kindjes bij mooiste kerststal. Femke Lockefeer

De mooiste kerststal van Nederland

Laat je betoveren

Van 13 december 2024 t/m 12 januari 2025 is De mooiste kerststal van Nederland weer te zien. Een unieke ervaring, die wil je niet missen!

Wanneer
13 dec 2024 - 12 jan 2025
Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Alvast even spieken!

Laat je betoveren!

Jij komt toch ook (weer) kijken naar de mooiste kerststal van Nederland?

Laat je betoveren door deze prachtige stal met ruim 600 schitterende kerststalfiguren. Het zijn echte museumstukken; afkomstig uit de achttiende eeuw uit de Italiaanse stad Napels. Samen vormen ze een complete stad in miniatuur. Het is lekker druk in de stal en aan alle kanten valt wel wat te ontdekken. Je kijkt je ogen uit!

Niet alleen de figuren met hun kleding en accessoires zijn supermooi. Ook het decor waarin ze te zien zijn, is spectaculair. Levendige markttaferelen en drukke straatscènes zorgen voor steeds een nieuwe ontdekking. De mooiste kerststal van Nederland staat vol met echte Utrechtse eye-catchers. Wat te denken van de Domtoren, de Winkel van Sinkel als herberg, de bloemenmarkt aan de Utrechtse gracht en sterrenwacht de Sonnenborgh. En het oudste huisje van Utrecht! Een feest van herkenning dus.

Je ziet steeds weer wat nieuws!

Naast Jozef, Maria en het kindje Jezus is een bonte verzameling aan types te vinden; van marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen tot zwervers aan toe.

En wat te denken van heuse olifanten en struisvogels die zijn meegekomen met de koningen? De stal vormt een afspiegeling van de stad Napels uit de achttiende eeuw: multicultureel en divers.

Elke figuurtje is een kunstwerk op zich, met hoofden van terracotta en benen en armen van hout die vervolgens zeer vakkundig zijn beschilderd. De verfijnde kleding is gemaakt van zijde, wol, katoen en brokaat. En daarbij vaak met zeer veel precisie geborduurd en voorzien van pareltjes, ivoor en parelmoer. De figuren werden dan ook vervaardigd door de allergrootste barokkunstenaars.

Toegankelijkheid en entree

De mooiste kerststal van Nederland is GRATIS te bezoeken, zonder reservering.

  • Je kunt vrij binnenlopen via onze sfeervolle binnenplaats. Vanuit daar ga je via een vaste looproute de kathedraal in waar de kerststal staat. In totaal duurt het bezoek circa 20 - 30 minuten. De route is rolstoeltoegankelijk.
  • Er zijn rondom de stal een aantal -rolstoeltoegankelijke- verhogingen gemaakt waardoor je vanuit een hoger standpunt kunt kijken met de hele familie. Om op de verhoging te komen is een liftje beschikbaar.
  • Wil je gebruik maken van kluisjes of toiletten? Deze vind je in de hal van het museum. Hier is ook een rolstoeltoegankelijk toilet. Hiervoor moet je een aantal traptreden op of met een buitenliftje.
  • Wil je ook het museum en de tentoonstelling bezoeken? Dan heb je wel een entreebewijs of museumkaart nodig.
  • Op deze pagina lees je meer over de bereikbaarheid van het museum en de parkeermogelijkheden voor mensen met een beperking.
  • Er zijn geen specifieke aanpassingen voor mensen die blind of slechtziend zijn.

    Heel veel plezier gewenst!

Wat een heerlijk kerstuitje!

De mooiste kerststal van Nederland maken we niet alleen:

Zo'n gigantische kerststal realiseren is een heel groot en kostbaar project. Wij zijn dan ook ontzettend blij dat we financiële steun mochten krijgen van:

Van den Tweel Foundation, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, VriendenLoterij, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds, Gemeente Utrecht, Fonds 1999, Fonds Museum Catharijneconvent, Vereniging Vrienden van het Catharijneconvent en alle adoptanten van een kerststalfiguur naar keuze.

Heel hartelijk dank: jullie zijn engelen!