Vrouwen in de kerk

Bij ons in de Biblebelt

Tentoonstelling

Ga deze zomer mee op reis naar de Nederlandse Biblebelt, een gebied waar veel orthodoxe christenen wonen. De Bijbel wordt er letterlijk genomen. Onlangs nog leidde de Nashville-verklaring tot veel commotie.

Wie zijn de mensen van de Biblebelt, wat zijn hun dilemma’s en waar komen hun opvattingen vandaan? Kom naar de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt (7 juli t/m 22 september) en ontdek het deel van Nederland waar de ideeën van de jaren zestig weinig vat op hebben gekregen. Nooit eerder kwam u zo dichtbij de belevingswereld van deze orthodox christelijke groep.

Wanneer
7 jul - 22 sep
Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Bezoekersinformatie

Refo's

De Biblebelt loopt dwars door Nederland, van Zeeland tot Overijssel. In deze strook wonen veel bevindelijk gereformeerden, ook wel ‘refo’s’ genoemd

Zondag is er een echte rustdag, vrouwen dragen er vaak een rok en in de huiskamers is meestal geen tv maar een orgel te vinden. Mensen trouwen er doorgaans jong, gezinnen zijn er vaak groter dan gemiddeld, en de vaccinatiegraad is er laag. Ook op andere gebieden maken Biblebelt-bewoners vaak net andere keuzes dan de rest van Nederland: er is een eigen cultuur met een eigen politieke partij (de SGP) die aan invloed wint, eigen scholen, studentenverenigingen, media, zorg, vakanties en winkels.

Orthodoxie en dagelijks leven

De tentoonstelling Biblebelt geeft een beeld van de leefwereld en de geschiedenis van de bevindelijk gereformeerden.

Bij ons in de Biblebelt toont ook de worstelingen van de bewoners. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met het internet en maatschappelijke ontwikkelingen als homo-emancipatie? Hoe is het om je uit de bevindelijk gereformeerde groep los te maken. En kun je als getrouwde vrouw werken? Aan de hand van films, interviews, objecten uit het dagelijks leven, de geschriften waarop de orthodoxe levensstijl is gebaseerd, maar ook fotografie en kunst is het mogelijk de hedendaagse Biblebelt-bewoner te ontmoeten. Een uitgelezen kans om deze unieke en diverse groep te leren kennen.

Uitgebreid activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling komt een uitgebreid activiteitenprogramma met instaprondleidingen, concerten en lezingen over de Biblebelt door sociologen en historici.