North & South slotzaal @mikebink

North & South

Tentoonstelling

*Deze tentoonstelling is voorbij*

Zowel in het uiterste noorden als in het uiterste zuiden van Europa blijken nog unieke middeleeuwse kunstwerken bewaard gebleven. De zeldzame kunstwerken uit Catalonië en Noorwegen waren eenmalig te zien in Nederland. De tentoonstelling reist door naar Museu Episcopal in Vic (Catalonië, Spanje).

U stond oog in oog met spectaculaire en zeldzame kunst uit de twaalfde tot veertiende eeuw. Een unicum, omdat deze kunst (1100-1350) in het midden van Europa verloren gegaan is. De meeste werken hadden het land nog nooit verlaten vanwege hun kwetsbaarheid. Wat zijn we trots dat ze eenmalig vanuit Noorwegen en Catalonië (Spanje) naar Utrecht mochten komen. En wat helemaal geweldig is: ondanks hun mijlenverre afstand lijken de topstukken enorm veel op elkaar!

Wanneer
25 okt 2019 - 26 jan 2020
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

Beschermd door de bergen

Dat deze topstukken uit de hoge Middeleeuwen nog in een verrassend goede staat zijn, danken ze aan hun ligging achter de bergen.

Beschermd door de Pyreneeën in het zuiden en de fjorden in het noorden bleven deze kunstwerken in al hun rijkdom bewaard, vaak in kleine en afgelegen dorpskerken. In het midden van Europa is het helaas anders gelopen. Daar hebben ze de gevolgen van onder andere beeldenstormen en oorlogen niet overleefd. Hoe bijzonder is het dat een aantal van deze 'overlevers' nu naar Utrecht mag reizen!

En wat het verhaal nog specialer maakt: de topstukken uit Noord en Zuid tonen ondanks meer dan 3000 kilometer afstand verrassend veel overeenkomsten. Hoe kunnen ze zo enorm veel op elkaar lijken? U hoorde en zag het op de tentoonstelling!

Reis mee en ontdek dat Maria er in Noord en Zuid exact hetzelfde uitzag!

Lovende reacties

De reacties op de tentoonstelling waren lovend! Lees hier de recensies in de Volkskrant, NRC, Groene Amsterdammer, Parool en Telegraaf.

Volkskrant: ‘Het is beslist opzienbarend: in Utrecht ontsluit men in één klap een weinig bekende, zeg gerust volstrekt onbekende, kunstuiting. De samenstellers hebben alles uit de kast gehaald om de objecten in te bedden in een soepele narratief. Broodnodige context wordt geboden. En de introductiefilm lijkt gemaakt door Michael Bay himself'.

En een greep uit het gastenboek: inspirerend, magnifiek, interessant, schitterend, heel bijzonder, prachtig, zeer geraakt, zinvol, oase in de tijd, geweldig, zeer boeiend, ongelofelijk mooi, indrukwekkend, een verademing in de drukke wereld, wondermooi. Daar zijn we natuurlijk trots op!

Beschermd door de Pyreneeën in het zuiden en de fjorden in het noorden bleven de kunstwerken bewaard

En ga alvast mee met de virtuele rondleiding!

Prestigieus project

'North & South is het resultaat van een langlopend onderzoek en internationale samenwerking'

Museum Catharijneconvent dankt haar partners in dit prestigieuze project: Hoofdpartner Museu Episcopal Vic (Catalonië, Spanje), en de projectpartners Universitetsmuseet i Bergen (Noorwegen), Historisk museum (University of Oslo, Noorwegen) en Nidaros Cathedral in Trondheim (Noorwegen). Ook gaat veel dank uit naar de Ambassades en toeristenbureau's van zowel Noorwegen en Spanje.

Publicatie North & South

Dit rijkgeïllustreerde boek bij de tentoonstelling laat zien dat heel West-Europa in de middeleeuwen putte uit een gedeeld arsenaal van geloofsvoorstellingen, overtuigingen, uitdrukkingsvormen en symbolen.

Volkskrant: 'Een interessante en – zeldzaamheid – begeesterd geschreven catalogus’.

North & South. Middeleeuwse kunst uit Noorwegen en Catalonië (1100-1350). Auteurs: Marc Sureda, Justin Kroesen en Micha Leeflang (W Books 2019). In samenwerking met Museum Catharijneconvent, Universitetsmuseet Bergen en Museo Episcopal Vic.

Bekijk alvast de verdiepingsfilm over de conservatoren (deze draait ook op de tentoonstelling)

Bekijk alvast de verdiepingsfilm over het Olav-frontaal (deze draait ook op de tentoonstelling)

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Van Baaren Stichting

 

Mondriaan Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

zabawasZW.JPG

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Van Baaren Stichting

 

Mondriaan Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

zabawasZW.JPG