Vrij, tolerant, verlicht en gematigd. Al sinds de zeventiende eeuw zien Nederlanders zichzelf deze positieve kwalificaties toe. Te gast zijn Saskia Pieterse en Janneke Stegeman. Zij publiceerden onlangs het boek Uitverkoren, waarin ze dat positieve zelfbeeld op de snijtafel leggen. Waar komt het vandaan, en vooral: hoe valt het te rijmen met vier eeuwen koloniale overheersing?
Pieterse en Stegeman maken inzichtelijk hoe het Nederlandse positieve zelfbeeld nauw verweven is met protestants kolonialisme en racialisering van anderen. Het is hoog tijd die geschiedenis onder ogen te zien.
- Wanneer
- Zondag 15 juni van 14:00-15:00
- Waar
- Auditorium Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Over de sprekers
Janneke Stegeman (1980) is publiek theoloog en bijbelwetenschapper. Ze onderzoekt de verbindingen tussen protestantisme, racisme en kolonialisme. In 2016 werd ze (de eerste vrouwelijke) Theoloog des Vaderlands.
Saskia Pieterse (1976) is publicist en onderzoeker. Ze schrijft essays en kritieken in onder andere De Groene Amsterdammer en de Volkskrant. Als literatuurhistoricus heeft ze zich gespecialiseerd in het aandeel van schrijvers en theologen in de ontwikkeling van het Nederlandse zelfbeeld.

Lezing in het kader van Keti Koti
Museum Catharijneconvent organiseert deze inspirerende lezing rondom Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij jaarlijks op 1 juli.
Praktische informatie
- De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent.
- Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
- Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.
