Weet wat je zegt voorronde 2024 - Foto: Femke Lockefeer

Burgerschaps-project 'Weet wat je zegt'

In dit prijswinnende project ontwikkelen leerlingen uit groep 7 en 8 diverse burgerschapsvaardigheden. Aan de hand van een speciaal voor hen ontwikkelde training, prachtige kunst en erfgoed leren ze met een open blik naar de wereld te kijken. Ze verdiepen zich in maatschappelijke kwesties rondom vrijheid, en creëren zo meer begrip voor elkaar en de diverse samenleving waarin we leven.

Waarom meedoen aan dit project?

*Leerlingen ontwikkelen spelenderwijs diverse burgerschapscompetenties
*Directe aansluiting op verplichte kerndoelen
*Deelname inclusief busvervoer is gratis!
*Unieke koppeling met kunst en erfgoed
*Sluit perfect aan bij de fase op weg naar de middelbare school


Interesse? Mail naar: burgerschapsproject@catharijneconvent.nl of meld je alvast aan via ons online systeem!

We hebben enorm veel van dit project geleerd: leerlingen leren beter naar elkaar te luisteren, samenwerken, doorzetten en krijgen meer zelfvertrouwen. Echt top voor de groepsdynamiek!

Leerkracht Dicky Jut, OBS De Schakels

Met en over elkaar leren van debatteren

Komend schooljaar organiseert Museum Catharijneconvent opnieuw dit unieke burgerschapsproject. Leerlingen leren de kneepjes van het debatteren, maken kennis met kunst en erfgoed én leren zich te verplaatsen in andere perspectieven. Hierdoor creëren ze meer begrip voor elkaar en de wereld om zich heen. Een ideale voorbereiding op weg naar de middelbare school!


Het educatieve project bestaat uit twee onderdelen. Als start komen jullie met de klas naar het museum waar leerlingen zich m.b.v. de museumcollectie verdiepen in het thema vrijheid. Dankzij de op maat gemaakte training doen ze waardevolle vaardigheden op waarmee ze verschillende standpunten leren presenteren.


In de klas kunnen jullie vervolgens verder aan de slag met lesmateriaal om te oefenen met argumenteren, presenteren en samenwerken. Op naar stap twee: de voorronde! Deze vinden in maart en april 2025 plaats. Hierin gaan klassen van twee scholen de dialoog aan over drie stellingen, waarbij leerlingen hun kersverse vaardigheden kunnen inzetten.


Komt de klas tijdens de voorronde als een van de twee beste teams uit de bus? Dan doen je leerlingen eind april mee in de spannende finale in het stadhuis!

Worden jullie Ambassadeurs van de Vrijheid?

We slaan dit jaar opnieuw de handen ineen met Bevrijdingsfestival Utrecht! Hiermee krijgt het thema vrijheid een extra belangrijke plek in het burgerschapsproject. Bovendien krijgt de winnende school, naast natuurlijk een toffe prijs, een speciale rol als jeugdambassadeur van de vrijheid!

Het effect op de leerlingen na het project was er absoluut. Ik kan merken dat ze sinds het project beter naar elkaar luisteren en dat ze dat doen met respect voor elkaars mening. Er is meer openheid naar elkaar ontstaan. Meedoen is niet een extra, maar als werkvorm echt onderdeel van het curriculum.

Leerkracht groep 8, OBS De Brug

Praktische informatie en veelgestelde vragen

  • Voor wie? Weet wat je zegt is een ideale voorbereiding op de overstap naar het VO en daarom heel geschikt voor groep 8. Maar ook groepen 7 zijn van harte welkom!
  • Wanneer? Dit project vindt plaats tussen september 2024 en mei 2025. De training plannen jullie zelf op een dag die goed uitkomt, voor de voorronde delen we scholen in overleg in op een geschikt moment in januari, februari of maart 2025.
  • Hoe melden we ons aan? Je kunt zelf via het online boekingssysteem reserveren voor de rondleiding en training in het museum, op een moment naar keuze. Hiervoor kun je gebruik maken van het account dat jullie school al heeft, of een nieuw account aanmaken. Wij nemen daarna contact op om de voorronde te plannen.
  • Kosten? Deelnemen aan het project is in principe gratis. Wel is de Feestjaarkaart nodig om te kunnen reserveren. Met deze kaart kan de hele school een jaar lang naar alle onderwijsprogramma's voor het primair onderwijs. Je betaalt hiervoor eenmalig €100,-. Ook regelen wij voor jullie klassen gratis busvervoer!
  • Meer weten? Mail ons dan via burgerschapsproject@catharijneconvent.nl of bel met Groepsbezoek via 030-2313835.

Contact opnemen

Heb je vragen over het project? Neem dan contact met ons op via: burgerschapsproject@catharijneconvent.nl.

Samenwerking Weet wat je viert

Dit educatieve project is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een samenwerking tussen diverse musea in Nederland en in Paramaribo.

Met het Feest!-initiatief willen de musea zoveel mogelijk kinderen in Nederland en Suriname leren over de achtergrond van feestdagen en tradities, om daarmee meer begrip en respect voor elkaar te creëren in onze steeds diversere samenleving. Ook bij onze partners in Enkhuizen, Leeuwarden en Groningen kunnen basisscholen deelnemen aan het burgerschapsproject. Meer informatie hierover vind je via de link hieronder.