Reliekbuste met schedel

Relieken

Tentoonstelling

Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen er duizenden kilometers voor? Maak kennis met dit fascinerende en eeuwenoude fenomeen.

Ga mee op reis langs een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van de schoen van de reus van Rotterdam tot zand en stenen uit het Heilig Land. U staat oog in oog met de meest bijzondere relieken uit verschillende tijden, culturen en religies.Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Het museum brengt al deze aspecten samen in deze unieke tentoonstelling.

Wanneer
12 okt 2018 - 3 feb 2019
Waar
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Uit de tentoonstelling

Topstuk

Van een huisaltaar met een haar van Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. U ziet het in Relieken. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een kroon met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

Tastbaar overblijfsel

Binnen het christendom, het boeddhisme en de islam kunnen relieken restanten zijn van een persoon die een voorbeeldstellend leven leidde. Maar ook voorwerpen die mensen dichter bij hun voorouders, belangrijke staatshoofden, historische helden, idolen en andere rolmodellen brengen, zijn al eeuwenlang populair.

Reliekhouder in de vorm van de Golden Rock

Persoonlijke relieken en verhalen

De relieken komen tot leven door de vele mensen en verhalen die er achter schuilgaan.

Relieken danken hun bestaan immers aan degenen die ze, soms al eeuwenlang, bewaren en er betekenis aan geven. Op de tentoonstelling is een belangrijke rol weggelegd voor persoonlijke relieken die mensen speciaal voor de tentoonstelling aan het museum wilden uitlenen. Ook kunt u bij de kassa een gratis multimediatour meekrijgen waarin u extra verhalen en verdieping kunt vinden.

Het woord reliek komt van 'relinquere', wat ‘overblijven’ betekent.

Activiteiten bij Relieken

Bij de tentoonstelling organiseert het museum een uitgebreid activiteitenprogramma.

Kom nog meer te weten over het intrigerende fenomeen reliekverering. In de link hieronder leest u meer over het programma en hoe u zich kunt aanmelden. Wilt u met een groep de tentoonsteling bezoeken, eventueel met inleiding of rondleiding? Neem dan a.u.b. contact op met Dieuwke Becker via d.becker@catharijneconvent.nl.

Publicatie bij de tentoonstelling

Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen waarbij voor het eerst relieken uit verschillende religies, culturen en tijden worden samengebracht en in een breed perspectief geplaatst.

Laat u inspireren door vele gekoesterde krachtbronnen en de bijzondere verhalen die ermee verweven zijn. Werken van een aantal hedendaagse kunstenaars bieden bovendien een verrassend eigentijds perspectief op dit eeuwenoude fenomeen. De publictie is te koop in de museumwinkel en kost 24,95 euro. U kunt het boek ook bestellen via info@catharijneconvent.nl

Uit de tentoonstelling

Reeks over wereldreligies

Deze tentoonstelling vindt plaats in een reeks tentoonstellingen over verschillende wereldreligies, op respectvolle wijze naast elkaar gepresenteerd. De eerste in deze tentoonstellingsreeks was Heilig Schrift (7-10-2016 t/m 8-1-2017) over de Tanach, Bijbel en Koran.

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

VSB Fonds

 

Van Baaren Stichting

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

KRO NCRV

 

Ministerie van OCW

 

Logo BankGiro Loterij

 

VSB Fonds

 

Van Baaren Stichting

 

Logo Fonds Museum Catharijneconvent

 

KRO NCRV