header_hoog_MS5_8510.jpg

Tentoonstelling

Magische miniaturen

23 februari t/m 3 juni 2018

Een kleurrijke blik op de middeleeuwen

In het voorjaar van 2018 organiseert Museum Catharijneconvent samen met de Koninklijke Bibliotheek een tentoonstelling van de mooiste middeleeuwse miniaturen. Ze zijn vervaardigd in de zuidelijke Nederlanden en afkomstig uit zeventien verschillende Nederlandse collecties. Slechts zelden zijn zoveel bijzondere manuscripten bij elkaar getoond.

Magische wereld

Stap in de wonderlijke wereld van de middeleeuwse miniaturen vol kleur, fantastische wezens, diertjes, figuurtjes en bloemen. Een magisch universum afgebeeld op hele kleine schilderijtjes die dienden als illustratie van handgeschreven boeken. Ieder minuscuul figuurtje is een portret, ieder landschapje een kijkje in het leven van toen.

Fantastische kleuren

Veel middeleeuwse objecten hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke kleuren verloren. Wandtapijten zijn vervaagd, kerken zijn overgekalkt en beelden van hun polychromie ontdaan. Miniaturen zien er nog precies hetzelfde uit als toen ze gemaakt werden, doordat ze weinig aan licht zijn blootgesteld. De kleurrijke en tot in perfectie geschilderde voorstellingen hebben nog steeds de kracht de kijker in vervoering te brengen.

Oog in oog met de middeleeuwen

Dagelijkse taferelen

De manuscripten tonen een wereld vol bloemen, dieren en glooiende akkers. Behalve bijbelse taferelen en heiligen zijn in de boeken ook afbeeldingen te vinden van dagelijkse, en minder dagelijkse activiteiten, zoals boeren op het land en hertogen tijdens de jacht.

Van heel dichtbij

Grijp deze kans om de miniaturen van heel dichtbij te bekijken. Zoom in op de prachtige details en kom oog in oog te staan met de middeleeuwen! Wilt u alvast uw bezoek of rondleiding plannen? Neem dan contact op met onze coördinator groepsbezoek Dieuwke Becker, via d.becker@catharijneconvent.nl.