Sint Maarten Parade, lichtsculptuur gans, foto: Robert Oosterbroek

Sint Maarten: Feest van het delen

Tentoonstelling

Sint-Maarten is onlosmakelijk verbonden met Utrecht als patroonheilige van de stad. Dit jaar vieren we het Sint-Maartensfeest met een speciale tentoonstelling van de mooiste lichtsculpturen uit de Sint Maarten Parade. De sculpturen zijn gemaakt door Utrechters en vertellen elk een eigen verhaal over naastenliefde en barmhartigheid.

Van maandag 11 tot en met zaterdag 16 november zijn deze verhalen van licht te bewonderen in een gratis tentoonstelling in de Catharinakathedraal, naast het museum.

Wanneer
9 nov - 16 nov 2019
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

De mooiste lichtsculpturen

In de Sint Maarten Parade zijn elk jaar de mooiste lichtsculpturen te zien, die gemaakt zijn door bewoners van de stad. Achter iedere sculptuur schuilt een bijzonder samenwerkingsverband en een eigen verhaal, dat op de tentoonstelling Sint Maarten: Feest van het delen wordt verteld.

Tijdens de feestelijke parade op zaterdagavond 9 november dragen Utrechters de sculpturen door de binnenstad. De stad vult zich met de levensgrote lampionnen, orkesten, koren, dansers en theatrale acts. Na de feestelijke parade-avond kan de hele stad nog een week lang genieten van deze verhalen van licht in de Catharinakathedraal.

Ook dit jaar is Museum Catharijneconvent trotse partner van de jaarlijkse Sint Maarten Parade. Samen met de Sharing Arts Society en de Stichting Sint Maarten Utrecht zet het museum zich in om de betekenis van het Sint-Maartensfeest op een vernieuwende wijze relevant te maken en Utrechters met elkaar te verbinden.

Sint Maarten: Feest van het delen

Een muzikale start

Aansluitend op de parade, beleefde de tentoonstelling een bijzonder startmoment. Op zaterdag 9 november gaf het Kathedrale Koor i.s.m. het Domstad Jeugdorkest een gratis jubileumconcert in de Catharinakathedraal. Speciaal voor deze avond voerden zij o.a. de Martinus Cantate van Wouter van Belle uit. Bij aanvang van het concert is onder feestelijk gezang de eerste lichtsculptuur in de kerk geplaatst.

Praktisch

Tentoonstelling Sint Maarten: Feest van het delen

De tentoonstelling is gratis te bezoeken in de Catharinakathedraal, naast het museum, van maandag 11 november tot en met zaterdag 16 november. De openingstijden zijn:

  • ma-vrij 15.00-18.00 uur
  • zat 12.00-16.00 uur

 

Van Baaren Stichting

 

Logo Sharing Arts Society

 

Logo Stichting Sint Maarten Utrecht

 

Logo Sint Maarten Parade

 

logo Kerken Kijken Utrecht

 

Logo Salvator Parochie

 

Van Baaren Stichting

 

Logo Sharing Arts Society

 

Logo Stichting Sint Maarten Utrecht

 

Logo Sint Maarten Parade

 

logo Kerken Kijken Utrecht

 

Logo Salvator Parochie