Vaste presentatie, sfeerbeeld van de Refter van Museum Catharijneconvent, foto Lilian van Rooij

Jezus achter een gordijn

Een absolute favoriet uit onze collectie! Volgens conservator Lieke Wijnia is dat 'Jezus achter een gordijn'.

De keuze van de conservator

Aan het woord: Lieke Wijnia

Lieke Wijnia is sinds begin 2019 werkzaam in Museum Catharijneconvent als conservator. Haar specialisme is katholieke collecties tussen de 17e en 21e eeuw. Op dit moment bereidt ze een grote tentoonstelling voor over Maria Magdalena. Deze staat gepland voor opening in februari 2021. Graag vertelt ze u meer over haar persoonlijke favoriete objecten uit onze collectie. Met in dit artikel: Jezus achter een gordijn.

Jezus achter het Gordijn

Tekening door Peter Vos, gepubliceerd in Vrij Nederland, 1989

Als liefhebber van het werk van illustrator Peter Vos (1935-2010) was ik blij verrast een tekening van zijn hand in onze collectie tegen te komen. Onder een crucifix bedekt door een gordijn, zit een man uitgebreid te tafelen. Vos maakte deze tekening naar aanleiding van een diner dat in 1986 in de Refter van ons museum plaatsvond.

De organisatoren hadden zo hun bedenkingen bij het prachtige laatmiddeleeuwse kruisbeeld dat hier werd tentoongesteld. Wilden ze hun dinergasten met deze zeer realistische verbeelding van de kruisiging confronteren? Besloten werd om het beeld met een gordijn af te schermen...

Aankoop cartoon

In 1989 publiceerde Vrij Nederland een artikel over musea die zoeken naar manieren om eigen inkomsten te genereren. In het artikel maakte de auteur zich vrolijk over het diner van een paar jaar eerder, waarop Vos deze cartoon maakte. Er de humor van inziend, kocht Museum Catharijneconvent de tekening datzelfde jaar nog aan voor de collectie. Bij bijeenkomsten die vervolgens in de Refter plaatsvonden, is het gordijn voortaan achterwege gebleven;)