header-laag-kloostergebouw-buiten.jpg

Tentoonstelling

Shelter

1 juli t/m 9 september 2018

Shelter

Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat deze zomer 550 jaar en dat wordt gevierd met de tentoonstelling Shelter. Werken van internationale hedendaagse kunstenaars gaan een verrassende uitwisseling aan met het klooster en de kostbare rijkscollectie waar het onderdak aan biedt.

 

 

 

Prachtige kunst in eeuwenoud monument

Hedendaagse kunst naast middeleeuwse meesterwerken

Marlene Dumas, Jan Taminiau, Carl Andre, Danh Vo, Sarah van Sonsbeeck en Duane Hanson bevinden zich in Shelter onder dezelfde houten balken als Rembrandt van Rijn, Pieter Saenredam en vele middeleeuwse meesterwerken. 

Bart Rutten

Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht, is gastconservator van deze expositie vol onverwachte ontmoetingen.

Rutten is sinds het voorjaar van 2017 werkzaam bij het Centraal Museum. Daarvoor was hij hoofd collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Recente projecten waren De Oase van Matisse (2015) en de Russische Avant-Garde (2013), alsmede de herinrichting van de hedendaagse kunstcollectie van het Stedelijk Museum in 2012.

Inspiratie

Rutten liet zich voor Shelter inspireren door de rust en ruimte van het eeuwenoude monument. Zijn selectie van de mooiste kunstwerken uit het Centraal Museum wordt tussen de kunstschatten van Museum Catharijneconvent geplaatst. Voor de kloostergangen op de eerste verdieping, koos hij bruiklenen van andere collecties en privéverzamelingen. Ook benaderde hij kunstenaars voor nieuw werk. 

Wie door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring

Kloostercomplex

Het gebouw van Museum Catharijneconvent is één van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster en in de zeventiende en achttiende eeuw deed het dienst als ziekenhuis. Het kreeg zelfs de titel Stads-en Academisch Ziekenhuis Utrecht en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Wie vandaag de dag door het gebouw dwaalt, wacht een bijzondere ervaring. De tijd lijkt in de sfeervolle gangen stil te hebben gestaan en de lichtinval is er prachtig.’

Uitgebreid activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling komt een uitgebreid activiteitenprogramma met concerten, instaprondleidingen, lezingen over kunst en de geschiedenis van het klooster en wandelingen in het middeleeuwse hart van Utrecht. Op 8 en 9 september wordt de 550ste verjaardag van het gebouw gevierd met een Kloosterweekend vol verhalen, muziek en kloosterbier. Meer informatie volgt!