header_hoog_Maria_met_kind_-_de_Grebber_2.jpg

Tentoonstelling

Maria

10 februari 2017 t/m 20 augustus 2017

Maria

Iedereen weet hoe Maria eruitziet en zal haar beeltenis kunnen herkennen. Ook is bekend dat ze de moeder van Jezus is. Maar over haar leven weten we niet veel. Waarom is ze al eeuwenlang zo populair? Hoe doet ze dat? En wat zegt dat over ons?

 

Met de tentoonstelling Maria gaat een lang gekoesterde wens in vervulling

Ontmoet Maria

De tentoonstelling Maria blijft ruim 6 maanden open om heel Maria-minnend Nederland de kans te geven haar te ontmoeten. Want ongeacht cultuur of religie, Maria is van alle tijden en van iedereen. Mooie en verrassende verbeeldingen van Maria in de kunst vertellen haar meer dan wonderlijke levensverhaal. Ga met Maria op een inspirerende reis door twee millennia, vol nieuwe kennis en inzichten over de meest invloedrijke en meest afgebeelde vrouw ter wereld. 

Totaalervaring

Maria brengt veel fascinerende Maria’s uit nationale en internationale collecties samen, waarbij gekozen is voor spannende combinaties. Er komen schitterende Maria’s uit o.a. de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Museum Boijmans van Beuningen, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis en natuurlijk uit Museum Catharijneconvent zelf.

Ontdek hoe veelzijdig deze wereldvrouw is: zij is onderwerp van ikonen en schilderijen, manuscripten, sculpturen, tatoeages en video-installaties. En het zijn niet de minsten die zich door Maria lieten inspireren: o.a. Rubens, Pieter de Grebber, Rembrandt, Jan Toorop, Bill Viola, Jan Fabre en Maria Roosen zijn vertegenwoordigd. 

Maria, mondiaal symbool

Maria’s wonderlijke levensverhaal loopt als een rode draad door de tentoonstelling die de gehele bovenverdieping van het museum beslaat. Vanaf de conceptie tot aan haar tenhemelopneming is Maria in uitingen van kunst te volgen. Ook thema’s als devotie en bedevaart passeren de revue. De tentoonstelling laat zien hoe zeer Maria een mondiaal symbool is voor liefde, vrouw-zijn, gezin, angst, verdriet, troost en bescherming. 

Devotie: glazen stolpen met Maria, omringd door bloemen en fruit. Privéverzameling
 
 

Meest afgebeelde vrouw

Waarom is Maria misschien wel de machtigste vrouw op de wereld? In ieder geval de meest afgebeelde vrouw en moeder, daar kan geen popster tegenop. Je zou haar een cultureel fenomeen kunnen noemen. U ontmoet Maria ook in relatie tot andere hedendaagse religies. Maria komt zelfs meer voor in de Koran dan in de Bijbel. 

Ontroerende persoonlijke verhalen brengen de menselijkheid van Maria in beeld

Persoonlijke verhalen

Het gevoel, de warme associaties en emoties die Maria oproept komen in de tentoonstelling naar voren in de persoonlijke verhalen of ervaringen van diverse bekende en onbekende Nederlanders. Deze verhalen komen samen in bijzondere filmpjes die door de tentoonstelling heen verweven zijn. 

Museum Catharijneconvent vindt het belangrijk om persoonlijke verhalen te verzamelen en bewaren. Graag horen we ook van u welke herinneringen opkomen wanneer u kijkt naar de objecten op de tentoonstelling Maria?

Laat uw persoonlijke verhaal achter op onze speciale website: www.catharijneverhalen.nl. Zo helpt u mee onze collectie uit te breiden!

Activiteiten en rondleidingen

Bij de tentoonstelling Maria ìs een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld, met o.a. verrassende lezingen en boeiende rondleidingen. Wilt u genieten van een rondleiding voor uw eigen groepje vrienden of familie, dan kunt u deze reserveren door contact op te nemen met Dieuwke Becker: 
d.becker@catharijneconvent.nl

Geen dag zonder Maria

Geen dag zonder Maria is een reis door het hele jaar, waarbij de lezer elke dag wordt verrast door Maria: met een feest of een legende, een mooi gedicht of gebed, een opmerkelijk weetje, een Mariaverschijning, een lach en een traan, een bijzonder recept. Het boek laat zien waar de wereldwijde verering van Maria vandaan komt en hoe Maria mensen tot op de dag van vandaag inspireert.

Dit rijk geïllustreerde boek is in de museumshop verkrijgbaar. Prijs: € 24,95

 

 

Maria Wandelroute

Begin uw bezoek aan Maria met de speciale Maria Wandelroute.

Op de route van Utrecht Centraal Station naar Museum Catharijneconvent komt u langs verschillende interessante en verrassende plekken die allemaal iets met Maria te maken hebben. Tijdens deze wandeling ontdekt u, dat Maria overal vertegenwoordigd is, heel zichtbaar en soms wat meer verstopt. De route kunt u eenvoudig als PDF bestand downloaden. Er is ook een printversie beschikbaar. 

Deze wandelroute is samengesteld door 
Dhr. Herman W. Woorts, Hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht
Duur van de route: 40 minuten

Let op:  het stiltecentrum in Hoog Catharijne is vanwege een verbouwing gesloten. Dit eerste deel van de route komt daardoor tijdelijk te vervallen.