Getijdenboek

Online lesmateriaal

Lesmateriaal voor thuis of op school

Met deze werkbladen kunnen leerlingen zelf aan de slag met diverse onderwerpen die tijdens een bezoek aan ons museum of in de les aan bod komen. Ook vind je onderstaand een aantal filmpjes die gebruikt kunnen worden om een van de onderwerpen te introduceren of toe te lichten.

Maria Magdalena en beeldvorming

Werkblad vmbo, havo, vwo
Hoe zie jij Maria Magdalena? En hoe zie jij jezelf? In deze opdracht ga je aan de slag met beeldvorming. Je ontdekt hoe beeldvorming werkt en hoe dit verandert aan de hand van verbeeldingen van Maria Magdalena door de eeuwen heen.

Dieren en geloof

Werkblad vmbo, havo, vwo onderbouw
In Museum Catharijneconvent staan regelmatig dieren op kunstwerken afgebeeld. Dieren spelen namelijk een belangrijke rol binnen het geloof. Welke rol is dat? En welke rol spelen dieren in jouw leven?

Luther en de Reformatie

Werkblad havo, vwo bovenbouw
Door middel van vragen en creatieve opdrachten maak je kennis met Maarten Luther, iemand die eeuwen geleden streed voor verandering. Wat waren zijn grootste dilemma’s en uitdagingen? En waar zou jij zélf vandaag tegen in opstand komen?

Tijd

Werkblad vmbo bovenbouw, havo/vwo onderbouw
Er bestaan verschillende soorten tijd. De letterlijke tijd zoals de klok die aangeeft, maar ook de tijd zoals je die ervaart. De tijd kent veel invalshoeken die ook voor kunstenaars regelmatig als inspiratiebron dienen.

Middeleeuwse manuscripten

Infoblad en werkblad havo/vwo bovenbouw
Museum Catharijneconvent heeft een grote collectie middeleeuwse manuscripten. Zoals bijvoorbeeld het Breviarium van Beatrijs van Assendelft, een meisje dat aan het einde van de 15de eeuw naar een klooster ging. Wat is een breviarium en door wie en hoe is het gemaakt?

Update een kunstwerk

Werkblad vmbo
Hoe zou dit schilderij eruitzien als het nu was gemaakt? Wat zou nu anders zijn en welke dingen zouden hetzelfde kunnen blijven?

Kijken is een kunst

Werkblad vmbo, havo, vwo
Op kunstwerken is vaak veel te zien. Vooral als je er even de tijd voor neemt. Met dit werkblad leer je kunst te analyseren en te beschrijven.

Corona en de pest

Werkblad geschikt voor alle leerjaren
Corona is een pandemie: een wereldwijde verspreiding van een besmettelijke ziekte. Pandemieën zijn helaas van alle tijden. Ook in de middeleeuwen hadden de mensen te maken met een pandemie, de pest.

Identiteit, imago en respect

Werkblad vmbo, havo, vwo
Identiteit, imago en respect. Drie belangrijke woorden die voor iedereen iets anders kunnen betekenen. Wat betekenen deze woorden voor jou? Wie ben jij? Heb jij eigenlijk een alter ego?

Leven in een klooster

Werkblad geschikt voor alle leerjaren
Het gebouw waar Museum Catharijneconvent zit, was vroeger een klooster. Wie leefden er in kloosters en hoe zit dat nu?

Symboliek

Infoblad en werkblad havo, vwo bovenbouw
Dit kostbare borduursel zit boordevol voorwerpen met een bijzondere betekenis. Welke zijn het en wat is hun symboliek?

Museumdocent Aart vertelt over zijn favoriete voorwerp uit de collectie van het museum

Museumdocent Aart ziet zonden op schilderij

Museumdocent Thijs laat een kunstwerk zien dat op een stripverhaal lijkt