Klas neemt deel in Sint Maarten Debat - Foto: Sebastiaan ter Burg

Burgerschaps-project 'Weet wat je zegt'

In dit prijswinnende project ontwikkelen leerlingen uit groep 7 en 8 diverse burgerschapsvaardigheden. Aan de hand van een speciaal voor hen ontwikkelde training, prachtige kunst en erfgoed leren ze met een open blik naar de wereld te kijken. Ze verdiepen zich in maatschappelijke kwesties over vrijheid, gelijkheid en religie, en creëren zo meer begrip voor elkaar en de diverse samenleving waarin we leven. Meedoen kan vanaf nu tot april 2024.

Voor dit schooljaar hebben we het maximale aantal aanmeldingen bereikt. Je kunt je interesse natuurlijk wel alvast doorgeven voor het nieuwe schooljaar!

Waarom meedoen aan dit project?

*Leerlingen ontwikkelen spelenderwijs diverse burgerschapscompetenties
*Directe aansluiting op verplichte kerndoelen
*Deelname inclusief busvervoer is gratis!
*Unieke koppeling met kunst en erfgoed
*Sluit voor groep 7/8 perfect aan bij de fase op weg naar het VO

We hebben enorm veel van dit project geleerd: leerlingen leren beter naar elkaar te luisteren, samenwerken, doorzetten en krijgen meer zelfvertrouwen. Echt top voor de groepsdynamiek!

Leerkracht Dicky Jut, OBS De Schakels

Met en over elkaar leren van debatteren

Komend schooljaar organiseert Museum Catharijneconvent opnieuw dit unieke burgerschapsproject. Leerlingen leren de kneepjes van het debatteren, maken kennis met kunst en erfgoed én leren zich te verplaatsen in andere perspectieven. Hierdoor creëren ze meer begrip voor elkaar en de wereld om zich heen. Een ideale voorbereiding op weg naar de middelbare school!


Het educatieve project bestaat uit twee onderdelen. Als start komen jullie met de klas naar het museum waar leerlingen zich aan de hand van de museumcollectie verdiepen in de thema's vrijheid, gelijkheid en religie. Dankzij de op maat gemaakte training doen ze waardevolle vaardigheden op waarmee ze verschillende standpunten leren presenteren.


In de klas kunnen jullie vervolgens verder aan de slag met lesmateriaal om te oefenen met argumenteren, presenteren en samenwerken. Op naar stap twee: de voorronde! Deze vinden in maart en april 2024 plaats. Hierin gaan klassen van twee scholen de dialoog aan over drie stellingen, waarbij leerlingen hun kersverse nieuwe vaardigheden kunnen inzetten.


Komt jouw klas tijdens de voorronde als een van de twee beste teams uit de bus? Dan doen de leerlingen op 24 april mee in de spannende finale!

Worden jullie ambassadeurs van de vrijheid?

Dit jaar is een bijzondere editie: we slaan voor het eerst de handen ineen met Bevrijdingsfestival Utrecht! Hiermee krijgt het thema vrijheid een extra belangrijke plek in het burgerschapsproject. Bovendien krijgt de winnende school, naast natuurlijk een toffe prijs, een speciale rol als jeugdambassadeur van de vrijheid!

Het effect op de leerlingen na het project was er absoluut. Ik kan merken dat ze sinds het project beter naar elkaar luisteren en dat ze dat doen met respect voor elkaars mening. Er is meer openheid naar elkaar ontstaan. Meedoen is niet een extra, maar als werkvorm echt onderdeel van het curriculum.

Leerkracht groep 8, OBS De Brug

Winnaar van de Museumeducatieprijs 2019!

Praktische informatie en veelgestelde vragen

  • Voor wie? Weet wat je zegt is een ideale voorbereiding op de overstap naar het voortgezet onderwijs en daarom heel geschikt voor groep 8. Maar groepen 7 zijn zeker ook van harte welkom!
  • Wanneer? Dit project vindt plaats tussen september 2023 en april 2024. De training plannen jullie zelf op een dag die goed uitkomt, voor de voorronde delen we scholen in overleg in op een geschikt moment in januari, februari of maart 2024.
  • Hoe melden we ons aan? Inschrijven voor Weet wat je zegt werkt als volgt: je kunt zelf via het online boekingssysteem reserveren voor de rondleiding en training in het museum, op een moment dat goed uitkomt. Hiervoor kun je gebruik maken van het account dat jullie school al heeft, of een nieuw account aanmaken. Wij nemen daarna contact op om de voorronde te plannen.
  • Kosten? Deelnemen aan het project is in principe gratis. Wel is de Feestjaarkaart nodig om te kunnen reserveren voor de training in het museum. Met de Feestjaarkaart kan de hele school een jaar lang naar alle onderwijsprogramma's voor het primair onderwijs. Je betaalt hiervoor eenmalig €100,-. Ook regelen wij voor jullie klassen gratis busvervoer naar het museum!
  • Meer weten? Als je vragen hebt, mail ons dan via burgerschapsproject@catharijneconvent.nl of bel met Groepsbezoek via 030-2313835.

Contact opnemen

Heb je vragen over het project? Neem dan contact met ons op via: burgerschapsproject@catharijneconvent.nl.

Samenwerking Weet wat je viert

Dit educatieve project is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een samenwerking tussen diverse musea in Nederland en in Paramaribo.

Met het Feest!-initiatief willen de musea zoveel mogelijk kinderen in Nederland en Suriname leren over de achtergrond van feestdagen en tradities, om daarmee meer begrip en respect voor elkaar te creëren in onze steeds diversere samenleving. Ook bij onze partners in Enkhuizen, Leeuwarden en Groningen kunnen basisscholen deelnemen aan het burgerschapsproject. Meer informatie hierover vind je via de link hieronder.