Jongen in liturgisch gewaad

Van God los? De onstuimige jaren zestig

Tentoonstelling

Welkom in de onstuimige jaren zestig. Een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin van deze periode was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog allesoverheersend. Grote gezinnen waren normaal, gemengd trouwen was taboe en boodschappen deed men bij winkeliers van de eigen zuil. Toch ontstonden er barsten.

Vrouwen gingen massaal aan de pil, heiligen werden overboord gegooid en homoseksualiteit werd voorzichtig bespreekbaar. Dompel je vanaf februari 2022 onder in een roerig tijdperk dat misschien ver weg lijkt, maar doorwerkt tot op de dag van vandaag. Raakte Nederland van God los?

Van God los? is de eerste tentoonstelling ooit over de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig.

Wanneer
5 feb - 5 jun 2022
Waar
Museum Catharijneconvent

Video

TV-dominees en opzwepende bijeenkomsten

In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens waren de veranderingen zo tumultueus. Zo werd Nederland van het braafste jongetje van de klas zelfs het 'enfant terrible' van de katholieke kerk. Dit alles onder grote belangstelling van de internationale pers. Maar wie denkt dat religie in dit onstuimige decennium met een sneltreinvaart uit Nederland verdween, heeft het mis.

De jaren zestig waren namelijk ook de tijd van invloedrijke tv-dominees, religieuze bestsellers, beatmissen, zenboeddhisme, opzwepende evangelische bijeenkomsten en experimentele kerkbouw. Zelfs Provo ‘s bediende zich van christelijke taal en ook de Reformistische zuil kwam in deze periode op. Nederland was veel religieuzer dan vaak wordt gedacht!

Progressieven in de kerk, slopers aan het werk.

InVan God los? toont het museum de hand van fotografie, muziek, kunst, radio- en tv-fragmenten een wereld waarin het geloof en de traditionele invulling daarvan ter discussie werden gesteld. De eeuwenoude hechte band tussen het instituut kerk en het geloof bleek niet langer vanzelfsprekend. In de tentoonstelling komen zowel de ludieke en vernieuwende geluiden van deze periode (denk aan Gerard Reve en Godfried Bomans ) als de conservatieve tegenbewegingen aan bod. De bekendste anti-progressieve slogan uit die tijd is misschien wel ‘progressieven in de kerk, slopers aan het werk’.

Podcastserie en lezingen

Bij de tentoonstelling komt een verdiepende podcastserie Van God los? De podcast met ooggetuigen van de jaren zestig. Hoe was het bijvoorbeeld om in die periode uit te komen voor je geaardheid? En hoe was het voor mensen die juist niets hadden met de progressieve tijdgeest?

Ook komt er een uitgebreid randprogramma met Oek de Jong, Freek de Jonge, James Kennedy, Geert Buelens, Tanja Kootte, Daniela Hooghiemstra en vele anderen. Houd onze website in de gaten voor de actuele informatie.