Carel Fabritius, Lazarus

De opwekking van Lazarus

Een favoriet uit Allemaal wonderen! Volgens Junior conservator Rianneke van der Houwen is dat De opwekking van Lazarus door Carel Fabritius.

Rianneke van der Houwen

Rianneke van der Houwen, junior conservator en één van de samenstellers van van Allemaal wonderen vertelt u graag meer over haar favoriete werk in deze tentoonstelling: 'De opwekking van Lazarus' van Carel Fabritius.

'Door naar dit levensgrote schilderij te kijken word je zelf als het ware getuige van een wonder. Je staat oog in oog met Lazarus, die overeind komt in zijn graf.'

Fenomenaal schilderij

Volgens de Bijbel lag Lazarus al vier dagen dood in dat graf toen Jezus hem tot leven wekte. Dat moment heeft Carel Fabritius hier fenomenaal geschilderd.

Jezus torent hier als machtige wonderdoener hoog boven het graf uit, de ene hand in zijn zij, de andere geheven. Eindeloos kan ik kijken naar de emoties van de getuigen die zich rond het graf verdringen, want als toeschouwer ben je niet de enige:

Bekijk bijvoorbeeld de man met de tulband die lijkt terug te deinzen met een uitgestrekte hand en een verbaasde frons op het gezicht.

Van de oude vrouw naast hem, zien we niet het hele gezicht, maar het is duidelijk dat ze haar ogen niet van Lazarus kan afhouden. Haar hand heeft ze in een aandoenlijk gebaar op de rand van het graf gelegd .

In de houding en op het gezicht van de man geheel rechts zie ik juist afschuw en ontzetting. En dan dat prachtig belichtte gezicht van het jongentje naast Jezus. Hij heeft een stap naar voren gedaan en buigt zich naar voren om Lazarus beter te kunnen zien.

Geheel links vouwen twee vrouwen gelovig hun handen…zouden dat Lazarus’ zussen Marta en Maria zijn?

Scenes met een dramatische wending

Zeventiende-eeuwse Hollandse schilders als Carel Fabritius kozen voor hun schilderijen graag verhaalscenes waarin zich een dramatische wending of omslag voordoet. Zulke scenes gaven de kunstenaar kans om zo overtuigend mogelijk de reactie en emoties van de personages op die wending weer te geven. Het moment uit het bijbelverhaal waarop Lazarus tot leven wordt gewekt te midden van getuigen bevat al deze ingrediënten. Want hoe zouden de omstanders in het verhaal hebben gereageerd op zo’n buitengewone gebeurtenis?

Naar welke omstander op het schilderij worden uw ogen als eerste getrokken? Welke emoties ziet u in de houding en de uitdrukking van diegene?’