Header_Shelter.jpg

Tentoonstelling

Shelter

1 juli t/m 9 september 2018

Shelter. A contemporary intervention

Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat deze zomer 550 jaar en dat vieren we met de tentoonstelling Shelter. A contemporary intervention. Spectaculaire werken van hedendaagse kunstenaars hebben een verrassende ontmoeting met het sfeervolle gebouw en de kostbare collectie meesterwerken waar het onderdak aan biedt. Ontdek wat kunst met u doet en welke betekenis het krijgt in het klooster. 

 

 

 

Prachtige kunst in eeuwenoud monument

Hedendaagse kunst naast middeleeuwse meesterwerken

Werk van onder andere Damien Hirst, Marlene Dumas, Jan Taminiau, Carl Andre, Danh Vo, Sarah van Sonsbeeck en Duane Hanson bevindt zich in Shelter onder dezelfde houten balken als Rembrandt van Rijn, Pieter Saenredam en vele middeleeuwse meesterwerken. 

Ontdek wat kunst met u doet en welke betekenis een kunstwerk krijgt in het klooster

Bart Rutten

Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht, is gastconservator van deze expositie vol onverwachte ontmoetingen.

Rutten is sinds het voorjaar van 2017 werkzaam bij het Centraal Museum. Daarvoor was hij hoofd collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Recente projecten waren De Oase van Matisse (2015) en de Russische Avant-Garde (2013), alsmede de herinrichting van de hedendaagse kunstcollectie van het Stedelijk Museum in 2012.

Inspiratie

Rutten liet zich voor Shelter inspireren door de rust en ruimte van het eeuwenoude monument. Zijn selectie van de mooiste kunstwerken uit het Centraal Museum wordt tussen de kunstschatten van Museum Catharijneconvent geplaatst. Voor de kloostergangen op de eerste verdieping, koos hij bruiklenen van andere collecties en privéverzamelingen. Ook benaderde hij kunstenaars voor nieuw werk. 

Sarah van Sonsbeeck

Kloostercomplex

Het gebouw van Museum Catharijneconvent is één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster en in de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het kreeg zelfs de titel Stads-en Academisch Ziekenhuis Utrecht en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Wie vandaag de dag door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring. De tijd lijkt in de sfeervolle gangen stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.’

Katja Weitering

Wie door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring

Instaprondleiding Shelter

Elke dag start om 14.30 een instaprondleiding door de zomertentoonstelling Shelter bij de entree van het museum. Bij deze rondleiding dagen we u uit in gesprek met de rondleider en andere bezoekers nieuwe verbanden te leggen en ontdekkingen te doen. U zult een selectie kunstwerken intensiever gaan bekijken en komt meer te weten over de tentoonstelling.  U kunt zich aanmelden bij de rondleider die klaarstaat in de entree van het museum

Audiotour

In de audiotour bij de tentoonstelling bieden we u verschillende perspectieven op de tentoongestelde werken. Kom meer te weten over de kunst die u ziet, ontdek wie het gemaakt heeft en welke betekenis een kunstwerk krijgt in het prachtige klooster. Aan het woord zijn gastconservator Bart Rutten, Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent, kunstenaar Sarah van Sonsbeeck en een team van conservatoren en erfgoedspecialisten. De audiotour is gratis beschikbaar in Nederlands en Engels. Vraag ernaar bij de kassa. 

Uitgebreid activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma met concerten, instaprondleidingen, lezingen over kunst en de geschiedenis van het klooster en wandelingen in het middeleeuwse hart van Utrecht. Op 8 en 9 september wordt de 550ste verjaardag van het gebouw gevierd met een kloosterweekend vol verhalen, muziek en kloosterbier. Kijk hier voor het overzicht van de lezingen en activiteiten. 

Kunstenaars

Werk van de volgende kunstenaars is tussen de vaste collectie (beneden) en in de kloostergangen (boven) van Museum Catharijneconvent geplaatst:

Beneden: Daan van Golden, Damien Hirst, Duane Hanson, Jan Taminiau, Pieter d'Hont, Peter Vos, Ad Dekkers, Robert Longo, Roy Villevoye & Jan Dietvorst, Marlene Dumas, Nola Hatterman.

Boven: Pauline Curnier Jardin, James Lees Byars, Carl Andre, Janis Rafa, Danh Vo, Douglas Gordon, Kerry James Marshall, Frank Ammerlaan en Sarah van Sonsbeeck. 

Hieronder vindt u het informatieblad met de geselecteerde werken.