Een museum vol kunst en erfgoed: wat zou nou het meeste waard zijn? En waarom? In dit interactieve programma vertrekken we vanuit de nieuwsgierigheid van de leerlingen.
Ze leren voorbij de financiële waarde van kunst te kijken en ontdekken ook andere kaders zoals de artistieke, historische en maatschappelijke waarde. Hoe bepaal je die waarden eigenlijk? En hoe hangt dat samen met wat jij zelf belangrijk vindt?
De rol van kunst en erfgoed
Op een speelse manier maken leerlingen daarbij kennis met de betekenis van musea, waarbij ook een koppeling wordt gemaakt met beroepsoriëntatie. Met welk doel verzamelt en bewaart het museum deze kunstvoorwerpen eigenlijk? Wie maken daarin de belangrijkste keuzes? Waarom is het belangrijk om dit met het publiek te delen en hoe pak je dat aan? Een waardevolle, prikkelende museumles die veel ruimte biedt voor de eigen inbreng van leerlingen.
Praktische informatie
- Duur: 60 minuten excl. ontvangst en afscheid
- Doelgroep: vmbo 3 en 4
- Groepsgrootte: maximaal 15 leerlingen per begeleider, boeken voor meerdere groepen is uiteraard mogelijk
- Kosten: € 55 per 15 leerlingen
- Aansluiting bij curriculum: CKV, Geschiedenis, Godsdienst/Levensbeschouwing, Kunst en cultuur
- Reserveren: via ons online boekingssysteem (zie knop hieronder)
Leerdoelen
- Leerlingen krijgen meer kennis over, en waardering voor, de verschillende functies van cultureel erfgoed.
- Je leert hoe kunst en cultuur op verschillende manieren van waarde kunnen zijn en wordt uitgedaagd na te denken over jouw eigen waardes.
- Leerlingen gebruiken hun zintuigen bij het onderzoeken van de culturele objecten in het museum.
- Leerlingen gebruiken hun verbeelding om de betekenis(sen) van erfgoed in het heden, verleden en toekomst te verkennen.
- Je leert in het programma beroepen kennen die samenhangen met het zorgen voor cultureel erfgoed, zoals conservatoren, beveiliging en registrars.
Aanvullende informatie en contact
Bekijk voor alle informatie over het museumbezoek met de klas deze pagina.
Heb je specifieke vragen of hulp nodig bij het reserveren van de programma's? Neem dan contact op met de afdeling Groepsbezoek via: onderwijs@catharijneconvent.nl of bel via 030-2313835.