Maria Hemelvaart

Magische miniaturen

Tentoonstelling

'Magische miniaturen' was te zien in de winter en het voorjaar van 2018. In de tentoonstelling kon u zich laten verrassen door middeleeuwse miniaturen. Gemaakt in de Zuidelijke Nederlanden en gekoesterd als edelstenen.

Miniaturen tonen een magisch universum afgebeeld op hele kleine schilderijtjes die dienden als illustratie van handgeschreven boeken. Zelden werden er zoveel bijzondere manuscripten bij elkaar getoond. De tentoonstelling werd samen met de Koninklijke Bibliotheek georganiseerd.

Wanneer
23 feb 2018 - 3 jun 2018
Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Uit de tentoonstelling

Fantastische kleuren

Veel middeleeuwse objecten hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke kleuren verloren. Wandtapijten zijn vervaagd, kerken zijn overgekalkt en beelden van hun polychromie ontdaan.

Miniaturen zien er nog precies hetzelfde uit als toen ze gemaakt werden, doordat ze weinig aan licht zijn blootgesteld. De kleurrijke en tot in perfectie geschilderde voorstellingen hebben nog steeds de kracht de kijker in vervoering te brengen. De pagina's bevatten een wereld vol schoonheid, fantastische wezens, diertjes, figuurtjes en bloemen.

Bloemen