Interieur van de Oude Kerk te Amsterdam, Hendrik van Streek

Het heft in eigen hand

Gaat u zelf aan de slag met het religieus erfgoed in uw kerk of klooster? Dat kan natuurlijk. Hieronder vindt u handige documenten die u helpen om zorgvuldig te werk te gaan.

Registreren

Gaat u zelf uw collectie registreren? Gebruik daarvoor dan het zeer gebruiksvriendelijke registratie-instrument Kerkcollectie digitaal en lees één van de handleidingen hieronder. Beide handleidingen bevatten een uitleg hoe u uw collectie het best kunt registreren. Bovendien vindt u in beide handleidingen handige voorbeelden van veelvoorkomende voorwerpen en interieuronderdelen.

Waarderen en herbestemmen

Moet uw kerk binnenkort helaas de deuren sluiten? Dan heeft u veel aan uw hoofd: zorg voor mensen, zorg voor het gebouw en zorg voor de religieuze voorwerpen. Om u te helpen bepalen wat waardevol is in uw interieur en kunstcollectie ontwikkelden we de Handreiking Roerend Religieus Erfgoed. Samen met een erfgoedspecialist kunt u bepalen wat de waardevolle stukken in uw collectie zijn, zodat u daaraan de benodigde aandacht kunt schenken.

  • Handreiking Roerend Religieus Erfgoed: hulpmiddel om weloverwogen keuzes te maken als u te maken krijgt met kerksluiting, herbestemming en afstoting
  • Guidelines on Ways of Dealing with Religious Objects
  • Waarderingsformulier: wat is, op regionaal en nationaal niveau, het belang van uw erfgoed? Met deze kennis weet u naar welke voorwerpen bijzondere aandacht moet uitgaan
  • Stappenplan herbestemmen: welke stappen moet u zetten om uw erfgoed zo zorgvuldig mogelijk een nieuw leven te geven?

Beheer en behoud

Is uw kerk of klooster de trotse eigenaar van historisch textiel of zilver? Prachtig, maar het zijn kwetsbare materialen. Lees hier tips over poetsen, opbergen en gebruiken:

  • Handleiding kerkelijk textiel
  • Handleiding kerkelijk zilver