Altaarfrontaal Trondheim Noordwegen (detail)

North & South

Tentoonstelling

Het is bijna zover: North & South! Vanuit het uiterste noorden en zuiden van Europa komen middeleeuwse kunstwerken van topkwaliteit naar Utrecht. Een unicum, omdat deze kunst (1100-1350) in het midden van Europa verloren gegaan is. En wat helemaal geweldig is: ondanks hun mijlenverre afstand lijken de topstukken enorm veel op elkaar!

Het gaat om spectaculaire en zeldzame kunst uit de twaalfde tot veertiende eeuw. De meeste werken hebben het land nog nooit verlaten vanwege hun kwetsbaarheid. Wat zijn we trots dat ze eenmalig vanuit Noorwegen en Catalonië (Spanje) op reis mogen naar Utrecht. Een 'must see' dit najaar!

Wanneer
25 okt 2019 - 26 jan 2020
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Bezoekersinformatie

Beschermd door de bergen

Dat deze topstukken uit de hoge Middeleeuwen nog in een verrassend goede staat zijn, danken ze aan hun ligging achter de bergen.

Beschermd door de Pyreneeën in het zuiden en de fjorden in het noorden bleven deze kunstwerken in al hun rijkdom bewaard, vaak in kleine en afgelegen dorpskerken. In het midden van Europa is het helaas anders gelopen. Daar hebben ze de gevolgen van onder andere beeldenstormen en oorlogen niet overleefd. Hoe bijzonder is het dat een aantal van deze 'overlevers' nu naar Utrecht mag reizen!

En wat het verhaal nog specialer maakt: de topstukken uit Noord en Zuid tonen ondanks meer dan 3000 kilometer afstand verrassend veel overeenkomsten. Hoe kunnen ze zo enorm veel op elkaar lijken? U hoort en ziet het op de tentoonstelling!

Reis mee en ontdek dat Maria er in Noord en Zuid exact hetzelfde uitzag!

Bekijk alvast de teaser:

Prestigieus project

North & South is het resultaat van een langlopend onderzoek en internationale samenwerking.

Museum Catharijneconvent dankt haar partners in dit prestigieuze project: Museu Episcopal Vic (Catalonië, Spanje), Universitetsmuseet i Bergen (Noorwegen), Historisk museum (University of Oslo, Noorwegen) en Nidaros Cathedral in Trondheim (Noorwegen). Ook gaat veel dank uit naar de Ambassades en toeristenbureau's van zowel Noorwegen en Spanje.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie. Neem ook een kijkje tussen het uitgebreide activiteitenprogramma, met rondleidingen, excursies en diverse lezingen.

Groepsbezoeken, rondleidingen en inleidingen kunnen gereserveerd worden via rondleidingen@catharijneconvent.nl. Heel graag tot ziens bij North & South!

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Van Baaren Stichting

 

Mondriaan Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

zabawasZW.JPG

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Van Baaren Stichting

 

Mondriaan Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

zabawasZW.JPG