header_hoog_MS5_8510.jpg

Tentoonstelling

Magische miniaturen

23 februari t/m 3 juni 2018

Een kleurrijke blik op de middeleeuwen

Laat u verrassen door middeleeuwse miniaturen! Gemaakt in de Zuidelijke Nederlanden en gekoesterd als edelstenen. Slechts zelden zijn zoveel bijzondere manuscripten bij elkaar getoond. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. 

Magische miniaturen

Magische wereld

Stap in de wonderlijke wereld van de middeleeuwse miniaturen vol kleur, fantastische wezens, diertjes, figuurtjes en bloemen. Een magisch universum afgebeeld op hele kleine schilderijtjes die dienden als illustratie van handgeschreven boeken. Ieder minuscuul figuurtje is een portret, ieder landschapje een kijkje in het leven van toen.

Fantastische kleuren

Veel middeleeuwse objecten hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke kleuren verloren. Wandtapijten zijn vervaagd, kerken zijn overgekalkt en beelden van hun polychromie ontdaan. Miniaturen zien er nog precies hetzelfde uit als toen ze gemaakt werden, doordat ze weinig aan licht zijn blootgesteld. De kleurrijke en tot in perfectie geschilderde voorstellingen hebben nog steeds de kracht de kijker in vervoering te brengen.

Oog in oog met de middeleeuwen

Dagelijkse taferelen

De manuscripten tonen een wereld vol bloemen, dieren en glooiende akkers. Behalve bijbelse taferelen en heiligen zijn in de boeken ook afbeeldingen te vinden van dagelijkse, en minder dagelijkse activiteiten, zoals boeren op het land en hertogen tijdens de jacht.

Zintuiglijke ervaring

Maak van het bezoek aan de tentoonstelling een zintuiglijke ervaring. Geniet van muziek, ontdek de geuren van de middeleeuwen en ervaar hoe het voelt zelf een miniatuur te maken. Voor wie nog dieper op het onderwerp in wil gaan, zijn er extra themaboekjes beschikbaar die de bezoeker meenemen langs de prachtige details en uitdagen om nóg beter te kijken.

Magische miniaturen

Lezingen en instaprondleidingen

Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma ontwikkeld. Kijk hier voor het overzicht. Op iedere laatste woensdag van de maand zijn er instaprondleidingen. Ze starten om 14.30 uur. De prijs is € 5 exclusief entree. Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00 - 17:00 uur) via info@catharijneconvent.nl.

Workshops

De workshops zijn helaas vol. 

Tijdens de tentoonstelling bieden we op meerdere dagen een gratis workshop aan waarin u aan de slag gaat met het maken van een gedecoreerde pagina uit een manuscript. De workshops voor volwassenen starten om 12.30 uur. U kunt meedoen op de volgende data: 25 februari; 1, 4, 11 en 18 maart; 8 en 22 april of 27 mei. Voor kinderen met begeleiders zijn er workshops om 14.30 uur. Graag aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00 - 17:00 uur) via info@catharijneconvent.nl.

 

 

Een reis door de verflagen

Multimediatour voor kinderen

Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar is er een multimediatour ontwikkeld langs de mooiste en spannendste boeken op tentoonstelling. Samen met Micha, de hoofdpersoon van de tentoonstelling, gaan ze op pad. Tijdens de reis vertelt Micha als een heuse reisleider alle geheimen en bijzondere verhalen over de boeken die te zien zijn. Naast kijken en luisteren kunnen de kinderen ook dingen ruiken, stempelen, stickeren, tekenen, kleuren,  knippen en plakken. De multimediatour is gratis verkrijgbaar bij de kassa van het museum.

Prachtig verzorgde publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Zuid-Nederlandse miniatuurkunst. De mooiste verluchte handschriften in Nederlands bezit (WBOOKS, 2018). Dit rijk geïllustreerde boek is uitgegeven onder redactie van twee experts op het gebied van middeleeuwse handschriften, Anne Margreet W. As-Vijvers en Anne S. Korteweg, in samenwerking met Museum Catharijneconvent, de KB en uitgeverij WBOOKS. Het is te koop in de winkel van het museum en in de betere boekhandel. 

Van heel dichtbij

Grijp deze kans om de miniaturen van heel dichtbij te bekijken. Zoom in op de prachtige details en kom oog in oog te staan met de middeleeuwen! Wilt u alvast uw bezoek of rondleiding plannen? Neem dan contact op met onze coördinator groepsbezoek Dieuwke Becker, via d.becker@catharijneconvent.nl.