Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen (detail)

North & South

Tentoonstelling

Na jaren van voorbereiding is het zover: de tentoonstelling North & South. Zowel in het uiterste noorden als in het uiterste zuiden van Europa blijken nog middeleeuwse kunstwerken van topkwaliteit bewaard gebleven. Een unicum, omdat deze kunst in het midden van Europa de tand des tijds niet doorstaan heeft.

Het gaat om spectaculaire en zeldzame altaardecoraties uit de twaalfde tot veertiende eeuw. De meeste werken hebben het land nog nooit verlaten vanwege hun kwetsbaarheid. Ze mogen vanwege de tentoonstelling eenmalig vanuit Noorwegen en Catalonië op reis naar Utrecht. Een 'must see' dit najaar!

Wanneer
25 okt 2019 - 26 jan 2020
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Bezoekersinformatie

Gescheiden door de bergen

Dat deze topstukken uit de hoge Middeleeuwen nog in een verrassend goede staat zijn, danken ze aan hun ligging achter de bergen.

Gescheiden door de Pyreneeën in het zuiden en de fjorden in het noorden zijn ze in al hun rijkdom bewaard gebleven, vaak in kleine en afgelegen dorpskerken. In het midden van Europa hebben deze werken de gevolgen van onder andere beeldenstormen en oorlogen niet doorstaan. De collecties uit Noord en Zuid tonen ondanks hun mijlenverre afstand verrassend veel overeenkomsten. Dit duidt op een enorme mobiliteit van culturele objecten en ideeën in die tijd. Voor het eerst wordt deze onverwachte en onbekende rijkdom bij elkaar gebracht in het centrum van Europa.

Reis mee van Noord naar Zuid en ontdek dat er in heel West-Europa sprake was van een religieuze en culturele eenheid

North & South: de eerste indruk!

Prestigieus project

North & South is het resultaat van een langlopend onderzoek en internationale samenwerking.

Museum Catharijneconvent dankt haar partners in dit prestigieuze project: Museu Episcopal Vic (Catalonië, Spanje), Universitetsmuseet i Bergen (Noorwegen), Historisk museum (University of Oslo, Noorwegen) en Nidaros Cathedral in Trondheim (Noorwegen). Ook gaat veel dank uit naar de Ambassades en toeristenbureau's van zowel Noorwegen en Spanje.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie. Ook komt er een uitgebreid activiteitenprogramma, met rondleidingen, excursies en diverse lezingen. Groepsbezoeken, rondleidingen en inleidingen kunnen nu al gereserveerd worden via rondleidingen@catharijneconvent.nl. Tot en met 30 september krijgt u €10,- vroegboekkorting!

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Van Baaren Stichting

 

Mondriaan Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Van Baaren Stichting

 

Mondriaan Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent