Verborgen parel, Mike Bink zaalfoto 2

Verborgen parel

Tentoonstelling

DEZE PRESENTATIE IS VOORBIJ. Het werk is momenteel te zien in de tentoonstelling Body Language.

Jaar in jaar uit werd het schilderij De kruisiging (ca. 1425) van de Meester van de Bewening van Christus te Lindau over het hoofd gezien, totdat het werd geselecteerd voor de tentoonstelling Body Language. Met dank aan de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation schitterde het werk deze zomer alvast in een bijzondere focuspresentatie in onze middeleeuwse topstukkenzaal.

Wanneer
25 jul 2020 - 20 sep 2020
Waar
Museum Catharijneconvent

De ontdekking

Museumdepots met rekken vol schilderijen zijn voor conservatoren ware snoepwinkels. Maar soms zie je een stuk over het hoofd. Zo ook dit schilderij met een afbeelding van De Kruisiging.

Het hing jarenlang achteraan, laag op een rek en in het donker. Kromgetrokken, grauw, kleurloos en vol beschadigingen en overschilderingen. De compositie ging schuil onder een laag vergeelde vernis en oppervlaktevuil. Nu het gedeeltelijk is schoongemaakt, wordt de oorspronkelijke schoonheid weer zichtbaar.

Het paneel is bijna zes eeuwen geleden geschilderd. Uit deze tijd zijn maar heel weinig stukken bewaard gebleven. De achtergrond is in reliëf uitgevoerd, waardoor de figuren en ranken los lijken te komen van de achtergrond. Details zijn er ten overvloede: insecten, planten, bloed en lichaamsbeharing.

'De Kruisiging' vormt hiermee een unieke schakel tussen de schilder-, beeldhouw- en edelsmeedkunst.

Mogelijk gemaakt door

De zomerpresentatie 'Verborgen parel' heeft als doel gehad aandacht te vragen voor de kracht van de vaste collectie van Museum Catharijneconvent en is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. We zijn deze twee laatstgenoemde partijen enorm erkentelijk voor deze prachtige kans om deze verborgen parel aan ons publiek te kunnen laten zien. Deze fondsen hebben de zomerpresentatie mogelijk gemaakt, maar restauratie staat nog maar aan het begin.

Laat de verborgen parel weer stralen!

Vindt u ook dat deze verborgen parel lang genoeg in het donker heeft gestaan en wilt u helpen dit werk tot stralend middelpunt van onze collectie middeleeuwse kunst te maken? Dat kan!

Om het technische onderzoek en de volledige restauratie mogelijk te maken, is nog €20.000 nodig. Helpt u mee dit unieke werk weer te laten stralen? Met een donatie vanaf €500 (de kosten van ongeveer één dag restaureren) bedanken we u met een ontvangst in het restauratieatelier onder leiding van conservator Micha Leeflang en restaurator Caroline van der Elst. Alvast dank voor uw steun!

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met Anne Broeksma, medewerker development: a.broeksma@catharijneconvent.nl of bel: 030 2313835. IBAN: NL35RABO0155435523 t.n.v. Fonds Museum Catharijneconvent, o.v.v. Restauratie Lindau. (Vanwege de privacywetgeving krijgen derden echter geen adresgegevens meer door van de bank. Museum Catharijneconvent kan dan ook geen contact met u opnemen na uw gift. Bent u nog geen bekende van ons? Mail of bel ons zodat wij u kunnen bedanken voor uw gift).

Tentoonstellingsfilm 'Verborgen parel'