VO Scholieren Rodenborch in MCC - foto: Femke Lockefeer

Voortgezet onderwijs

Met de klas naar Museum Catharijneconvent

Let op: er zijn momenteel problemen met het online boekingsysteem. Mocht het niet lukken een reservering te maken, mail dan naar onderwijs@catharijneconvent.nl, zodat we je verder kunnen helpen.


Museum Catharijneconvent heeft een unieke kunstcollectie die breed ingezet kan worden voor diverse lessen en schoolvakken. De collectie daagt scholieren uit om verder na te denken over interessante, maar soms ook moeilijke onderwerpen op het gebied van burgerschap, religie, geschiedenis en kunstbeschouwing. Dit helpt scholieren zichzelf, de ander en de wereld om hen heen beter te begrijpen.


Boek de veelzijdige museumlessen online

Museum Catharijneconvent biedt verschillende lesprogramma's in (en soms buiten) het museum aan. Onze museumdocenten ontvangen jullie graag voor een leerzame en interactieve rondleiding of workshop. Al onze programma's voor het voortgezet onderwijs zijn te boeken via deze link.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via: onderwijs@catharijneconvent.nl


Nieuwsbrief Voortgezet onderwijs

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwste aanbod? Schrijf je dan in voor onze VO nieuwsbrief die ca. drie keer per jaar wordt verstuurd, via deze link.


Wij hopen jullie snel te mogen ontvangen in Museum Catharijneconvent!

 • Workshop miniaturen

  VMBO, HAVO, VWO - Maak je eigen initiaal met zelfgemaakte tempera (een verfstof), net als in de middeleeuwen! Voorafgaand aan de workshop krijg je een rondleiding langs de bijzondere miniaturen van onze museumcollectie.

  Lees meer
 • Expeditie middeleeuwen

  HAVO, VWO - In deze interactieve museumles gaan jullie op expeditie naar middeleeuws Utrecht, de gilden, de kunst en cultuur en de invloed van het geloof en de kerk op het dagelijks leven van de burgers.

  Lees meer
 • Reformatie

  HAVO, VWO - Dilemma’s uit het verleden zijn ook dilemma’s van nu. Wat zou jij doen als …? In deze interactieve museumles krijgen jullie zowel hedendaagse als historische dilemma’s voorgelegd.

  Lees meer
 • Identiteit

  VMBO (alle lw), HAVO, VWO - Wie ben ik en hoe zien anderen mij? Om deze vraag draait het tijdens dit museumbezoek dat in het teken staat van burgerschap. Leerlingen gaan aan de slag met identiteit, imago en respect voor elkaar.

  Lees meer
 • Cultuur van de kerk

  HAVO, VWO - Welke invloed had het christelijk geloof op kunst in de middeleeuwen? In deze interactieve museumles duiken jullie in de middeleeuwse kunst en cultuur van de Nederlanden.

  Lees meer
 • Kunstbeschouwing

  Afbeelding van een scultuur van de Meester van de Utrechtse stenenen vrouwenkop

  VMBO (alle lw), HAVO, VWO - Wat is er allemaal te zien wanneer je eens op een andere manier naar kunst kijkt? Door goed te kijken en beeldaspecten te analyseren gaan jullie op zoek naar symbolische betekenissen in kunstwerken.

  Lees meer
 • Stadswandeling Middeleeuws Utrecht

  Middeleeuws stadbeeld van Utrecht

  VMBO (alle niveaus), HAVO, VWO - Onder begeleiding van een museumdocent ga je met de klas een speurtocht doen door de binnenstad van Utrecht. Je ontdekt daarbij de sporen van de middeleeuwen in de stad.

  Lees meer
 • Praktische informatie

  Sfeerfoto van een boek uit de collectie van Museum Catharijneconvent

  Praktische informatie, tips en huisregels

  Lees meer
 • Online lesmateriaal

  Sfeerbeeld met sculptuur van de Meester van de Utrechtse Stenen Vrouwenkop

  Lesmateriaal voor thuis of op school

  Lees meer