header_hoog_ABM_m936_2.jpg

Tentoonstelling

Relieken

12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Relieken

Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze aanbeden en reizen mensen er duizenden kilometers voor? Maak in deze unieke tentoonstelling kennis met een fascinerend en eeuwenoud fenomeen dat in veel culturen voorkomt. U staat oog in oog met de prachtigste exemplaren uit binnen- en buitenland, met als topstuk de doornenkroon van Christus uit het Louvre. 

Grote zeggingskracht

Relieken zijn verpakt in de meest schitterende en imponerende reliekhouders, maar soms zijn ze ook juist heel onaantrekkelijk of zelfs huiveringwekkend. Maak kennis met zowel christelijke, boeddhistische, islamitische, wereldlijke en zeldzame joodse relieken. Stuk voor stuk unieke exemplaren met een grote zeggingskracht. U staat oog in oog met prachtige relieken uit binnen-en buitenland, met als topstuk de doornenkroon van Christus uit het Louvre.

 

Ontdek de kracht van relieken

Bijzondere verhalen

U hoort de vele bijzondere verhalen achter de relieken. Ze danken hun bestaan immers aan de mensen die ze bewaren en die er betekenis aan geven. Welke bovennatuurlijke krachten worden er aan relieken toegeschreven? Relieken geven mensen houvast, steun, inspiratie en zelfs bestaansrecht, van generatie op generatie. Wat zijn de bijbehorende rituelen en tradities?  

Relieken, wat zijn dat eigenlijk?

Wat zijn dat eigenlijk, relieken? 'Voorwerpen die verwant zijn aan een specifieke persoon, onderdeel van deze persoon uitmaakten of met diegene in contact zijn geweest. De persoon aan wie het object verwant is, heeft betekenis voor een grote groep mensen die er een bijzondere kracht of werking aan ontleent en er moeite voor wil doen of (veel) geld voor overheeft om het in bezit te krijgen of erbij in de buurt te komen.’

Reeks over wereldreligies

Deze tentoonstelling vindt plaats in een reeks tentoonstellingen over verschillende wereldreligies, op gelijkwaardige wijze naast elkaar gepresenteerd. De eerste in deze tentoonstellingsreeks was Heilig Schrift (7-10-2016 t/m 8-1-2017) over de Tanach, Bijbel en Koran.

 

Meer informatie

Wilt u alvast uw bezoek of rondleiding plannen voor de grote reliekententoonstelling? Neem dan contact op met onze coördinator groepsbezoek Dieuwke Becker, via d.becker@catharijneconvent.nl.