Gouden Engel

Altijd te zien

Altijd te zien

Geniet in Museum Catharijneconvent van unieke middeleeuwse meesterwerken en de schitterende schatkamer, of ontdek samen met uw kinderen of kleinkinderen het verhaal achter de feestdagen. Het museum is gevestigd in een eeuwenoud klooster in het middeleeuwse hart van Utrecht. Komt u langs?

Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Middeleeuwse meesterwerken

In de middeleeuwen waren kunst en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verhalen uit de Bijbel en de heiligenlevens vormden een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars

In ons museum kunt u genieten van een van de belangrijkste middeleeuwse collecties in Nederland. Bewonder het wereldberoemde Middelrijns altaarstuk, Ecce Homo, prachtige heiligenbeelden en middeleeuwse handschriften of het reusachtige beeld van Christoffel.

Museum in eeuwenoud klooster

Het gebouw van Museum Catharijneconvent is één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland.

De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster en in de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het kreeg zelfs de titel Stads-en Academisch Ziekenhuis Utrecht en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Wie vandaag de dag door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring. De tijd lijkt in de sfeervolle gangen stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.

Bewonder de fonkelende schatkamer

Het schittert en fonkelt in de schatkamer van het museum. Kom kijken naar gouden kelken, zilveren schalen, rijkversierde reliekhouders en gewaden en andere schitterende voorwerpen van zowel katholieke als protestantse herkomst. De mysterieus verlichte schatkamer bevat de pracht en praal uit de indrukwekkende collectie religieuze voorwerpen van het museum. De kostbare en vaak met parels en edelstenen versierde voorwerpen dateren van de negende tot en met de twintigste eeuw.

Uit de vaste tentoonstelling

Kom meer te weten over het Christendom in Nederland

Utrechtse topstukken

Utrecht was in de late middeleeuwen een belangrijk cultureel en economisch centrum en de belangrijkste bisschopsstad van de Nederlanden. Een ideale voedingsbodem voor een rijke productie van schilderijen, beeldhouwwerken, boeken en kleding voor geestelijken. Bewonder ze in het museum!


Christendom in Nederland

Kerken, kloosters, humanisme, hervorming en verzuiling. Religie heeft onze moderne maatschappij in hoge mate beïnvloed. In de kloostergangen van het museum vertellen we het verhaal van het christendom in Nederland.

Feest! Weet wat je viert

De familietentoonstelling Feest! Weet wat je viert is een leuk en leerzaam uitje voor kinderen, ouders en grootouders. Welk feest vind jij het leukst? Je verjaardag of Kerstmis? Waarom krijgen we cadeautjes met Sinterklaas en eten we zoetigheden met het Suikerfeest? Ga op ontdekkingstocht en test je kennis over de feestdagen.

Speciaal voor de herfstvakantie zijn er spannende speurtochten met een herfstig tintje. Kinderen van 4-6 jaar gaan op zoek naar dieren op de kunstwerken, 6-9 jarigen beleven de herfst en ontwerpen een eigen lampion en voor de 9-12 jarigen is er een heuse griezelspeurtocht. De speurtochten zijn gratis verkrijgbaar bij de kassa.

Nieuw!

Bekijk de maquette van de Tempelberg / Haram al-Sharif

Vanaf juni is de presentatie van Museum Catharijneconvent een bijzonder object rijker, namelijk een negentiende-eeuws model van de Tempelberg Haram al-Sharif in Jeruzalem. De Tempelberg Haram al-Sharif in Jeruzalem is voor christenen, joden en moslims een belangrijke heilige plaats.

Tegenwoordig is het model in Museum Catharijneconvent het enige dat nog in Europa te bezichtigen is, de andere drie overgebleven modellen bevinden zich in Jeruzalem. Het prachtige voorwerp met minuscuul uitgewerkte details is te zien op de tentoonstelling Feest! Weet wat je viert.

Plan uw bezoek