Isaak zegent Jacob

Isaak zegent Jacob

Favorieten onze collectie! Volgens Anique de Kruijf, afdelingshoofd erfgoed in kerken en kloosters bij Museum Catharijneconvent hoort het schilderij 'Isaak zegent Jacob van Joachim Beuckelaer daar zeker bij. Lees hier haar verhaal.

Prachtige details

Toen ik net twee maanden kunstgeschiedenis studeerde moest ik in Museum Catharijneconvent een presentatie geven bij dit schitterende schilderij.

Met knikkende knieën sprak ik mijn zorgvuldig voorbereide praatje uit. Maar wat had ik genoten van die voorbereiding, want dit werk bevat zoveel prachtige details!

Joachim Beuckelaer toont ons het moment waarop de aartsvader Isaak zijn zoon Jacob zegent. Die zegen was eigenlijk bestemd voor de oudere broer van Jacob: Esau. Maar Esau had zijn eerstgeborenerecht voor een kop linzensoep aan Jacob gegeven. Beuckelaer laat het belangrijke moment plaatsvinden in een tempelachtig gebouw met decoratieve tegelvloeren en rijk gesneden meubilair. De figuren dragen zeer kostbare kleding, die helemaal thuishoort in de zestiende-eeuwse vertaling van dit verhaal van Beuckelaer.

Huiselijk type versus ruwe jager

Uit het bekende Bijbelverhaal komt Jacob naar voren als een zacht, huiselijk type. Esau daarentegen is een ruwe jager. Die karaktereigenschappen illustreerde Beuckelaer op een magnifieke manier. Rechts achterin zien we Esau terugkeren van de jacht. Een gebouw met robuuste Dorische zuilen omlijst dit fragment. Links achterin bereiden Jacob en zijn moeder Rebekka een maaltijd. Dat tafereel vindt plaats in een bouwdeel met sierlijke Korinthische zuilen. Fascinerend!

Over de auteur

Anique de Kruijf is hoofd van de afdeling Erfgoed in Kerken en kloosters bij Museum Catharijneconvent.