Kloostergebouw, Pandhof

Eeuwenoud kelkje

Favorieten uit onze collectie! Volgens Anique de Kruijf, afdelingshoofd erfgoed in kerken en kloosters bij Museum Catharijneconvent hoort het bijna duizend jaar oude kelkje van Bisschop Bernold daar zeker bij.

In dit ene kelkje komen de rijke bisschopsgeschiedenis van Utrecht, een kostbare archiefvondst en een bovennatuurlijke genezing samen

Klein en gedeukt topstuk

Dit kelkje ligt te stralen in onze vaste opstelling, maar bezoekers keuren het vaak geen blik waardig. Begrijpelijk: het is klein, gedeukt en de voet is zwaar beschadigd. En toch is dit een topstuk uit onze collectie.

In dit ene zilveren kelkje komen namelijk de rijke bisschopsgeschiedenis van Utrecht, een kostbare archiefvondst en een bovennatuurlijke genezing samen. Het kelkje behoorde toe aan de befaamde Utrechtse bisschop Bernold (1027-1054).

Kelkje dat een heftige hoest deed verdwijnen

Toen zijn sarcofaag in de Pieterskerk in 1656 geopend werd, vond men daarin onder andere dit kelkje. Het graf werd weer gesloten, maar het kelkje bleef bovengronds. Toen bleek het, uit naam van de heilig verklaarde bisschop Bernold, wonderdadige kracht te bezitten. In het Utrechts Archief wordt een prachtig getuigenis bewaard: Joanna Tibbel leed aan een zeer ernstige hoest. De hoest was zo heftig dat mensen zich afvroegen welk dier dat geluid voortbracht.

Toen Joanna in 1683 hoorde over de wonderkracht van het kelkje bewogen zij en haar biechtvader hemel en aarde om het te mogen gebruiken. Joanna dronk uit het kelkje en binnen een kwartier was haar hoest verdwenen.

Geweldig hoe zo’n onaanzienlijk voorwerp zo’n rijk verhaal vertelt.