Ode aan Antwerpen

Ode aan Antwerpen

Tentoonstelling

Kom dit voorjaar naar de duizelingwekkende tentoonstelling Ode aan Antwerpen. Aan de hand van 80 topstukken van Vlaamse en Hollandse meesters laten we zien dat de bloei van de zeventiende-eeuwse Hollandse schilderkunst er niet was geweest zonder het zestiende-eeuwse Antwerpen.

Religieuze vluchtelingen die vanuit deze metropool naar het noorden trokken, speelden hierin de hoofdrol. Nooit eerder is er zo’n grote en veelomvattende tentoonstelling over dit onderwerp georganiseerd.

Wanneer
12 mei 2023 - 17 sep 2023
Waar
Museum Catharijneconvent

Godsdienstvrijheid

Middels tachtig sleutelwerken uit internationale collecties maakt de bezoeker kennis met de Antwerpse wegbereiders van de ontwikkeling van de schilderkunst in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden én hun Nederlandse opvolgers. Ook is er veel aandacht voor de dynamiek tussen de kunst en de kunstmarkt in Noord en Zuid. In de tentoonstelling is het werk te zien van grote meesters als Joos van Cleve, Pieter Aertsen, Maerten de Vos, Frans Floris, Frans Hals, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck, Jacob Jordaens, Jan Steen en Rembrandt van Rijn. Het gaat veelal om grote panelen die voor het eerst in Nederland te zien zij

Behalve de kunst en de kunstenaars zelf, staat ook de woelige geschiedenis die tot de Hollandse bloeitijd leidde staat centraal. De val van Antwerpen in 1585 resulteerde in een massale uittocht van Antwerpenaren naar het noorden.
Aan de hand van persoonlijke verhalen maak je kennis met dit verhaal van talentvolle en goed opgeleide kunstenaars en kooplieden die in het noorden godsdienstvrijheid en nieuwe handelsmogelijkheden zochten. Ze troffen er schilders en opdrachtgevers die door de kosmopolitische Antwerpse nieuwkomers diepgaand beïnvloed werden.

Ontek hoe Vlaamse en Brabantse meesters Nederland groot hebben gemaakt

 

Ministerie van OCW

 

Logo VriendenLoterij

 

Phoebus foundation

 

Ministerie van OCW

 

Logo VriendenLoterij

 

Phoebus foundation