Zwaluw - Verhalen van licht 2022

Verhalen van licht

Tentoonstelling

In aanloop naar de Sint Maarten Parade sierden prachtige lichtsculpturen de Sint-Catharinakathedraal. Deze bakens van licht en saamhorigheid zijn in 2021 gemaakt door kunstenaars en Utrechters uit alle wijken en waren onderdeel van de Parade. Van 15 oktober t/m 9 november 2022 waren ze te bewonderen in de tentoonstelling Verhalen van licht.

In samenwerking met de Sint-Catharinakathedraal toont Museum Catharijneconvent, dit jaar voor de vierde keer, de lichtsculpturen van de Sint Maarten Parade. De kunstwerken zijn geïnspireerd op de lampionnen waarmee kinderen op 11 november langs de deuren gaan. Kom langs om de bijzondere kunstwerken van dichtbij te bekijken, de makers te ontmoeten en je te verwonderen bij de verb(l)indende verhalen die de beelden vertellen!

Wanneer
15 okt 2022 - 9 nov 2022
Waar
Sint-Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36 Utrecht

Bezoek Verhalen van licht

Verhalen van licht (15 oktober t/m 9 november 2022) is gratis te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Locatie: Sint-Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36 in Utrecht.
Reserveren is niet nodig.

Let op: op 3 en 4 november is de kathedraal tot 13:00 niet toegankelijk i.v.m. een viering.

Voor meer informatie over de Parade en overige Sint Maarten activiteiten in de stad, kunt u terecht op de website van de Ronde van Sint Maarten

Deel je licht, geef om je stad - al 900 jaar Utrecht

Sint Maarten als symbool van verbinding

De tentoonstelling is onderdeel van de festiviteiten die worden georganiseerd rondom de feestdag van Sint Maarten. De lichtsculpturen vormen een eerbetoon aan deze stadsheilige van Utrecht. Hij deelde zijn mantel met een bedelaar en werd daarmee een symbool van barmhartigheid en solidariteit. In de vaste tentoonstelling Feest! Weet wat je viert van Museum Catharijneconvent heeft Sint Maarten al heel lang een plek. Door de samenwerking met de Parade verbindt het museum materieel erfgoed (voorwerpen) met immaterieel erfgoed (tradities). Met de tentoonstelling in de kathedraal wil het museum actief bijdragen aan de nieuwe Sint Maartentraditie van samen delen en Utrechters met elkaar verbinden.

Nog meer feest!

Dit jaar zijn de activiteiten extra feestelijk vanwege het vieren van 900 jaar stadsrechten voor Utrecht. Zo organiseerden we vanuit het museum ook Sint Maarten workshops waarin kinderen hun eigen lampion konden maken, werd er gezamenlijk gebouwd aan nieuwe lichtsculpturen en vond op 30 oktober de speciale Martinuslezing plaats. Ook is de Parade in 2022 nog groter en feestelijker dan normaal!