Sint Maarten debat

'Weet wat je zegt' - en leer debatteren!

Meld je klas aan voor dit prijswinnende tweedelig burgerschapsproject. Aan de hand van een speciaal voor hen ontwikkelde debattraining leren scholieren uit groep 7 en 8 diverse communicatieve en sociaal-emotionele vaardigheden. Ze verdiepen zich in maatschappelijke kwesties over vrijheid, gelijkheid en religie en leren zich te verplaatsen in verschillende perspectieven. Meedoen kan van september 2023 tot april 2024. Dit jaar werken we samen met Bevrijdingsfestival Utrecht!

'Weet wat je zegt':

- Toegespitst op leerlingen uit groep 7 en 8 en sluit aan op leerdoelen burgerschaps- en identiteitsvorming

- Trainingen van hooggekwalificeerde museumdocenten

- Bijeenkomsten op een moment dat het je klas en jou goed uitkomt.

Leer verschillende standpunten te presenteren

Ik kan merken dat de leerlingen sinds het project beter naar elkaar luisteren en dat ze dat doen met respect voor elkaars mening. Meedoen is echt onderdeel van het curriculum.

Leerkracht groep 8, OBS De Brug

Samen leren van debatteren

Het educatieve project bestaat uit twee onderdelen. Als start komen jullie met de klas naar het museum waar de leerlingen zich aan de hand van de museumcollectie verdiepen in de thema's vrijheid, gelijkheid en religie. Dankzij de training van onze museumdocenten doen ze waardevolle vaardigheden op waarmee ze verschillende standpunten leren presenteren. De eerste stap op weg naar het echte werk: debatteren!

In de klas kunnen jullie vervolgens verder aan de slag met speciaal door ons ontwikkeld lesmateriaal om te oefenen met argumenteren, presenteren en samenwerken. Op naar stap twee: de voorronde! Deze voorrondes vinden tussen januari en april 2024 plaats (datum in overleg). Hierin gaan twee klassen van verschillende scholen de dialoog aan over drie stellingen, waarbij leerlingen natuurlijk de kersverse opgedane vaardigheden kunnen inzetten.

Op weg naar het hart van de democratie

En dan ... de grote finale! Komt jouw klas tijdens de voorronde als een van de twee beste teams uit de bus? Dan doen de leerlingen eind april mee in de spannende finale. Onder leiding van een professionele jury met onder meer gemeenteraadsleden, buigen de klassen zich opnieuw over actuele stellingen. Welke school treedt dit jaar in de voetsporen van OBS De Schakels en wint de felbegeerde eerste plaats en toffe prijs?


Worden jullie ambassadeurs van de vrijheid?

Voor het eerst organiseren we het project dit jaar i.s.m. Bevrijdingsfestival Utrecht. Hiermee geven we het thema 'vrijheid' inhoudelijk een grotere rol. Ook krijgt de winnende school in aanloop naar 5 mei een bijzondere plek op het festival!

Na deelname aan het project zijn onze leerlingen echt veel beter in argumenteren. Meedoen is waardevol omdat ze echt op een andere manier bezig zijn met taal; het heeft hun uitdrukkingsvaardigheid vergroot.

Leerkracht groep 8, Basisschool De Nijepoort

Praktische informatie en veelgestelde vragen

  • Voor wie? Weet wat je zegt is een ideale voorbereiding op de overstap naar het voortgezet onderwijs en daarom heel geschikt voor groep 8. Maar groepen 7 zijn zeker ook van harte welkom!
  • Wanneer? Dit project vindt plaats tussen september 2023 en april 2024. De training plannen jullie zelf op een dag die goed uitkomt, voor de voorronde delen we scholen in overleg in op een geschikt moment in januari, februari of maart 2024.
  • Hoe melden we ons aan? Inschrijven voor Weet wat je zegt werkt als volgt: je kunt binnenkort zelf via het online boekingssysteem reserveren voor de rondleiding en training in het museum, op een moment dat goed uitkomt. Hiervoor kun je gebruik maken van het account dat jullie school al heeft, of een nieuw account aanmaken. Wij nemen daarna contact op om de voorronde te plannen.
  • Kosten? Deelnemen aan het project is in principe gratis. Wel is de Feestjaarkaart nodig om te kunnen reserveren voor de training in het museum. Met de Feestjaarkaart kan de hele school een jaar lang naar alle onderwijsprogramma's voor het primair onderwijs. Je betaalt hiervoor eenmalig €100,-. Ook regelt het museum voor jullie klassen gratis busvervoer naar het museum!

Winnaar van de Museumeducatieprijs 2019!

Contact opnemen

Heb je vragen over het project? Hiervoor kun je terecht bij de afdeling Groepsbezoek, via: groepsbezoek@catharijneconvent.nl.

Samenwerking Feest! Weet wat je viert

Dit educatieproject is onderdeel van het landelijke Feest! Weet wat je viert, een samenwerking tussen diverse musea in Nederland en in Paramaribo.

Met het Feest-initiatief willen de musea zoveel mogelijk kinderen in Nederland en in Suriname leren over de achtergrond van feestdagen en tradities, om daarmee meer begrip en respect te creëren in onze steeds diversere samenleving. Ook bij onze partners in Enkhuizen, Leeuwarden en Groningen kunnen basisscholen deelnemen aan het burgerschapsproject. Wil je meer weten ove Feest weet wat je viert? kijk dan in de link hieronder.