Multizintuiglijke rondleiding bij Ode aan Antwerpen

Toegankelijkheid

Museum Catharijneconvent wil zoveel mogelijk mensen een fijn bezoek kunnen bieden. We houden er daarom op verschillende manieren rekening mee dat iedereen zich welkom voelt.

Heb je naar aanleiding van onderstaande informatie nog aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op via: info@catharijneconvent.nl .

Toegankelijkheid van het gebouw

Het museum is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke functiebeperking. Alle verdiepingen van het museum zijn te bereiken met een lift. Op de begane grond bevindt zich een mindervalidentoilet. Het is wel raadzaam om het museum met een begeleider te bezoeken, onder meer vanwege de deuren tussen de verschillende museumzalen.


Het museum is toegankelijk voor rolstoelen, elektrische rolstoelen en scootmobielen die de maat hebben van een elektrische rolstoel. Het gebruik van grotere scootmobielen is helaas niet mogelijk in verband met nauwe doorgangen. U kunt uw scootmobiel wel bij ons parkeren en vervolgens gebruik maken van één van onze twee rolstoelen (zie kopje hieronder).

Ondersteuning & hulphonden

Blindengeleide- en hulphonden zijn welkom in het museum. Dit geldt niet voor reguliere huisdieren. Verder zijn er in de museumzalen klapstoeltjes te vinden.


Een rolstoel lenen?
Het museum heeft twee rolstoelen ter beschikking. Wilt u in het museum gebruik maken van één van de twee beschikbare rolstoelen? Reserveer deze dan via: info@catharijneconvent.nl of via 030-231 38 35.

Parkeren

Met een Europese gehandicaptenparkeerkaart mag u gratis parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Ter hoogte van Nieuwegracht 46 en Oudegracht 310 vindt u de plekken rondom ons museum.

Ook kunt u gratis parkeren op parkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt. Hiervoor heeft u wel een gehandicaptenparkeervergunning nodig, die u gratis kunt aanvragen (ook als u buiten Utrecht woont).

Let op! U mag niet gratis parkeren in parkeergarages of op parkeerplaatsen gereserveerd voor alleen vergunninghouders.

Meer informatie vindt u op de website van de Gemeente Utrecht.

Multizintuiglijke rondleidingen en prikkelarme programma's

In onze programmering houden we op verschillende manieren rekening met de toegankelijkheid voor specifieke doelgroepen.

Multizintuiglijke rondleidingen
Museum Catharijneconvent biedt rondleidingen aan voor mensen met een visuele beperking. De deelnemers worden door een ervaren museumdocent rondgeleid langs bijzondere werken in onze vaste collectieopstelling. Het maximaal aantal deelnemers is 8 personen. Deze activiteit is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs.

Aanmelden is noodzakelijk via groepsbezoek@catharijneconvent.nl, minimaal drie weken voor de gewenste datum.


Toegankelijkheid Huis van Sinterklaas

Voor het Huis van Sinterklaas werken we samen met Accessibility aan de toegankelijkheid. Ook bieden we prikkelarme rondleidingen aan bij het Huis van Sint. Vanaf eind november zal Sint-Nicolaas weer bij ons in het museum logeren.

Op deze pagina (klik hierop voor de link) is meer informatie te vinden over de toegankelijkheid van dit familieaanbod.


Vrijdag Museumdag in Museum Catharijneconvent
In Utrecht kunnen mensen van verschillende zorglocaties iedere twee weken genieten van een bezoek aan een museum in Utrecht. Het is een ontspannen, maar ook leerzame ochtend. In het museum worden de deelnemers rondgeleid door een museumdocent die ervaring heeft met de doelgroep. Tijdens het bezoek is er veel ruimte voor vragen, verhalen verteld en het ophalen van herinneringen.

Lees meer op de website van Utrecht Museumdag (klik op deze naam voor de link).


Speciaal Onderwijs
Museum Catharijneconvent biedt begeleide museumlessen voor diverse onderwijsniveaus aan. Ook het speciaal onderwijs is van harte welkom voor een bezoek. Hiervoor ontwikkelden we het programma 'Feest je mee?'. Lees hier meer over op onze primair onderwijs-pagina.

Digitale toegankelijkheid

Ook via onze website willen we voor zoveel mogelijk mensen goed bereikbaar zijn. We streven ernaar om digitaal breed toegankelijk te zijn, maar zijn ons ook bewust van de vlakken waarop dat helaas nog niet het geval is.

Waar mogelijk proberen we te voldoen aan de WCAG 2.1 AA richtlijnen; de internationale standaard voor digitale toeganke­lijkheid, opgesteld door W3C. Om verschillende redenen is dat nog niet overal het geval.


Onderdelen waarop de website nog niet voldoet

  • Onze website heeft niet standaard een voorleesfunctie.
  • Niet alle video’s op onze website hebben ondertiteling en/of audiodescriptie.
  • Geluidsfragmenten (vooraf opgenomen zonder beeld) bevatten nog geen transcript.
  • Pdf’s zijn niet standaard toegankelijk gemaakt.