Zaalfoto met schaduw bij Stoffers werken

Lezingen & activiteiten

Bij onze tentoonstellingen bieden we diverse activiteiten aan, te vinden in onderstaande agenda. Deelname is bijna altijd gratis; reserveren is wel noodzakelijk.

Hieronder zijn alle activiteiten te vinden bij de tentoonstelling 'Tussen hemel en oorlog', te zien t/m 15 juni. Wacht niet te lang met reserveren, want veel activiteiten zijn al bijna volgeboekt!

  • Symposium Kunst en religie in tijden van crisis - Symposium

    Vrijdag 13 juni 2025

    Op vrijdag 13 juni 2025 organiseert Museum Catharijneconvent samen met het Centre for Religion and Heritage (Rijksuniversiteit Groningen) een symposium in het kader van de tentoonstelling Tussen hemel en oorlog.

    Lees meer
  • Lezing Joodse kunstenaars tijdens het interbellum

    Donderdag 22 mei van 14:00-15:00 uur

    Wat was de rol van Joodse kunstenaars tijdens het interbellum? Aan het begin van de 20e eeuw konden Joodse kunstenaars weer volwaardig deelnemen aan de kunstwereld, met nieuwe stijlen als Art Nouveau, Art Deco en de Amsterdamse School. Toch hing de dreiging van het nationaalsocialisme in de lucht. U hoort er meer over in de lezing van Lisa de Goffau.

    Lees meer
  • Rondleiding Rondleiding: bijzondere werken uitgelicht

    27 mei & 10 juni om 14:00

    Kunsthistorica Korine Hazelzet neemt u op 27 mei en 10 juni mee langs de mooiste kunst uit de tentoonstelling Tussen hemel en oorlog en het verhaal achter deze werken. In iedere bijeenkomst staan vier bijzondere werken en hun makers centraal.

    Lees meer
  • Lezing De Westerse fascinatie voor Azië in de 20e eeuw

    Zaterdag 31 mei van 14:00-15:00 uur

    Aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw lieten veel Westerse kunstenaars, schrijvers en denkers zich inspireren door Azië. Dit werd gevoed door romantische ideeën over geheimen achter de Himalaya en mystieke meesters die toegang hadden tot verborgen kennis. Paul van der Velde duikt in de invloed van het Theosofisch Genootschap, met name de rol van Helena Blavatsky, en de fascinatie voor Aziatische esoterie. Hoe beïnvloedde dit de kunst van Roerich, de literatuur van Couperus en het beeld van Azië in het Westen?

    Lees meer
  • Lezing Art Deco: toegepaste kunst uit het interbellum

    Dinsdag 3 juni van 14:00-15:00

    Robert van Rhijn, verzamelaar en oprichter van het MUTEK Museum, neemt ons mee op reis door de wereld van Art Deco en design uit het interbellum. In deze lezing verkent hij de culturele en historische betekenis van deze iconische stijl, die architectuur, meubels, toegepaste kunst en design in de vroege 20e eeuw beïnvloedde. De lezing sluit perfect aan bij de missie van het MUTEK Museum, dat in 2025 opent in de voormalige wachtkamer van station Haarlem.

    Lees meer
  • Activiteit Instaprondleidingen Tussen hemel en oorlog

    Campagnebeeld Tussen hemel en oorlog - staand
    Diverse data van 13:30-14:30 uur

    Tijdens de gratis instaprondleidingen voor Tussen hemel en oorlog kun je genieten van indrukwekkende modernistische werken uit het interbellum. Kunst uit een tijd vol tegenstellingen: van de naweeën van de Eerste Wereldoorlog en de dreiging van nieuwe ingrijpende conflicten tot utopisch dromen over een betere tijd. Een ervaren gids vertelt u alles over de tentoonstelling. Een ideale manier om meer te weten te komen over de getoonde werken.

    Lees meer
  • Activiteit Wandeling architectuur in het Interbellum

    Diverse data van 14.00 -15.30 uur

    In het kader van onze tentoonstelling organiseert Gilde Utrecht een reeks wandelingen langs de architectuur uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. De wandeling sluit aan bij de kunststromingen die bij de tentoonstelling in Museum Catharijneconvent te zien zijn. De prijs per persoon is € 8,- met U-pas en t/m 12 jaar € 4,-

    Lees meer
  • Lezing Echo's van het interbellum

    Vrijdag 13 juni van 14:00-15:00

    De kunstwerken in de tentoonstelling ‘Tussen hemel en oorlog’ zijn onlosmakelijk verbonden met de onrustige tijd tussen de twee grote wereldoorlogen. In hoeverre zijn kunstwerken uit het interbellum los te zien van die tijd, en zeggen ze misschien ook iets over ons heden? Catrien Schreuder kijkt in haar lezing met de blik van nu naar de kunst uit het interbellum.

    Lees meer
  • Rondleiding met gesprek Dialoogtafel over christendom en winti

    14 juni 14.00 uur - 16.00 uur

    Kom 14 juni naar de dialoogtafel met een inleiding door Dr. Duncan Wielzen, theoloog en pastoraal werker bij Bisdom Rotterdam. Hij reflecteert op de historische relatie tussen christendom en winti, en de doorwerking daarvan onder nazaten van tot slaafgemaakten.

    Lees meer
  • Lezing Mode tijdens het Interbellum

    Zaterdag 14 juni van 14:00-15:00

    Birthe Weijkamp onderzoekt de grote modeveranderingen van het interbellum, die hun oorsprong vonden in de werkende vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De mode bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 20, maar werd deels ingedamd en gestagneerd door de onzekere jaren 30 en de Tweede Wereldoorlog. In haar verhaal plaatst ze de iconische charlestonjurk in de bredere context van deze ingrijpende veranderingen.

    Lees meer
  • Rondleidingen Instaprondleiding Keti Koti

    14 en 28 juni op meerdere tijden

    Sluit aan bij een instaprondleiding in het kader van 1 juli, de viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij. Samen met rondleider Iris Plessius ga je langs een aantal objecten uit de collectie die aansluiten bij deze bijzondere dag. Onder andere het portet van Tula, dat aan de eregalerij is toegevoegd. Aanmelden kan bij de kassa op de dag zelf.

    Lees meer
  • Lezing MCC x Vrije Academie: lezing

    5 april | 1 juni | 11 maart | 22 mei

    De Vrije Academie organiseert een lezing bij onze tentoonstelling waar we u graag op attenderen!Ontdek hoe kunstenaars als Kandinsky, von Werefkin en Toorop reageerden op de maatschappelijke onrust van de jaren ’20 en ’30, en hoe spiritualiteit een centrale rol speelde in stromingen als het expressionisme en surrealisme.

    Lees meer
  • Lezing Uitverkoren. Hoe Nederland aan zijn zelfbeeld komt

    Zondag 15 juni van 14:00-15:00

    Vrij, tolerant, verlicht en gematigd. Al sinds de zeventiende eeuw zien Nederlanders zichzelf deze positieve kwalificaties toe. Te gast zijn Saskia Pieterse en Janneke Stegeman. Zij publiceerden onlangs het boek Uitverkoren, waarin ze dat positieve zelfbeeld op de snijtafel leggen. Waar komt het vandaan, en vooral: hoe valt het te rijmen met vier eeuwen koloniale overheersing?

    Lees meer
  • Activiteit Wandeling De Gemeenschap

    Zondag 15 juni en 22 juni van 11:00-13:00

    Minstens dertig adressen in de stad Utrecht hebben in de jaren 1925-1941 ooit iets met het tijdschrift en de uitgeverij De Gemeenschap te maken gehad. Met verhalen daarover zal cultuurhistoricus Niels Bokhove wandelen langs een selectie van met name woningen, ateliers en kantoren, gewijd aan de literatuur, de beeldende kust en de architectuur. Want De Gemeenschap was nadrukkelijk aan die drie disciplines gewijd.

    Lees meer