Op vrijdag 13 juni 2025 organiseert Museum Catharijneconvent samen met het Centre for Religion and Heritage (Rijksuniversiteit Groningen) een symposium in het kader van de tentoonstelling Tussen hemel en oorlog.
In een veelzijdig dagprogramma kunnen geïnteresseerden zich verdiepen in de relatie tussen religie, spiritualiteit en moderne kunst. Ook de link met het nu wordt gelegd, onder meer via hedendaagse kunst.
- Wanneer
- Vrijdag 13 juni 2025
- Waar
- Auditorium Museum Catharijneconvent, Utrecht
Praktische informatie
- Datum: vrijdag 13 juni 2025.
- Tijd: van 9:30 - 17:00 uur.
- Locatie: Auditorium Museum Catharijneconvent
- Prijs: deelname kost €25,- inclusief catering (lunch en borrel); de toegang voor studenten is €15,-.
- Aanmelden: een ticket reserveren is binnenkort mogelijk, u kunt nu alvast uw interesse kenbaar maken door een mail te sturen naar symposium@catharijneconvent.nl. We sturen de aanmeldlink zodra de tickets beschikbaar zijn.
Religie en spiritualiteit in moderne én hedendaagse kunst
In lezingen en presentaties gaan onderzoekers en kunstenaars dieper in op de kunst uit het interbellum, een tijd die gekenmerkt werd door contrasten. Hoe zien we die sterke tegenstellingen terug in de diverse kunststijlen en ideologische ontwikkelingen? Hoe verhield beeldende kunst zich tot (snel veranderende) religieuze waarden en ideeën?
Ook is er aandacht voor de relatie met onze huidige tijd. Inmiddels 100 jaar verder zien we duidelijke parallellen: in de maatschappelijke context én in hedendaagse kunst, waarin spiritualiteit nog steeds een onmiskenbaar grote rol speelt. Kunnen spanningen en contrasten uit het verleden ons helpen om huidige ontwikkelingen in een ander licht te zien? Welke rol spelen kunst en religie daarin? Die thema’s staan centraal bij het symposium ‘Kunst en religie in tijden van crisis’.
Sprekers zijn onder meer: prof. dr. Kocku von Stuckrad (hoogleraar Religious Studies aan Rijksuniversiteit Groningen), Maite Karssenberg (schrijver en historicus), Anne Jesuina de Andrade (interdisciplinair kunstenaar) en dr. Lieke Wijnia (hoofd Onderzoek & Collecties bij Stedelijk Museum Schiedam).
