Gereformeerde Gemeente

Bij ons in de Biblebelt

Tentoonstelling

Deze zomer kon u mee op reis naar de Nederlandse Biblebelt, een gebied waar veel orthodoxe christenen wonen. De Bijbel wordt er vaak letterlijk genomen. Onlangs nog leidde de Nashville-verklaring tot veel commotie.

Wie zijn de mensen van de Biblebelt, wat zijn hun dilemma’s en waar komen hun opvattingen vandaan? In de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt (7 juli t/m 22 september) ontdekte u het deel van Nederland waar de ideeën van de jaren zestig weinig vat op hebben gekregen. Nooit eerder kwam u zo dichtbij de belevingswereld van deze orthodox christelijke groep.

Wanneer
7 jul 2019 - 22 sep 2019
Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
Utrecht

Op verzoek van een aantal reformatorische kunstenaars zaten enkele kunstwerken op zondag achter een gordijn. Het grootste deel van de tentoonstelling was op zondag wel te bezichtigen.

Video Bij ons in de Biblebelt

Zaterdag/zondag, mevrouw Blankensteijn-Moree

Refo's

De Biblebelt loopt dwars door Nederland, van Zeeland tot Overijssel. In deze strook wonen veel bevindelijk gereformeerden, ook wel ‘refo’s’ genoemd

Zondag is er een echte rustdag, vrouwen dragen er vaak een rok en in de huiskamers is meestal geen tv maar een orgel te vinden. Mensen trouwen er doorgaans jong, gezinnen zijn er vaak groter dan gemiddeld, en de vaccinatiegraad is er laag.

Ook op andere gebieden maken Biblebelt-bewoners vaak net andere keuzes dan de rest van Nederland: er is een eigen cultuur met een eigen politieke partij (de SGP) die aan invloed wint, eigen scholen, studentenverenigingen, media, zorg, vakanties en winkels.

Wie zijn de mensen van de Biblebelt? Wat zijn hun opvattingen en waar komen hun ideeën vandaan?

Orthodoxie en dagelijks leven

De tentoonstelling Biblebelt gaf een beeld van de leefwereld en de geschiedenis van de bevindelijk gereformeerden.

Bij ons in de Biblebelt toonde ook de worstelingen van de bewoners. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met het internet en maatschappelijke ontwikkelingen als homo-emancipatie? Hoe is het om je uit de bevindelijk gereformeerde groep los te maken. En kun je als getrouwde vrouw werken? Aan de hand van films, interviews, objecten uit het dagelijks leven, de geschriften waarop de orthodoxe levensstijl is gebaseerd, maar ook fotografie en kunst was het mogelijk de hedendaagse Biblebelt-bewoner te ontmoeten. Een uitgelezen kans om deze unieke en diverse groep te leren kennen.

Uitgebreid activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling waren veel activiteiten zoals een interview met Jan Siebelink en een lezing door Franca Treur en vooraanstaande wetenschappers. Wat zijn de geschreven en ongeschreven kledingregels op de Biblebelt? En belangrijker nog: hoe weet je of je naar de hemel gaat?

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Maatschappij van Welstand

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Maatschappij van Welstand