Van God los?

Van God los? De onstuimige jaren zestig

Tentoonstelling

Welkom in de onstuimige jaren zestig. Een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin van deze periode was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog allesoverheersend. Grote gezinnen waren normaal, gemengd trouwen was taboe en boodschappen deed men bij winkeliers van de eigen zuil. Toch ontstonden er barsten.

Vrouwen gingen massaal aan de pil, heiligen werden overboord gegooid en homoseksualiteit werd voorzichtig bespreekbaar. Dompel je onder in een roerig tijdperk dat misschien ver weg lijkt, maar doorwerkt tot op de dag van vandaag. Raakte Nederland van God los?

De tentoonstelling is helaas niet meer te bezoeken. Maar hoor en leer alles over deze turbulente tijden in de speciale Van God Los podcast!

Wanneer
19 feb 2022 - 28 aug 2022
Waar
Museum Catharijneconvent

Video

TV-dominees en opzwepende bijeenkomsten

In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens waren de veranderingen zo tumultueus. Zo werd Nederland van het braafste jongetje van de klas zelfs het 'enfant terrible' van de katholieke kerk. Dit alles onder grote belangstelling van de internationale pers. Ook binnen de protestantse kerk gebeurde er veel. Maar wie denkt dat religie in dit onstuimige decennium met een sneltreinvaart uit Nederland verdween, heeft het mis.

De jaren zestig waren namelijk ook de tijd van invloedrijke tv-dominees, religieuze bestsellers, beatmissen, zenboeddhisme, opzwepende evangelische bijeenkomsten en experimentele kerkbouw. Zelfs Provo ‘s bediende zich van christelijke taal en ook de reformatorische zuil kwam in deze periode op. Nederland was veel religieuzer dan vaak wordt gedacht!

Progressieven in de kerk, slopers aan het werk.

InVan God los? toont het museum de hand van fotografie, muziek, kunst, radio- en tv-fragmenten een wereld waarin het geloof en de traditionele invulling daarvan ter discussie werden gesteld. De eeuwenoude hechte band tussen het instituut kerk en het geloof bleek niet langer vanzelfsprekend. In de tentoonstelling komen zowel de ludieke en vernieuwende geluiden van deze periode (denk aan Gerard Reve en Godfried Bomans ) als de conservatieve tegenbewegingen aan bod. De bekendste anti-progressieve slogan uit die tijd is misschien wel ‘progressieven in de kerk, slopers aan het werk’.

Podcastserie Van God los?

Beluister nu de verdiepende podcastserie Van God los? Met mensen die de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig ieder op hun eigen manier hebben meegemaakt. De wilde jaren zeventig stonden om de hoek, maar de jaren vijftig waren nog niet precies voorbij..

#1 Radicaal?

Hoe radicaal waren de jaren zestig eigenlijk? In deze aflevering spreekt redacteur Maarten Westerveen met Joy van der Werf, een kloosterzuster die in de jaren vijftig naar eigen zeggen 'net iets strikter was dan de rest', maar in de jaren zestig een flinke zwaai naar links maakte. Ook hoor je C.S.L. Janse, die de eerste hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad zou worden. De derde spreker is Hans Schravesande, een brave orthodoxe student die actief werd in de Derde Wereldbeweging en zelfs een grote menigte toe ging spreken.

#2 Emancipatie achter de voordeur

Een 18-jarige gereformeerde jongen die moest trouwen omdat hij zijn vriendin zwanger had gemaakt, een huisvrouw die stiekem ging studeren en een ambitieuze biologe die bij toeval achter haar geaardheid kwam. In deze aflevering spreekt Maarten Westerveen met Siet Delhaas, Dirk Koens en Gea Zijlstra die de jaren zestig allemaal op hun eigen manier beleefden.

#3 Revolutie in het oudste instituut van Nederland

In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens waren de veranderingen zo tumultueus. Zo werd Nederland van het braafste jongetje van de klas zelfs het enfant terrible van de katholieke kerk. In deze derde aflevering spreekt Maarten Westerveen met mensen die de veranderingen binnen de katholieke kerk meemaakten. De een als organisator van de eerste beatmis, de andere door als kloosterzuster een relatie te beginnen en de derde door mee te bewegen met de tijdgeest, maar wel binnen de muren van het instituut. Met: Joy van der Werf, Wijbe Fransen en Ton van Erp.


Van God los? De podcast is een productie van Studio Popcorn in opdracht van Museum Catharijneconvent.

Lezingen en activiteiten

Er is een uitgebreid randprogramma bij Van God Los? Met Oek de Jong, Freek de Jonge, Tanja Kootte, Daniela Hooghiemstra en vele anderen. De lezingen worden steeds aangevuld en zijn hier te vinden.


Talkshow

Onze vader was priester. Over kinderen van uitgetreden priesters en de onstuimige jaren zestig.

Kom zaterdagochtend 23 april naar deze bijzondere bijeenkomst in TivoliVredenburg. Iedereen is welkom! De vele priesteruittredingen in de jaren zestig staan symbool voor de snelle veranderingen in de katholieke kerk in deze deze periode. Veel uitgetreden priesters trouwden, kregen kinderen en vonden een nieuwe plek in de maatschappij. Maar hoe gingen ze met hun verleden om en wat gaven ze door aan hun kinderen die nu veertigers, vijftigers en zestigers zijn? Wat delen deze kinderen? Kijk hier voor meer informatie.

 

Logo VriendenLoterij

 

Van Baaren Stichting

 

Ministerie van OCW

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Vrienden van Museum Catharijneconvent

 

Logo Pastoe

 

Logo Spectrum

 

Logo VriendenLoterij

 

Van Baaren Stichting

 

Ministerie van OCW

 

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Vrienden van Museum Catharijneconvent

 

Logo Pastoe

 

Logo Spectrum