Sinterklaas aan de telefoon

Toegankelijkheid Huis van Sint

We willen zoveel mogelijk mensen laten genieten van een bezoek aan Sint's tijdelijke huis in ons museum.

Je leest hier meer over de mogelijkheden om het Huis van Sinterklaas te bezoeken met een visuele beperking of via een prikkelarme rondleiding.

Een multizintuiglijke ervaring

Het Huis van Sint bezoeken met een visuele beperking

Samen met stichting Bartimeus werkt Museum Catharijneconvent sinds twee jaar aan het nog toegankelijker maken van het Huis van Sinterklaas voor alle leerlingen en families die graag op bezoek willen komen. We houden hier rekening mee in de ruimtelijke inrichting en vormgeving van het project, en bij de voorbereidingen voor de rondleiding door het Huis.

Om de ervaring ook voor personen met een visuele beperking zo optimaal mogelijk te maken zorgen we voor:

 • Een speciaal getrainde rondleider die beeldend vertelt en daardoor de legendes van Sint-Nicolaas op verschillende manieren tot leven brengt.
 • We nemen extra de tijd voor uitleg over wat er gaat komen, bijvoorbeeld bij het verplaatsen naar een volgende ruimte.
 • Een multizintuiglijke ervaring: naast horen ook veel aandacht voor voelen en ruiken.
 • Tijd en rust tijdens het verplaatsen binnen ons museum (waarbij indien nodig gebruik gemaakt kan worden van de lift).
 • Voldoende kleurcontrasten in de aankleding.


Je kunt via de gewone weg tickets reserveren. In het opmerkingenveld kun je vervolgens aangeven dat er een of meerdere bezoekers met een visuele beperking komen. Je kunt hier ook aangeven of we met specifieke zaken rekening dienen te houden.

Mocht je ergens over twijfelen, aarzel dan niet om het ons te vragen via: huisvansinterklaas@catharijneconvent.nl (of via de button hieronder).

Prikkelarme rondleidingen (volgeboekt)

Aangeboden op dinsdag 5 december

Sinterklaas ontmoeten is natuurlijk heel spannend! Zeker als een uitstapje maken voor jouw (klein)kind sowieso al een intensieve ervaring is. Naast de toegankelijkheid voor bezoekers met een visuele beperking bieden we daarom op 5 december twee keer een rondleiding aan die prikkelarm is ingericht. Deze rondleiding is speciaal voor kinderen die een omgeving met weinig prikkels nodig hebben.

Het is inmiddels helaas niet meer mogelijk om hiervoor te reserveren.

Wat kun je verwachten?

De rondleiding duurt een uur. We lopen door het museum met een kleine groep, op een moment dat het museum verder bijna leeg is. Het museum houdt extra rekening met rolstoelgebruikers (we doen dit voor al ons aanbod, maar houden er bij deze rondleiding specifiek rekening mee).

Ook is de rondleider specifiek getraind voor deze doelgroep. We zorgen ervoor dat het bezoek een zintuiglijke ervaring wordt, dus naast kennismaken met kunst en luisteren naar de legendes van Sint-Nicolaas, zullen we o.a. ook ruiken en voelen. Omdat Sinterklaas ontmoeten natuurlijk sowieso al spannend is, wordt de rest van het programma zo rustig mogelijk ingericht, volgens de uitleg die we vooraf geven.

Bij deze rondleiding wordt het volgende aangeboden:

 • Er is een aparte ruimte beschikbaar om na je bezoek bij te komen of je tussendoor terug te trekken als dat nodig is.
 • Een kleine groep bezoekers (maximaal 6 kinderen)
 • We starten met een uitleg over wat er gaat komen en bereiden de groep steeds voor op de overgang naar de volgende ruimte
 • Meer rust en ruimte tijdens de rondleiding
 • Stilteruimte beschikbaar voor en na afloop van het programma
 • De rondleider past zich aan op de behoefte van de kinderen (of begeleiders) op dat moment
 • Geluids- en lichteffecten worden gedimd of uitgezet