header_hoog_MS5_8510.jpg

Tentoonstelling

Magische miniaturen

23 februari t/m 3 juni 2018

Een kleurrijke blik op de middeleeuwen

In het voorjaar van 2018 organiseert Museum Catharijneconvent samen met de Koninklijke Bibliotheek een tentoonstelling van de mooiste middeleeuwse miniaturen. Ze zijn vervaardigd in de zuidelijke Nederlanden en afkomstig uit zeventien verschillende Nederlandse collecties. Slechts zelden zijn zoveel bijzondere manuscripten bij elkaar getoond.

Magische wereld

Stap in de wonderlijke wereld van de middeleeuwse miniaturen vol kleur, fantastische wezens, diertjes, figuurtjes en bloemen. Een magisch universum afgebeeld op hele kleine schilderijtjes die dienden als illustratie van handgeschreven boeken. Ieder minuscuul figuurtje is een portret, ieder landschapje een kijkje in het leven van toen.

Fantastische kleuren

Veel middeleeuwse objecten hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke kleuren verloren. Wandtapijten zijn vervaagd, kerken zijn overgekalkt en beelden van hun polychromie ontdaan. Miniaturen zien er nog precies hetzelfde uit als toen ze gemaakt werden, doordat ze weinig aan licht zijn blootgesteld. De kleurrijke en tot in perfectie geschilderde voorstellingen hebben nog steeds de kracht de kijker in vervoering te brengen.

Oog in oog met de middeleeuwen

Dagelijkse taferelen

De manuscripten tonen een wereld vol bloemen, dieren en glooiende akkers. Behalve bijbelse taferelen en heiligen zijn in de boeken ook afbeeldingen te vinden van dagelijkse, en minder dagelijkse activiteiten, zoals boeren op het land en hertogen tijdens de jacht.

Zintuiglijke ervaring

Maak van het bezoek aan de tentoonstelling een zintuiglijke ervaring. Geniet van muziek, ontdek de geuren van de middeleeuwen en ervaar hoe het voelt zelf een miniatuur te maken. Voor wie nog dieper op het onderwerp in wil gaan, zijn er extra themaboekjes beschikbaar die de bezoeker meenemen langs de prachtige details en uitdagen om nóg beter te kijken.

Lezingen en instaprondleidingen

Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma ontwikkeld. Kijk hier voor het overzicht. Op iedere laatste woensdag van de maand zijn er instaprondleidingen. Ze starten om 14.30 uur. De prijs is € 5 exclusief entree. Aanmelden via info@catharijneconvent.nl.

Workshops

Tijdens de tentoonstelling bieden we op meerdere dagen een gratis workshop aan waarin u aan de slag gaat met het maken van een gedecoreerde pagina uit een manuscript. De workshops voor volwassenen starten om 12.30 uur. U kunt meedoen op de volgende data: 25 februari; 1, 4, 11 en 18 maart; 8 en 22 april of 27 mei. Voor kinderen met begeleiders zijn er workshops om 14.30 uur. Graag aanmelden via info@catharijneconvent.nl.

Multimediatour voor kinderen

Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar is er een multimediatour ontwikkeld langs de mooiste en spannendste boeken op tentoonstelling. Samen met Micha, de hoofdpersoon van de tentoonstelling, gaan ze op pad. Tijdens de reis vertelt Micha als een heuse reisleider alle geheimen en bijzondere verhalen over de boeken die te zien zijn. Naast kijken en luisteren kunnen de kinderen ook dingen ruiken, stempelen, stickeren, tekenen, kleuren,  knippen en plakken. De multimediatour is gratis verkrijgbaar bij de kassa van het museum.

Van heel dichtbij

Grijp deze kans om de miniaturen van heel dichtbij te bekijken. Zoom in op de prachtige details en kom oog in oog te staan met de middeleeuwen! Wilt u alvast uw bezoek of rondleiding plannen? Neem dan contact op met onze coördinator groepsbezoek Dieuwke Becker, via d.becker@catharijneconvent.nl.

Vroegboekkorting!

Als u reserveert vóór 10 februari ontvangt u 20% korting op een inleiding op de tentoonstelling (voor groepen tot 100 personen) of een actieve rondleiding (voor maximaal 15 personen).