Heilige Corona

Wonderlijke reddingen

Educator Merith Smals vertelt over de beschermheilige tegen plagen en epidemiën: de heilige Corona.

‘Wist u dat er een heilige Corona is en dat ze ook nog eens de beschermheilige tegen plagen en epidemieën is? Zouden de naamgevers van het huidige coronavirus zich hier bewust van zijn geweest?

De heilige Corona

In een basiliek in Noord-Italië worden haar relieken – lichamelijke overblijfselen – bewaard. Helaas heeft de heilige Corona Noord-Italië nog niet veel goeds gebracht in de strijd tegen het virus. Momenteel wordt in de Utrechtse Gerardus Majellakerk de heilige Corona dagelijks aangeroepen in de strijd tegen het coronavirus. Hiervoor gebruikt de parochie een speciaal daarvoor gezegende afbeelding van de heilige.

Het aanroepen van goddelijk hulp is van alle tijden en culturen. In de tentoonstelling Allemaal wonderen is geen object van de heilige Corona te zien, wel heeft het museum een devotieprentje van haar in de collectie. In de tentoonstelling zijn wel kunstwerken en objecten die verschillende wonderbaarlijke reddingen verbeelden opgenomen. Zo heeft de heilige Bavo de stad Haarlem in 1274 gered van de Kennemers die de stad belegerden en werd een Mexicaans gezin in 1918 wonderbaarlijk gered door Maria tijdens de Mexicaanse burgeroorlog. Ook een van de bekendste soefiheiligen in de islam, Abdul Qadir Jilani (1077-1166), heeft wonderbaarlijke reddingen verricht. Toen op een rivier een schip verging, vroeg een vrouw Abdul Qadir Jilani om haar familie te redden. Hij liet het gezonken schip weer verschijnen en alle passagiers bleken ongedeerd.

Het fascineert hoe in tijden van crisis het verlangen naar wonderen en het aanroepen van het goddelijke actueel is. Mensen zoeken houvast en kracht. De feestdag van de heilige Corona is 14 mei. Wie weet zijn we tegen die tijd wel al ver in de bestrijding van het coronavirus.