskomen voor het onderwijsprogramma? Meld je dan aan via Groepsbezoek@catharijneconvent.nl. Voor studenten is het bezoek gratis, vooraf aanmelden is wel noodzakelijk.


Analysekaarten en opdrachtbladen

Het lesmateriaal is ontwikkeld door het Centraal Museum, Amsterdam Museum en Modemuze i.s.m. het mbo-mode onderwijs.

De analysekaarten geven we uit in het museum. Geef bij je reservering aan dat je hier gebruik van wilt maken, dan leggen wij ze alvast klaar. De bijbehorende opdrachtbladen kun je hier downloaden:

Opdrachtblad: Teken je eigen variatie

Opdrachtblad: Collectiestukken vergelijken

 

Ministerie van OCW

 

Logo VriendenLoterij

 

Mondriaan Fonds

 

Van Baaren Stichting

 

Logo KF Hein Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Ministerie van OCW

 

Logo VriendenLoterij

 

Mondriaan Fonds

 

Van Baaren Stichting

 

Logo KF Hein Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent