Blog Lieke, blauwe Madonna hoofd

Blauwe Madonna

Een favoriet uit onze collectie! Volgens conservator Lieke Wijnia is dat de Blauwe Madonna.

De keuze van de conservator

Aan het woord: Lieke Wijnia

Lieke Wijnia is sinds begin 2019 werkzaam in Museum Catharijneconvent als conservator. Haar specialisme is katholieke collecties tussen de 17e en 21e eeuw. Op dit moment bereidt ze een grote tentoonstelling voor over Maria Magdalena. Deze staat gepland voor opening in februari 2021. Graag vertelt ze u meer over haar persoonlijke favoriete objecten uit onze collectie. Met in dit artikel: Blauwe Madonna. Jacques Frenken, ca. 1965.

Vier Madonna's

Ik kan er naar blijven kijken, deze diepblauwe Madonna van kunstenaar Jacques Frenken (1929).

Of eigenlijk zijn het vier Madonna’s, die in een ingenieus beeldspel zijn gecombineerd. Jacques Frenken maakte dit beeld in reactie op het Tweede Vaticaans Concilie, waarin besloten werd dat de katholieke kerk zich moest moderniseren.

De mis, bijvoorbeeld, werd niet langer in Latijn gehouden, maar in het Nederlands. Ook moesten de kerkinterieurs gemoderniseerd. Zo werden vele negentiende-eeuwse Neogotische beelden als kitsch bestempeld en weggehaald.

Frenken gebruikte zulke verwijderde heiligenbeelden voor zijn kunst. Hij verzaagde en beschilderde ze tot nieuwe composities.

Waar sommigen geschokt waren door het feit dat Frenken oorspronkelijke heiligenbeelden verzaagde, was het juist zijn bedoeling om een nieuwe vorm van religieuze kunst te maken. In zijn ogen, konden deze beelden een plek krijgen in de nieuwe kerkinterieurs.

Het ritme in de compositie, het herhalende en tegelijkertijd de kleine verschillen tussen de Maria-beelden: dit sculptuur heeft op mij een zeer rustgevende uitwerking.

Noem ’t het Droste-effect of een Maria-inception, ik vind het betoverend!