Pieter de Grebber, Maria met kind, 1632 bruikleen Gemeentemuseum Jacob van Hoorne

Maria

Tentoonstelling

Iedereen weet hoe Maria eruitziet en zal haar beeltenis kunnen herkennen. Ook is bekend dat ze de moeder van Jezus is. Maar over haar leven weten we niet veel. Waarom is ze al eeuwenlang zo populair? Hoe doet ze dat? En wat zegt dat over ons?

De tentoonstelling Maria bleef ruim 6 maanden open om heel Maria-minnend Nederland de kans te geven haar te ontmoeten. Want ongeacht cultuur of religie, Maria is van alle tijden en van iedereen. Mooie en verrassende verbeeldingen van Maria in de kunst vertellen haar meer dan wonderlijke levensverhaal. U kon met Maria op een inspirerende reis door twee millennia, vol nieuwe kennis en inzichten over de meest invloedrijke en meest afgebeelde vrouw ter wereld.

Wanneer
10 feb 2017 - 20 aug 2017
Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Maria, een mondiaal symbool

Maria’s wonderlijke levensverhaal liep als een rode draad door de tentoonstelling. Vanaf de conceptie tot aan haar tenhemelopneming was Maria in uitingen van kunst te volgen. De tentoonstelling liet zien hoe zeer Maria een mondiaal symbool is voor liefde, vrouw-zijn, gezin, angst, verdriet, troost en bescherming.

Ze is onderwerp van ikonen en schilderijen, manuscripten, sculpturen, tatoeages en video-installaties. En het zijn niet de minsten die zich door Maria lieten inspireren: o.a. Rubens, Pieter de Grebber, Rembrandt, Jan Toorop, Bill Viola, Jan Fabre en Maria Roosen zijn vertegenwoordigd. Het samenbrengen van al deze fascinerende Maria's uit nationale en internationale collecties gaf de bezoeker een unieke kans om deze veelzijdige wereldvrouw te leren kennen.

Pieter de Grebber, Maria met kind, 1632 bruikleen Gemeentemuseum Jacob van Hoorne