Gouden Engel

Altijd te zien

Vaste collectie

Geniet in Museum Catharijneconvent van unieke middeleeuwse meesterwerken en de schitterende schatkamer, of ontdek samen met uw kinderen of kleinkinderen het verhaal achter de feestdagen. Het museum is gevestigd in een eeuwenoud klooster in het middeleeuwse hart van Utrecht. Komt u langs?

Reserveren voor de vaste collectie en de tentoonstellingen is niet verplicht. Om te zorgen voor spreiding van de bezoekers is het wel een optie en op die manier bent u zeker van een plek. U betaalt uw tickets aan de kassa in het museum.

Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Middeleeuwse meesterwerken

In de middeleeuwen waren kunst en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verhalen uit de Bijbel en de heiligenlevens vormden een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars

In ons museum kunt u genieten van een van de belangrijkste middeleeuwse collecties in Nederland. Bewonder het wereldberoemde Middelrijns altaarstuk, Ecce Homo, prachtige heiligenbeelden en middeleeuwse handschriften of het reusachtige beeld van Christoffel.

Museum in eeuwenoud klooster

Het gebouw van Museum Catharijneconvent is één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland.

De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster en in de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het kreeg zelfs de titel Stads-en Academisch Ziekenhuis Utrecht en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Wie vandaag de dag door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring. De tijd lijkt in de sfeervolle gangen stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.

Bewonder de fonkelende schatkamer

Het schittert en fonkelt in de schatkamer van het museum.

Kom kijken naar gouden kelken, zilveren schalen, rijkversierde reliekhouders en gewaden en andere schitterende voorwerpen van zowel katholieke als protestantse herkomst. De mysterieus verlichte schatkamer bevat de pracht en praal uit de indrukwekkende collectie religieuze voorwerpen van het museum. De kostbare en vaak met parels en edelstenen versierde voorwerpen dateren van de negende tot en met de twintigste eeuw.

Kom meer te weten over het Christendom in Nederland

Utrecht was in de late middeleeuwen een belangrijk cultureel en economisch centrum en de belangrijkste bisschopsstad van de Nederlanden. Een ideale voedingsbodem voor een rijke productie van schilderijen, beeldhouwwerken, boeken en kleding voor geestelijken. Bewonder ze in het museum!

Kerken, kloosters, humanisme, hervorming en verzuiling. Religie heeft onze moderne maatschappij in hoge mate beïnvloed. In de kloostergangen van het museum vertellen we het verhaal van het christendom in Nederland.

Uit de vaste tentoonstelling

Sprekende objecten: een audiotour langs zes voorwerpen

Achter ieder voorwerp in het museum gaan veel onbesproken verhalen schuil. Sommige zijn niet te zien of te horen, andere worden niet herkend of onderkend. In de vaste opstelling van het museum zijn bij zes voorwerpen nieuwe verhalen en gezichtspunten te beluisteren, ingesproken door museummedewerkers.
Door hen te laten vertellen over hun vragen en observaties, maken we gedachtevorming, nieuwe inzichten maar ook pijnlijke momenten en beslissingen zichtbaar. We doen hiermee verslag van onderzoek naar voorwerpen en hun verhalen die letterlijk en figuurlijk niet gehoord worden of afbeeldingen/voorstellingen die naar de huidige maatstaven misschien niet horen.

Wat is er te beluisteren?
U ontmoet tijdens de tour onder andere directeur Marieke van Schijndel die haar vragen deelt bij het schilderijtje met de afbeelding van Christus (Lentulusbrief). Rianneke van der Houwen vertelt over het leven van Jacob Capitein, een voormalig tot slaaf gemaakte, die na zijn studie Theologie in Leiden, als predikant teruggaat naar Fort Elmina (Afrika). De laatste stop is bij het thema Geloof en gezag. Conservator Lieke Wijnia vraagt zich af of we de missieprentjes en zendingsspaarbusjes met in onze ogen racistisch taalgebruik nog kunnen laten zien.

U krijgt de audiotour gratis mee bij de kassa.

Plan uw bezoek

Feest! Weet wat je viert

De familietentoonstelling Feest! Weet wat je viert is een leuk en leerzaam uitje voor kinderen, ouders/verzorgers en grootouders.

Welk feest vind jij het leukst? Je verjaardag of Kerstmis? Waarom krijgen we cadeautjes met Sinterklaas en eten we zoetigheden met het Ramadanfeest? Ga op ontdekkingstocht en test je kennis over de feestdagen.

Bijzonder! Bekijk de maquette van de Tempelberg / Haram al-Sharif

Sinds 2021 is Museum Catharijneconvent een bijzonder object rijker: een negentiende-eeuws model van de Tempelberg Haram al-Sharif in Jeruzalem. De Tempelberg Haram al-Sharif in Jeruzalem is voor christenen, joden en moslims een belangrijke heilige plaats.

Tegenwoordig is het model in Museum Catharijneconvent het enige dat nog in Europa te bezichtigen is, de andere drie overgebleven modellen bevinden zich in Jeruzalem. Het prachtige voorwerp met minuscuul uitgewerkte details is te zien in de tentoonstelling Feest! Weet wat je viert.

Project Beeldvormen ‘40-’45

Het scholenproject Beeldvormen ‘40-’45, een samenwerking van de Stichting Beeldvormen, MOB Vormgeving & Educatie, Bevrijdingsfestival Utrecht en Museum Catharijneconvent richt zich op het beeldend vertalen van de boodschap achter het jaarthema rondom 4 en 5 mei. Ca. 300 leerlingen en studenten van de deelnemende scholen hebben prachtige kunstwerken gemaakt. Een vakjury heeft uit alle inzendingen de beste werken gekozen. Een grote selectie van de kunstwerken wordt tentoongesteld op Bevrijdingsfestival Utrecht en de winnende kunstwerken krijgen niet alleen een prijs, maar ook een eigen plekje in Museum Catharijneconvent!