de mooiste kerststal van Nederland

De mooiste kerststal van Nederland

Laat je betoveren!

Vanaf 18 december 2022 was de mooiste kerststal van Nederland te zien in ons museum! Geheel gratis te bezoeken. Spot jij de Utrechtse eye-catchers?

Wanneer
18 dec 2022 - 8 jan 2023
Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Alvast even spieken!

Laat je betoveren!

Jij komt toch ook kijken naar de mooiste kerststal van Nederland? Laat je betoveren door deze prachtige stal met ruim zeshonderd schitterende kerststalfiguren. Het zijn echte museumstukken; afkomstig uit de achttiende eeuw uit de Italiaanse stad Napels. Samen vormen ze een complete stad in miniatuur. Het is lekker druk in de stal en aan alle kanten valt wel wat te ontdekken. Je kijkt je ogen uit!

Niet alleen de figuren met hun kleding en accessoires zijn supermooi. Ook het decor waarin ze te zien zijn, is spectaculair. De mooiste kerststal van Nederland staat vol met echte Utrechtse eye-catchers. Wat te denken van de Domtoren, de Winkel van Sinkel als herberg, de bloemenmarkt aan de Utrechtse gracht en sterrenwacht de Sonnenborgh. En het oudste huisje van Utrecht! Een feest van herkenning dus.

Je ziet steeds weer wat nieuws!

Naast Jozef, Maria en het kindje Jezus is een bonte verzameling aan types te vinden; van marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen tot zwervers aan toe. En wat te denken van heuse olifanten en struisvogels die zijn meegekomen met de koningen? De stal vormt een afspiegeling van de stad Napels uit de achttiende eeuw: multicultureel en divers. Alle figuren zijn rijk gedecoreerd en voorzien van de meest verfijnde details.

Elk figuurtje uit de stal is onlangs met zorg gerestaureerd. En vervolgens met precisie en aandacht door de Italiaanse decorbouwers op een passende plaats gezet in de stal. Alle vingertjes en gezichtjes wijzen de goede kant op. Wat een vakwerk! Levendige markttaferelen en drukke straatscènes zorgen voor steeds een nieuwe ontdekking. Dit alles is opgesteld in een spectaculair decor geïnspireerd op schilderijen van Utrecht uit de achttiende- en negentiende eeuw.

Het is ook leuk om samen met kinderen naar de stal te kijken. Samen zie je steeds weer wat nieuws!

Over de stal

Deze unieke achttiende-eeuwse kerststal komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Napels. Daar verzamelden de rijke families uit die tijd de mooiste kerststalfiguren. Er werd hard gestreden wie de grootste, mooiste en meest kostbare kerststal had. Alleen het beste was goed genoeg. De figuren werden dan ook vervaardigd door de allergrootste barokkunstenaars. Elke figuur is een kunstwerk op zich, met hoofden van terracotta en benen en armen van hout die vervolgens zeer vakkundig zijn beschilderd. De verfijnde kleding is gemaakt van zijde, wol, katoen en brokaat. En daarbij vaak met zeer veel precisie geborduurd en voorzien van pareltjes, ivoor en parelmoer.

Tijden en tickets

Gratis toegang
De mooiste kerststal van Nederland is GRATIS te bezoeken, zonder reservering. Kom gezellig langs tot en met zondag 8 januari 2023, op deze tijden:

Maandag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 11.00 - 17.00 uur
Zondag: 14.00 - 17.00 uur

Eerste Kerstdag: 14.00 uur - 17.00 uur
Tweede Kerstdag: 12.00 - 17.00 uur
Oudjaarsdag: 11.00 - 17.00 uur
Nieuwjaarsdag: gesloten

U kunt tot circa 30 minuten voor sluitingstijd beginnen aan uw bezoek!

De tocht naar de stal start bij de poort op de Lange Nieuwstraat 38 in Utrecht. Dit deel is niet overdekt, dus neem bij regen een paraplu mee! Via een sfeervolle route bereik je de mooiste kerststal van Nederland in de kathedraal naast het museum. In de kerk is het droog, maar niet al te warm dus trek je warmste kersttrui aan!

P.S. Wil je ook onze tentoonstelling Gospel bezoeken? Dan heb je wel een kaartje nodig.

Wat een heerlijk kerstuitje!

De mooiste kerststal van Nederland maken we niet alleen:

Zo'n gigantische kerststal realiseren is een heel groot en kostbaar project. Wij zijn dan ook ontzettend blij dat we financiële steun mochten krijgen van:

Van den Tweel Foundation, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, VriendenLoterij, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds, Van Baaren Stichting, K.F. Hein Fonds, ir. Frank N. Vroom Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Tutein Nolthenius-Oldenhof Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Fonds Museum Catharijneconvent, Vereniging Vrienden van het Catharijneconvent en alle adoptanten van een kerststalfiguur naar keuze.

Heel hartelijk dank: jullie zijn engelen!