Gouden Engel

Altijd te zien

Altijd te zien

Geniet in Museum Catharijneconvent van unieke middeleeuwse meesterwerken, de schitterende schatkamer en zeventiende-eeuwse schilderkunst. Het museum is gevestigd in een eeuwenoud klooster in het middeleeuwse hart van Utrecht. Komt u langs?

Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
Bezoekersinformatie

Museum in eeuwenoud klooster

Het gebouw van Museum Catharijneconvent is één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland.

De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster en in de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het kreeg zelfs de titel Stads-en Academisch Ziekenhuis Utrecht en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Wie vandaag de dag door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring. De tijd lijkt in de sfeervolle gangen stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.

Uit Rembrandt en de Gouden Eeuw

Rembrandt en de Gouden Eeuw

In de permanente expositie Rembrandt en de Gouden Eeuw presenteren we de zestiende- en zeventiende-eeuwse topstukken uit onze unieke collectie bijbelschilderkunst.

Historieschilderkunst stond in de Gouden Eeuw hoog aangeschreven. Hierbij hoorden thema’s uit de Bijbel en de mythologie. Het centrale punt in de tentoonstelling is De doop van de man uit Ethiopië van Rembrandt van Rijn. Het werk is omringd door schilderijen van zijn leerlingen en navolgers.

Middeleeuwse meesterwerken

In de middeleeuwen waren kunst en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verhalen uit de Bijbel en de heiligenlevens vormden een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars

In ons museum kunt u genieten van een van de belangrijkste middeleeuwse collecties in Nederland. Bewonder het wereldberoemde Middelrijns altaarstuk, prachtige heiligenbeelden en middeleeuwse handschriften of het reusachtige beeld van Christoffel.

Bewonder de fonkelende schatkamer

Het schittert en fonkelt in de schatkamer van het museum. Kom kijken naar gouden kelken, zilveren schalen, rijkversierde reliekhouders en gewaden en andere schitterende voorwerpen van zowel katholieke als protestantse herkomst. De mysterieus verlichte schatkamer bevat de pracht en praal uit de indrukwekkende collectie religieuze voorwerpen van het museum. De kostbare en vaak met parels en edelstenen versierde voorwerpen dateren van de negende tot en met de twintigste eeuw.

Uit de vaste tentoonstelling

Kom meer te weten over het Christendom in Nederland

Utrechtse topstukken

Utrecht was in de late middeleeuwen een belangrijk cultureel en economisch centrum en de belangrijkste bisschopsstad van de Nederlanden. Een ideale voedingsbodem voor een rijke productie van schilderijen, beeldhouwwerken, boeken en kleding voor geestelijken. Bewonder ze in het museum!


Christendom in Nederland

Kerken, kloosters, humanisme, hervorming en verzuiling. Religie heeft onze moderne maatschappij in hoge mate beïnvloed. In de kloostergangen van het museum vertellen we het verhaal van het christendom in Nederland.

Bezoek Feest! Weet wat je viert

Wie weet nog waarom we Pinksteren vieren? En wat vieren we eigenlijk met carnaval, Pasen en het Suikerfeest? Waarom wordt er met traditionele feesten altijd hetzelfde gegeten? En welke heilige gaat er schuil achter onze voornaam? Op de familietentoonstelling Feest! Weet wat je viert ontdek je alles over de feestdagen.

Plan uw bezoek