BankGiro Loterij

BankGiro Loterij

Museum Catharijneconvent is zeer dankbaar voor het geld dat het van de BankGiro Loterij krijgt.

De opbrengst die de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ontvangt is bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek. De BankGiro Loterij is de oudste goededoelenloterij van Nederland. Ongeveer 700.000 Nederlanders spelen mee. Dankzij deze deelnemers kon de BankGiro Loterij in 2018 het recordbedrag van ruim € 74,8 miljoen verdelen onder 78 culturele organisaties. In 2017 jaar was dit nog € 66,9 miljoen.

Gulle gift

Op 20 februari vond het Goed Geld Gala 2018 van de BankGiro Loterij plaats. Tijdens dit jaarlijkse gala wordt bekend gemaakt welke culturele organisaties geld ontvangen. Museum Catharijneconvent ontving een cheque van maar liefst 306.304 euro. Prachtig nieuws! Met dit project financieren we weer mooie projecten.

Goed Geld Gala 2018
Foto Roy Beusker

Grootste Museum van Nederland

I n 2016 ontving Museum Catharijneconvent een cheque van 925.000 euro. Een schitterend bedrag! We kregen geld voor de ontwikkeling van 'Het Grootste Museum van Nederland', een omvangrijk project waarbij de mooste kerken van Nederland en de daarbij horende topkunst opgensteld werden.

Audiotour in de Grote Kerk, Breda
Grote Kerk in Breda, foto Kris van Veen

Nieuwe eregalerij

In 2015 ontving Museum Catharijneconvent al een structurele bijdrage voor vijf jaar. Deze bijdrage werd ingezet voor nieuwe aankopen en de presentatie van de collectie. Zo is de Catharinazaal, met de topstukken van het museum, gerealiseerd met steun van de BankgGiro Loterij. Dit laatste project stond al lange tijd op het verlanglijstje van het museum.

Catharinazaal
Catharinazaal, foto Lilian van Rooij

Unieke aanwinst

Mede dankzij de steun van de BankGiro Loterij kon het museum in 2014 het Petrusbeeld van Claux de Werve uit ca. 1415 aankopen. Dit beeldje van apostel Petrus is waarschijnlijk afkomstig uit een groot Mariaretabel in de cisterciënzerabdij van het Franse Theuley. Bij de afbraak van deze abdij in 1800 werd het altaarstuk ontmanteld en raakten de losse beelden verspreid. Een groot deel ervan is verloren gegaan. Dit beeld van hoge artistieke kwaliteit is nu veiliggesteld voor de toekomst.

Door het hele land

De BankGiro Loterij zorgt ervoor dat molens, musea en monumenten bewaard blijven. Zo maakte de BankGiro Loterij de renovaties van Het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum mede mogelijk. Deelnemers van de BankGiro Loterij zijn verspreid over heel Nederland. De loterij vindt het belangrijk dat de culturele instellingen die een bijdrage ontvangen door het hele land te vinden zijn. Deelnemers van de BankGiro Loterij steunen ook publieksfavorieten als Beeld en Geluid, het Spoorwegmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en Paleis Het Loo.