Fashion for God. Detail Marco Sweering 1

Fashion for God

Tentoonstelling

Het schittert vanaf 14 oktober tijdens Fashion for God! Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door balzalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Exclusief gemaakt én hergebruikt om te stralen op het altaar in de periode van de Nederlandse schuilkerken.

Al eeuwenlang met zorg bewaard, en kwalitatief nog steeds van de allerhoogste klasse. Dit belooft wat!

Wanneer
14 okt 2023 - 21 jan 2024
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

Alles uit de kast

Ga mee terug naar de Republiek van de zeventiende en achttiende eeuw. Na de Reformatie mogen katholieken niet meer in het openbaar samenkomen. Achter de gesloten deuren van schuilkerken trekken ze alles uit de kast om toch hun geloof uit te dragen.

Rijkversierde kerkelijke gewaden worden uitingen van stil verzet, maar ook van de eigen agenda van de vrouwelijke makers. De voorgangers droegen ‘fashion for god’; dé manier om in tijden van verdrukking toch de eigen identiteit uit te stralen. Na uitvoerig onderzoek kan het museum het fascinerende verhaal vertellen dat schuilgaat achter deze unieke kunstwerken. Een verhaal met vrouwen in een bepalende rol; als makers én als schenkers.

Van baljurk naar kerkgewaad

Wat doet een baljurk uit het Victoria & Albert Museum naast een koorkap gedragen in een schuilkerk?

Ontdek de bijzondere route van baljurk naar kerkgewaad in de achttiende-eeuwse barok. Een tijd waarin de Republiek een grote welvaart kende en de kasten van rijke vrome vrouwen volhingen met kleurrijke gebloemde Franse, Engelse en Chinese modestoffen. En wat te doen met zo'n gedragen baljurk? Die schonken ze aan de kerk zodat er kerkgewaden van konden worden gemaakt. En zo kon het zomaar gebeuren dat de kostbare stoffen op het altaar belandden en de dienst werd voorgedragen in een roze koorkap.

Grand finale

De prachtige voorbeelden van de barokke japonnen zijn telkens te zien in combinatie met een koorkap gemaakt van vrijwel dezelfde stof. De tentoonstelling eindigt met een grande finale in een heuse hemelse balzaal, waar de allermooiste exemplaren gemaakt van damesjurken nog één keer furore maken en in volle glorie te bewonderen zijn. Een betoverende ervaring, zoals dat eeuwen geleden ook geweest moet zijn.

MAISON the FAUX tekent voor het ontwerp van Fashion for God. Deze studio is gespecialiseerd in performance art, mode- en kostuumontwerp en decor- en interieurontwerp en streeft ernaar werk te creëren dat de perfecte synergie vindt tussen vele creatieve kunsten.

Goed te weten:

  • Er komt ook een catalogus uit bij de tentoonstelling
  • En natuurlijk komt er ook een veelzijdig randprogramma, zoals u van ons gewend bent
  • Je kunt alvast een rondleiding boeken! Mail ons op groepsbezoek@catharijneconvent.nl
  • Heel graag tot ziens!