Gereformeerde Gemeente

Bij ons in de Biblebelt

Tentoonstelling

Tip: de tentoonstelling is erg populair en het kan daarom druk zijn. Wij adviseren u daarom om aan het begin of het eind van de dag te komen.

Ga deze zomer mee op reis naar de Nederlandse Biblebelt, een gebied waar veel orthodoxe christenen wonen. De Bijbel wordt er vaak letterlijk genomen. Onlangs nog leidde de Nashville-verklaring tot veel commotie.

Wie zijn de mensen van de Biblebelt, wat zijn hun dilemma’s en waar komen hun opvattingen vandaan? Kom naar de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt (7 juli t/m 22 september) en ontdek het deel van Nederland waar de ideeën van de jaren zestig weinig vat op hebben gekregen. Nooit eerder kwam u zo dichtbij de belevingswereld van deze orthodox christelijke groep.

Wanneer
7 jul - 22 sep 2019
Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Bezoekersinformatie

Op verzoek van een aantal reformatorische kunstenaars zitten enkele kunstwerken op zondag achter een gordijn. Het grootste deel van de tentoonstelling is op zondag wel te bezichtigen.

Video Bij ons in de Biblebelt

Zaterdag/zondag, mevrouw Blankensteijn-Moree

Refo's

De Biblebelt loopt dwars door Nederland, van Zeeland tot Overijssel. In deze strook wonen veel bevindelijk gereformeerden, ook wel ‘refo’s’ genoemd

Zondag is er een echte rustdag, vrouwen dragen er vaak een rok en in de huiskamers is meestal geen tv maar een orgel te vinden. Mensen trouwen er doorgaans jong, gezinnen zijn er vaak groter dan gemiddeld, en de vaccinatiegraad is er laag.

Ook op andere gebieden maken Biblebelt-bewoners vaak net andere keuzes dan de rest van Nederland: er is een eigen cultuur met een eigen politieke partij (de SGP) die aan invloed wint, eigen scholen, studentenverenigingen, media, zorg, vakanties en winkels.

Wie zijn de mensen van de Biblebelt? Wat zijn hun opvattingen en waar komen hun ideeën vandaan?

Orthodoxie en dagelijks leven

De tentoonstelling Biblebelt geeft een beeld van de leefwereld en de geschiedenis van de bevindelijk gereformeerden.

Bij ons in de Biblebelt toont ook de worstelingen van de bewoners. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met het internet en maatschappelijke ontwikkelingen als homo-emancipatie? Hoe is het om je uit de bevindelijk gereformeerde groep los te maken. En kun je als getrouwde vrouw werken? Aan de hand van films, interviews, objecten uit het dagelijks leven, de geschriften waarop de orthodoxe levensstijl is gebaseerd, maar ook fotografie en kunst is het mogelijk de hedendaagse Biblebelt-bewoner te ontmoeten. Een uitgelezen kans om deze unieke en diverse groep te leren kennen.

Uitgebreid activiteitenprogramma

Bezoek een van de vele activiteiten bij de tentoonstelling zoals een interview met Jan Siebelink en een lezing door Franca Treur of vooraanstaande wetenschappers. Wat zijn de geschreven en ongeschreven kledingregels op de Biblebelt? En belangrijker nog: hoe weet je of je naar de hemel gaat? Vanaf 14 juli is er bovendien iedere zondag een gratis concert in de kloostertuin. Komt u luisteren?

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Maatschappij van Welstand

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Maatschappij van Welstand