Ode aan Antwerpen 2

Ode aan Antwerpen

Tentoonstelling

In de oogverblindende tentoonstelling Ode aan Antwerpen. Het geheim van de Hollandse meesters. ontdekten bezoekers aan de hand van ruim tachtig Vlaamse en Hollandse topstukken uit de zestiende en zeventiende eeuw de grote invloed van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst. Deze ode was de hoogste tijd, want zonder de religieuze en economische vluchtelingen uit Antwerpen was de bloei van de Hollandse schilderkunst er zelfs niet geweest.

Grote meesters als Joachim Patinir, Maerten de Vos, Frans Floris, Frans Hals, Rubens, Jordaens en Rembrandt nemen je mee in dit turbulente verhaal. Nooit eerder is er zo’n grote en veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp georganiseerd. En wie kan je beter meevoeren naar het Antwerpen van de zestiende eeuw dan de bekroonde Vlaamse schrijver en meesterverteller Jeroen Olyslaegers? In de tentoonstelling vertelt hij je meer over enkele van zijn favoriete stukken.

Wanneer
14 mei 2023 - 17 sep 2023
Waar
Museum Catharijneconvent

Video Ode aan Antwerpen

Ontdek de grote invloed van Vlaamse meesters op de Hollandse schilderkunst

Ode aan Antwerpen biedt een prachtig zicht op de ongekende bloei die de schilderkunst in de zestiende en zeventiende eeuw heeft gekend’

De Morgen

Godsdienstvrijheid

Ode aan Antwerpen toont de immense invloed van de gevluchte Antwerpenaren op de kunst en de kunstmarkt in de Republiek. De tentoonstelling brengt niet alleen de roerige geschiedenis van een van de meest gewaardeerde kunststromingen ter wereld in beeld, maar geeft ook een interessante inkijk in de blijvende artistieke wisselwerking tussen de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden. Dit aan de hand van veel grote en kleurrijke doeken en panelen waarvan een aanzienlijk deel voor het eerst in Nederland te zien is. Een feest voor het oog!

Van Antwerpen naar Amsterdam

In de zestiende eeuw was Antwerpen dé belangrijkste handelsmetropool van West-Europa. Mede daardoor ontwikkelde de stad zich tot het centrum van de kunst en kunsthandel. De schoonheid en kwaliteit van de Antwerpse kunst was ongeëvenaard en de artistieke invloed reikte tot ver buiten de landsgrenzen. Voor het eerst ontstond er een vrije kunstmarkt en er ontwikkelden zich nieuwe genres. Religieuze en politieke onrust in de tweede helft van de zestiende eeuw veroorzaakte een kantelmoment.

In 1585 kwam het met de Val van Antwerpen tot een definitieve scheiding tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden. Het Zuiden bleef katholiek en in Spaanse handen. Het Noorden werd protestants. Doordat de Spanjaarden de rivier de Schelde kwijtraakten als belangrijkste handelsroute verloor Antwerpen zijn economische toppositie. Dit alles resulteerde in een massale uittocht van vooral protestantse kunstenaars en kooplieden naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Amsterdam werd het nieuwe Antwerpen. De kunst en economie kwamen er in de zeventiende eeuw tot volle bloei.

Topstukken uit nationale en internationale collecties

Bijna de helft van de getoonde kunst is afkomstig uit de collectie van The Phoebus Foundation in Antwerpen. Zonder deze bruikleengever was het niet mogelijk geweest om deze tentoonstelling te maken. De overige werken komen uit collectie van Museum Catharijneconvent en van vooraanstaande bruikleengevers als het Mauritshuis, het Rijksmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen van het Snijders&Rockoxhuis.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook de rijk geillustreerde publicatieVan Antwerpen naar Amsterdam. Schilderkunst uit de zestiende en zeventiende eeuw, uitgegeven door Hannibal Books en onder redactie van conservator dr. Micha Leeflang. Deze is te koop in de boekhandel en in de museumwinkel van Museum Catharijneconvent

Lezingen en activiteiten

Bij Ode aan Antwerpen is een uitgebreid programma met lezingen door o.a. bestseller auteurs Michael Pye en Jeroen Olyslagers, historici, kunsthistorici en schrijvers. Ook zijn er teken- en schildercursussen, stadswandelingen en is er een samenwerking met de Vrije Academie en ILFU. Alle activiteiten zijn te vinden en te reserveren via onze agenda.

Voortgezet onderwijs

Het is ook mogelijk om Ode aan Antwerpen te bezoeken met de klas. Onze museumdocenten leiden je graag rond door deze tijdelijke tentoonstelling die veel relevante onderwerpen voor het VO bevat. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een schoolbezoek? Neem dan contact op met onze afdeling Groepsbezoek via onderwijs@catharijneconvent.nl of bel via 030 - 2313835.

 

Phoebus foundation

 

Ministerie van OCW

 

Logo VriendenLoterij

 

Van Baaren Stichting

 

Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

zabawasZW.JPG

 

Vlaamse vertegenwoordiging in Nederland

 

Gravin van Bylandt Stichting

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Vrienden van Museum Catharijneconvent

 

Phoebus foundation

 

Ministerie van OCW

 

Logo VriendenLoterij

 

Van Baaren Stichting

 

Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

zabawasZW.JPG

 

Vlaamse vertegenwoordiging in Nederland

 

Gravin van Bylandt Stichting

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Vrienden van Museum Catharijneconvent