Evangelistarium, Ansfriduscodex

De Münster Domschat

Tentoonstelling

Al eeuwenlang worden in de Dom van Münster oogverblindende rijkdommen bewaard. Deze schat heeft oorlogen, rampspoed en beeldenstormers overleefd en verlaat nu voor het eerst in de geschiedenis de schatkamer om in Museum Catharijneconvent te schitteren…

Uit oude archieven weten we dat de Utrechtse Domkerk in middeleeuwen een vergelijkbare verzameling bezat. Net als de schat van Münster bestond de kern van de Utrechtse Domschat uit zeer kostbare relieken van belangrijke heiligen, gevat in zilver, goud en edelstenen. Tijdens de Reformatie in de zestiende eeuw werden deze heilige schatten vernield, vertrapt of versmolten. Slechts een zweem van de Utrechtse pracht en praal is bewaard gebleven.

Wanneer
8 mrt 2019 - 10 jun 2019
Waar
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Goud en zilver versierd met kostbare materialen

De meest kostbare relieken gevat in goud en zilver en versierd met edelstenen, antieke gemmen en exotische materialen uit alle windstreken zijn sinds de vroege middeleeuwen samengebracht én samen gebleven.

De voorwerpen uit Münster zijn overvloedig versierd met exotische materialen: bergkristal, kokosnoot, goud, parels, ivoor, zilver, edelstenen, Perzische zijde, koraal en antieke gemmen. Uit Utrechtse archiefstukken kunnen we opmaken de voorwerpen van de Utrechtse Domschat vergelijkbaar waren. Voor de gewone gelovigen waren dit soort materialen, die uit de hele wereld afkomstig waren, heel bijzonder en haast onbetaalbaar.

Een verloren verhaal uit de geschiedenis

Dat de schat van Münster nog zo goed intact is mag met recht een wonder worden genoemd.

Een grote brand en liturgische hervormingen hebben de Münster domschat aangetast, maar slechts minimaal. Helaas heeft de Nederlandse gouden kerkschat de tand des tijds niet doorstaan. Dankzij de topstukken uit de middeleeuwse Domschat van Münster kunnen we nu een verloren verhaal uit de Nederlandse geschiedenis vertellen.

Activiteiten bij Münster

Bij de tentoonstelling organiseert het museum een uitgebreid activiteiten- en lezingenprogramma.

Kom nog meer te weten over De Münster Domschat en meld u aan voor een van de vele interessante lezingen en activeiten bij de tentoonstelling. In juni kunt u zelfs mee op een speciale driedaagse reis!

Groepen

Wilt u met een groep de tentoonsteling bezoeken, eventueel met inleiding of rondleiding? Neem dan contact op met de coördinator groepsbezoek via rondleidingen@catharijneconvent.nl.

The treasure of Münster

Uitgebreide publicatie over de schat van Münster

Er is een prachtige, rijk geïllustreerde, publicatie over de schat uit Münster verkrijgbaar in het Engels of Duits. U kunt deze kopen in de museumwinkel of bestellen via info@catharijneconvent.nl. Prijs € 29.90 exclusief verzendkosten.

 

Logo Paulusdom, Münster

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Fentener van Vlissingen Fonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Logo Vrienden Museum Catharijneconvent

 

Gravin van Bylandt Stichting

 

Logo Paulusdom, Münster

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

Logo Fentener van Vlissingen Fonds

 

Logo KF Hein Fonds

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

Logo Vrienden Museum Catharijneconvent

 

Gravin van Bylandt Stichting