Reliekhouder_met_fragmenten_van_de_doornenkroon_van_Christus.jpg

Tentoonstelling

Relieken

12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Relieken

Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen er duizenden kilometers voor? Maak in deze unieke tentoonstelling kennis met dit fascinerende en eeuwenoude fenomeen. U staat oog in oog met de meest bijzondere relieken uit verschillende tijden, culturen en religies.

 

 

De kracht van relieken

Ga mee op reis langs een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

 

 

Relieken

Schitterend en ontroerend: ervaar de kracht van relieken

Persoonlijke relieken en verhalen

De relieken komen tot leven door de vele mensen en verhalen die er achter schuilgaan. Relieken danken hun bestaan immers aan degenen die ze, soms al eeuwenlang, bewaren en er betekenis aan geven. Op de tentoonstelling is een belangrijke rol weggelegd voor persoonlijke relieken die mensen speciaal voor de tentoonstelling aan het museum wilden uitlenen. Ook kunt u bij de kassa een gratis multimediatour meekrijgen waarin u extra verhalen en verdieping kunt vinden. 

Tastbaar overblijfsel

Het woord reliek komt van relinquere, wat ‘overblijven’ betekent. Een reliek is een tastbaar overblijfsel dat herinnert aan en verbindt met een persoon, plek of gebeurtenis. Binnen het christendom, het boeddhisme en de islam kunnen relieken restanten zijn van een persoon die een voorbeeldstellend leven leidde. Maar ook voorwerpen die mensen dichter bij hun voorouders, belangrijke staatshoofden, historische helden, idolen en andere rolmodellen brengen, zijn al eeuwenlang populair. Het museum brengt al deze aspecten samen in deze unieke tentoonstelling.  

Activiteitenprogramma Relieken

Bij de tentoonstelling organiseert het museum een uitgebreid activiteitenprogramma, met onder andere instaprondleidingen en verdiepende lezingen. Zo komt u nog meer te weten over het intrigerende fenomeen reliekverering. Lees hier meer over het programma en hoe u zich kunt aanmelden. Wilt u met een groep de tentoonsteling bezoeken, eventueel met inleiding of rondleiding? Neem dan a.u.b. contact op met Dieuwke Becker via d.becker@catharijneconvent.nl.

 

Publicatie bij Relieken

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarbij voor het eerst relieken uit verschillende religies, culturen en tijden worden samengebracht en in een breed perspectief geplaatst. Laat u inspireren door vele gekoesterde krachtbronnen en de bijzondere verhalen die ermee verweven zijn. Werken van een aantal hedendaagse kunstenaars bieden bovendien een verrassend eigentijds perspectief op dit eeuwenoude fenomeen.

De publicatie is te koop in de museumwinkel en kost 24,95 euro. U kunt het boek ook bestellen via info@catharijneconvent.nl

Relieken. Krachtbronnen verweven met verhalen. Onder redactie van Inge Schriemer, WBooks, 2018.

Reeks over wereldreligies

Deze tentoonstelling vindt plaats in een reeks tentoonstellingen over verschillende wereldreligies, op respectvolle wijze naast elkaar gepresenteerd. De eerste in deze tentoonstellingsreeks was Heilig Schrift (7-10-2016 t/m 8-1-2017) over de Tanach, Bijbel en Koran.